Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Σε πρώτο πλάνο ο Βενιζέλος


Σε πρώτο πλάνο ο Βενιζέλος Λεπτές ισορροπίες σε ένα απόλυτα τεντωμένο σκοινί, όπου η παραμικρή κίνηση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση κάποιου ή του συνόλου των ακροβατών του, επιχειρεί να κρατήσει από το πρώτο βήμα προς την κυβέρνηση συνεργασίας ο Γ. Παπανδρέου.

Λεπτές ισορροπίες σε ένα απόλυτα τεντωμένο σκοινί, όπου η παραμικρή κίνηση μπορεί να οδηγήσει στην πτώση κάποιου ή του συνόλου των ακροβατών του, επιχειρεί να κρατήσει από το πρώτο βήμα προς την κυβέρνηση συνεργασίας ο Γ. Παπανδρέου.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να ανοίξει το "παιχνίδι" στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον με αμηχανία από τα κυβερνητικά στελέχη - μόνο ο υπουργός Οικονομικών, Β. Βενιζέλος, φαινόταν πολύ καλά ενημερωμένος για τη γραμμή πλεύσης και με ειδικό "πρωταγωνιστικό ρόλο".
Καλή διάθεση
Αρκετές ώρες πριν να ξεκινήσει την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος κυκλοφορούσε στους διαδρόμους της Βουλής χωρίς να κρύβει την καλή του διάθεση. "Κάτι ξέρει, κάτι έχουν συμφωνήσει (με τον Παπανδρέου) και περιμένουν και οι δυο μαζί την κατάλληλη ώρα για να πατήσουν το ''κουμπί''" τόνιζε κυβερνητικό στέλεχος. Ο Β. Βενιζέλος ουδέποτε, άλλωστε, έκρυψε τις φιλοδοξίες του, αν και παίρνοντας θέση στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών σ' αυτή την άχαρη φάση, είχε ήδη συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να... εκτιναχθεί, κλείνοντας βιαίως τον πολιτικό του κύκλο. Οι πολιτικοί του φίλοι στην αρχή "σάστισαν" με την απόφασή του να αποδεχθεί την πρόταση Παπανδρέου και να εγκλωβιστεί στη διαχείριση της τρόικας μαζί του. Για... χάρη του, όμως, ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο και προχθές δέχθηκαν να ψηφίσουν για ακόμη μια φορά, περιβάλλοντας με την... εμπιστοσύνη τους την κίνηση Παπανδρέου.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια; Ο Β. Βενιζέλος εμφανίζεται αποφασισμένος για όλα τα σενάρια. Θεωρείται φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού, εφόσον ο Γ. Παπανδρέου καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας - και αυτό το "μήνυμα" πίστεψαν και ψήφισαν αρκετοί βουλευτές εξ αυτών που τον στήριξαν στην αναμέτρηση του 2007. Αν δεν; Ο υπουργός Οικονομικών, όπως λένε συνεργάτες του, αναμένει την επόμενη κίνηση του Γ. Παπανδρέου, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πεπεισμένος ότι η ευθύνη που έχει είναι κορυφαία και δεν πρόκειται να παρατήσει στη μέση την προσπάθεια που ο ίδιος εκτιμά ότι θα αποδώσει για τη διάσωση της οικονομίας.
Αλλωστε, αργά την Παρασκευή το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή έλεγε με αυτοπεποίθηση στους συνομιλητές του ότι το κύριο ενδιαφέρον του είναι η πιο καλή εκπροσώπηση της χώρας μας αύριο στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία διευκολύνεται τα μέγιστα από την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για άνοιγμα των διαδικασιών συγκρότησης μιας νέας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.
Τα άλλα στελέχη
Και οι άλλοι κυβερνητικοί; Οι κ. Ραγκούσης, Λοβέρδος και η Αννα Διαμαντοπούλου δεν επιθυμούν να δουν στη θέση του Παπανδρέου τον Β. Βενιζέλο. Το διεμήνυσαν και ενώ είχαν ταχθεί υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, έλεγαν προχθές το βράδυ ότι αφού ουδείς θέλει συνεργασία, τότε ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι τις εκλογές, στον χρόνο που ο ίδιος έχει προσδιορίσει.
Στον ίδιο... τόνο λειτουργεί και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος δεν αναφέρθηκε τυχαία στη συμβολή Παπανδρέου και Βενιζέλου, ενώ υπουργοί και στελέχη που στηρίζουν τον πρωθυπουργό, όπως οι κ. Παπουτσής, Καρχιμάκης, Καστανίδης, Ρέππας κ.ά., εμφανίστηκαν έτοιμοι να υποστηρίξουν την απόφαση του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά με συγκεκριμένους όρους δεν αποκλείεται να αντιδράσουν σύντομα και δυναμικά. Και αυτό θα γίνει, αν δεν "περπατήσει" η διαδικασία για τη συγκρότηση συγκυβέρνησης...
Βουλευτές
Κρατούν στάση αναμονής
Κλίμα εύθραυστης προσμονής για την πορεία των πρωτοβουλιών του Γ. Παπανδρέου σχετικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Την επομένη της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι... τάσεις στις τάξεις των βουλευτών είναι δύο, με έναν όμως κοινό παρονομαστή. Οι Παπανδρεϊκοί -μεταξύ των οποίων οι Γ. Κουτρουμάνης και Μ. Οθωνας- έλεγαν χθες δημοσίως ότι αν δεν βρεθεί πεδίο συνεννόησης με τους υπόλοιπους αρχηγούς -και ιδιαίτερα με τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά- τότε δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας, δίνοντας ένα στίγμα ότι τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη ο Γ. Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει στο... τιμόνι της χώρας. Στον αντίποδα, οι διαφωνούντες βουλευτές που παρείχαν το "ναι" τους στην ψηφοφορία της Παρασκευής, υπό την προϋπόθεση άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες και να πάμε σε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας και ευρύτερης αποδοχής. Διατυπώνουν την άποψη ότι με την ψήφο τους δεν άναψαν το πράσινο φως στην παρούσα κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, αλλά ψήφισαν προκειμένου άμεσα να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Κοινός τόπος πάντως και των δύο... ρευμάτων είναι η ανάγκη να επιτευχθούν άμεσα ευρύτερες συναινέσεις. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς την πλευρά της ΝΔ, ώστε τουλάχιστον να καθίσει ο Α. Σαμαράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου