Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Και το όνομα αυτού Λουκάς Παπαδήμος


Η «μπίλια» για τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης που στηρίζεται και στα δυο μεγάλα κόμματα κάθισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΘΗΝΑ 9,84, μετά από διεργασίες και διαβουλεύσεις στο όνομα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Λουκά Παπαδήμου. Ο νέος πρωθυπουργός, μετά από τις συζητήσεις που είχε με τον έως σήμερα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και αφού έλαβε σαφείς διαβεβαιώσεις για τον χαρακτήρα και την διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης, επείσθη να αναλάβει τα ηνία της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή στην μεταπολιτευτική της ιστορία.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και κυρίως το νέο οικονομικό επιτελείο, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχουν και πολιτικά στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΝΔ, επικρατεί γκρίνια, με επίκεντρο τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και τη συναίνεση για τη νέα δανειακή σύμβαση, οι όροι της οποίας θα καθορίσουν και το εύρος των αντιδράσεων προσεχώς. 
Ο Λουκάς Παπαδήμος θα αναλάβει το δύσκολο έργο της υλοποίησης της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, στην οποία θα πρέπει συμφωνήσουν και να δεσμευθούν να εφαρμόσουν οι αρχηγοί τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων μετά από απαίτηση των ευρωπαίων εταίρων μας.
Οι εταίροι μας αναμένουν τις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης.

Βιογραφικό Λ. Παπαδήμου

Ο Λουκάς Παπαδήμος,  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών.
Το πρώτο του πτυχίο ήταν στη Φυσική από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ' όπου αποφοίτησε το 1970. Στη συνέχεια, έκανε μεταπτυχιακά στην Ηλεκτρολογική Μηχανική και διδακτορικό στα Οικονομικά το 1978. 
Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.
Από το 1980, ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε μια σειρά υψηλόβαθμων θέσεων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.
Αρχικά, εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το 1985, επέστρεψε στην Ελλάδα όπου ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση που διατήρησε μέχρι το 1993.
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002, οπότε αποχώρησε για να αναλάβει αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.
Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 - 1998) και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 - 1995).
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο κ. Παπαδήμος ακολούθησε και ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 - 1984 ήταν επίκουρος και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Να σημειωθεί ότι από το 2010, ο κ. Παπαδήμος τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου