Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Την Τετάρτη αρχίζει η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ - Τι ζητούν οι δελφίνοι

Την Τετάρτη αρχίζει η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ - Τι ζητούν οι δελφίνοι
Την επόμενη Τετάρτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ παρουσία και των υπουργών κι εκεί ο
 πρόεδρος του Κινήματος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ενώ μετά τη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου, η οποία διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα,  ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε για πρώτη φορά «παρών» στη διαδοχή.

Από τη συνάντηση αυτή δεν προέκυψε ότι ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τις προθέσεις του, ενώ την ίδια ώρα που η Ιπποκράτους έκανε λόγο για θετικό κλίμα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου μιλούσαν για μία μακρά και σε βάθος συζήτηση για τη χώρα, το πολιτικό σύστημα και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αναφορά στο κλίμα της συνάντησης.

Προκύπτει όμως, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών, ότι ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ζήτησε - και αναμένει - από τον κ. Παπανδρέου «καθαρές επιλογές ευρείας αποδοχής που στόχο θα έχουν τη διαφύλαξη της ενότητας, την ανανέωση, θα βοηθήσουν την πολιτική προοπτική και την ανασυγκρότηση της σχέσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία». Που σημαίνει, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ερμήνευαν τα όσα έβγαιναν ως πληροφορίες από τη συνάντηση - πως ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, και περιμένει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει καθαρά την ερχόμενη Τετάρτη αν σκοπεύει να μείνει ή να φύγει. Και γι΄ αυτό το λόγο έγινε από τους συνεργάτες του κ. Βενιζέλου η αναφορά σε «καθαρές επιλογές, ευρείας αποδοχής».

Λίγο μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να διαμήνυσε σε συνεργάτες του ότι περιμένει από τον κ. Παπανδρέου με αρχή τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να πάρει τις πρωτοβουλίες που ναι μεν «δε θα τραυματίσουν την παράταξη και δε υπονομεύσουν τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου» αλλά θα δώσουν τέλος και στο τέλμα των τελευταίων ημερών.

«Δεν ενδιαφέρομαι για τη διαδικασία και δεν υπάρχουν δακτυλίδια. Είμαι παρών, δίνω τις μάχες σε όλα τα πλαίσια και δε δέχομαι υποδείξεις από κανένα για τις εσωκομματικές διαδικασίες» φέρεται να είπε ακόμα ο κ. Βενιζέλος σε συνεργάτες του. Η φράση αυτή δείχνει ότι ο κ. Βενιζέλος συζητά πλέον και την απ΄ ευθείας εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως έντονα ζητούν η ομάδα των «4» των Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Μόσιαλου αλλά και ο Μ. Χρυσοχοίδης. Και βεβαίως με αυτή τη φράση απαντά και στον Γ. Ραγκούση ο οποίος δήλωσε ότι «αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει αλλιώς και όχι με διαδικασίες κάλπης, καλό θα είναι να το ξεχάσουν διότι θα βάλουν την παράταξη σε μία αδιανόητη περιπέτεια, στην οποία δεν νομίζω ότι κανείς θα επιθυμούσε να τη βάλει», αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλει υποψηφιότητα.

Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλος φέρονται πάντως να συμφώνησαν χθες στο ότι πρώτη προτεραιότητα των πρωτοβουλιών που θα ληφθούν θα είναι η «στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου και η ολοκλήρωση του έργου της» και δεν είναι τυχαίο πως ακριβώς αυτή η φράση υπήρχε στην ενημέρωση που έδιναν τόσο η Ιπποκράτους, όσο και οι συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή πάντως στελέχη της Ιπποκράτους έλεγαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει καμία διαδικασία πριν από τις γιορτές. Και παρέπεμπαν στην συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου όχι για ανακοινώσεις – όπως έλεγαν – αλλά για μία γενική συζήτηση εφ' όλης της ύλης από την οποία θα προκύψουν και οι διαδικασίες που θα αφορούν τον απολογισμό της διετίας και την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ «σίγουρα όμως μετά τις γιορτές».

blog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου