Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Ο οργανισμός θέλει ποικιλία τροφών!


Μια πλούσια διατροφή προσφέρει στον οργασισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να είναι υγιής. Συμπεριλαμβάνοντας τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, δημητρικά, κρέας, ψάρι αλλά και λίπος) χωρίς να γίνονται υπερβολές-όπως έλεγαν οι πρόγονοι μας <<παν μέτρον άριστον>>-περιορίζονται οι διαταραχές και τα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στο σώμα.
Όταν καθημερινά λείπει ένα συγκεκριμένο στοιχείο τότε εμφανίζεται ανεπάρκεια η οποία εκδηλώνεται στον ανθρώπινο οργανισμό με διάφορους τρόπους. Παρακάτω φαίνονται μερικές από τις επιπλοκές που παρατηρούνται στις αντίστοιχες δαιτροφικές ανεπάρκειες διαφόρων βιταμινών.

Σε ανεπάρκεια βιτ.Α παρατηρείται καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης, υπερκεράτωση του δέρματος, νοητική καθυστέρηση, ξηροδερμία, ξηροφθαλμία. Πηγές: συκώτι μοσχαρίσιο, καρότα, μπρόκολο, σπαράγγια, ροδάκινα, ντομάτα.


Σε ανεπάρκεια βιτ.D παρατηρείται ρααχίτιδα στα παιδιά ενώ στους υπερήλικες διαταραχή του μεταβολισμού των οστών, μυική αδυναμία με αυξημένο κίνδυνο για κατάγματα. Πηγές: γάλα, μουρουνέλαιο, ρέγκα, τόνος.


Σε ανεπάρκεια βιτ.Ε παρατηρείται οίδημα άκρων και βλεφάρων, ελαφρά ταχύπνοια, κατάργηση αντανακλαστικών και διαταραχές στη βάδιση. Πηγές: ελαιόλαδο, αμύγδαλα, καρύδια, σουσάμι, φυστίκια.


Σε ανεπάρκεια βιτ.C παρατηρείται εξάντληση, ευερεθιστότητα, επώδυνες και διογκωμένες αρθρώσεις, καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης, αναιμία. Πηγές: πορτοκάλι, λεμόνι, αρακάς, γογγύλια, αγκινάρες, ακτινίδια.


Σε ανεπάρκεια Βιτ.Κ παρατηρούνται αιμοραγίες από το γαστρεντερικό και τους βλενογόνους (είναι απαράιτητη βιταμίνη για την πήξη του αίματος). Πηγές: μαϊντανός, λάχανο, κοτόπουλο, λαχανάκια βρυξελλών, μπρόκολο.



Σε ανεπάρκεια βιτ.Β1 εμφανίζεται στα βρέφη η νόσος Beri-Beri (ασθένεια του νευρικού συστήματος). Πηγές: φυστίκια, πιππέρι, πατάτες, ηλιόσποροι, φύτρα συταριού.


Σε ανεπάρκεια βιτ.Β2 παρατηρείται στοματίτιδα, γωνιακή χειλίτιδα, γλωσσίτιδα, φωτοφοβία. Πηγές: συκώτι, αμύγδαλα, μανιτάρια, σολομός, αυγό, γάλα.


Σε ανεπάρκεια βιτ.Νιασίνης πρατηρείται κοιλιακό άλγος, διάρροια, γωνιακή χειλίτιδα, ευερεθιστότητα, άνοια. Πηγές: συκώτι, σολομός, σόγια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, πουλερικά, αρακάς.


Σε ανεπάρκεια βιτ.Β6 παρατηρούνται σπασμοί στα βρέφη, υπερδιεγερσιμότητα, αναιμία. Πηγές: σολομός, καρύδια, φακές, κοτόπουλο, τόνος, μπανάνα, αβοκάντο, δημητριακά ολικής αλέσεως.


Σε ανεπάρκεια βιτ. Β12 παρατηρούνται νευρολογικά συμπτώματα κυρίως σε ηλικωμένους όπως παραισθήσεις, αταξία, απώλεια μνήμης, αδυναμία. Πηγές: συκώτι, στρείδια, ρέγκα, αυγό, κοτόπουλο, γάλα.


Σε ανεπάρκεια φυλλικού οξέος σε συνδυασμό με ανεπάρκεια βιτ.Β12 εμφανίζεται μεγαλοβλαστική αναιμία. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στην περίοδο της εγκυμοσύνης και το θηλασμό, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης αλλά και σε ασθενείς που κάνουν αιμόκάθαρση. Πηγές: φύτρα συταριού, σόγια, αυγό, σπαράγγια, κουνουπίδι, ακτινίδια, μπρόκολο, βρώμη.


www.healthierworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου