Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Το μεγαλύτερο στον κόσμο



Η Κίνα και η Ινδία κάνουν μαζί ένα τεράστιο βήμα για την επιστήμη της αστρονομίας, καθώς αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου στη Χαβάη, το οποίο θα είναι έτοιμο σε δέκα χρόνια. Η επίσημη ονομασία του είναι TMT (Thirty Meter Telescope).

Οι δύο χώρες θα πληρώσουν από κοινού τα έξοδα για τη κατασκευή του τηλεσκοπίου, τα οποία ανέρχονται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Επιπλέον, θα μοιραστούν και το χρόνο επίβλεψης των έργων, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα στο κορυφή του ανενεργού ηφαιστείου Μάουνα Κέα.


«Αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα για τη κινεζική κοινότητα», τονίζει ο καθηγητής αστροφυσικής του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητήριου της Κίνας, Σούντε Μάο.

Το Τηλεσκόπιο Τριάντα Μέτρων θα διαθέτει ένα πολύεδρο κάτοπτρο διαμέτρου 30 μέτρων, το οποίο θα προσφέρει δεκαπλάσια περίπου ανάλυση σε σχέση με τα υπάρχοντα τηλεσκόπια. Επίσης οι εικόνες του θα είναι τρείς φορές ευκρινέστερες.

Το TMT θα είναι σε θέση να εξουδετερώνει τις παραμορφώσεις της ατμόσφαιρας για να προσφέρει εικόνες πρωτοφανούς καθαρότητας, από το υπεριώδες μέχρι το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος. Οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν τόσο τους υπάρχοντές πλανήτες, όσο και τη γέννηση νέων. Το κυριότερο πλεονέκτημα του TMT είναι, ωστόσο, το γεγονός, ότι θα είναι σε θέση να διακρίνει τους αρχαιότερους γαλαξίες του Σύμπαντος, σε απόσταση 13 δισ. ετών φωτός.

Η Κίνα εντάχθηκε ως παρατηρητής το 2009 και τον επόμενο χρόνο ακολούθησε και η Ινδία. Δουλεύουν μαζί ως συνέταιροι, με εκπροσώπους και των δύο χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του TMT. Η Ιαπωνία κατέχει το δικό της εξελιγμένο τηλεσκόπιο στο βουνό Μάουνα Κέα με την ονομασία «Σουμπαρού», και τελευταία γνωστοποίησε ότι επιθυμεί και εκείνη να συνεισφέρει στη δημιουργία του TMT.

Πάντως το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων είναι πιθανό να μη διατηρήσει για πολύ τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο: κοινοπραξία ευρωπαϊκών ιδρυμάτων σχεδιάζει το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, με κάτοπτρο των 42 μέτρων, το οποίο αναμένεται να τελειοποιηθεί επίσης σε μία δεκαετία.

Ο καθηγητής αστροφυσικής, Σούντε Μάο, επισημαίνει ότι το TMT θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για τους αστροφυσικούς στη μελέτη τους για τη προέλευση των πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, τις μαύρες τρύπες και τη σκοτεινή ύλη και ενέργεια.

«Η Κίνα κατέχει ηγετικό ρόλο στο τομέα της αστροφυσικής, ωστόσο υστερεί στο τομέα της παρατήρησης της αστρονομίας. Το τηλεσκόπιο θα βοηθήσει τη χώρα να το ξεπεράσει αυτό. Η Κίνα είναι φιλόδοξη σχετικά τους στόχους της στο τομέα της επιστήμης. Πραγματικά θέλει να καλύψει αυτό το κενό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν κατασκευαστεί στη Κίνα, αλλά θέλουμε να αναβαθμίσουμε και τον τομέα της επιστήμης. », διευκρινίζει ο Μάο.

«Όλοι οι αστρονόμοι, όπου κι αν βρίσκονται, παρατηρούν τον ίδιο ουρανό», καταλήγει ο καθηγητής.


athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου