Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ο διαλογισμός ενδέχεται να προστατεύει από άνοια και άγχος


Ο διαλογισμός ενδέχεται να προστατεύει από άνοια και άγχος

Ο διαλογισμός ενδέχεται να προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας αλλά και το άγχος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, η πανάρχαια αυτή τεχνική χαλάρωσης μπορεί να απενεργοποιήσει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται επίσης με πλήθος ψυχιατρικών διαταραχών.


Οι ερευνητές ελπίζουν πως τα ευρήματά τους θα ρίξουν φως στην βιολογία πίσω από τα νευρολογικά νοσήματα και θα ανοίξουν το δρόμο για την επινόηση νέων θεραπειών.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ο διαλογισμός μπορεί να συμβάλλει στην διακοπή του καπνίσματος, στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ακόμα και στην πρόληψη της ψωρίασης.

Όμως επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ εκτιμούν ότι μπορεί να μας βοηθήσει να μένουμε προσηλωμένοι και να διεγείρει το αίσθημα ευτυχίας, επιβραδύνοντας έτσι την έναρξη της άνοιας και συνηθισμένων ψυχικών διαταραχών.

«Η ικανότητα του διαλογισμού να αυξάνει την προσήλωση σε μια στιγμή αποτελεί τμήμα φιλοσοφικών και ανατολικών πρακτικών εδώ και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάντσον Μπριούερ, επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Γέιλ.

«Αντιστοίχως, το χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών διαταραχών ψυχικής υγείας είναι η συνεχής ενασχόληση με συγκεκριμένες σκέψεις – και αυτό ο διαλογισμός φαίνεται πως μπορεί να το επηρεάσει».

Όπως γράφουν ο δρ Μπριούερ και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία ομάδας εθελοντών, εν όσω εφήρμοζαν τρεις διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού.

Άλλοι εθελοντές ασχολούνταν με το διαλογισμό επί χρόνια και άλλοι ήταν άπειροι.

Η καταγραφή αποκάλυψε πως οι έμπειροι εθελοντές είχαν μειωμένη δραστηριότητα σε μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την απώλεια της προσοχής και με προβλήματα όπως οι αγχώδεις διαταραχές, το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας, η σχιζοφρένεια και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η δραστηριότητα σε αυτό το τμήμα του εγκεφάλου ήταν μειωμένη ανεξάρτητα από την τεχνική διαλογισμού που έκαναν οι εθελοντές, ενώ παρέμεινε χαμηλή ακόμα και όταν έπαψαν να διαλογίζονται.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ανάπτυξη των προαναφερθέντων προβλημάτων, λένε οι ερευνητές.



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου