Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Η εκταμίευση της δόσης θα αλλάξει την ψυχολογία


Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, που επικεντρώθηκε γύρω από την οικονομική-τραπεζική ένωση της Ευρώπης, παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, έπειτα από έντονη συζήτηση, αλλά και αναγκαίους συμβιβασμούς, προέκυψε πρόοδος στο θέμα της τραπεζικής και οικονομικής ένωσης.

«Ρεαλιστικά μιλώντας, οι αντιρρήσεις που ακόμα υπάρχουν αφορούν στη χρηματοδότηση, στο πώς δεν θα δημιουργήσουν αντικίνητρα και ακαμψίες και στο πώς θα αντιμετωπιστεί γενικότερα το θέμα του χρέους» σημείωσε.

Μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει και δεν υπάρχει στιγμή για χαλάρωση.

«Ο ένας μαραθώνιος μόλις τελείωσε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον επόμενο» είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τον επίτρο Χοακίν Αλμούνια, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να συζητηθούν ζητήματα που άπτονται του ΕΣΠΑ, των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με στόχο να υπάρξουν συμφωνίες για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους και για νέες επενδύσεις.
Παρατήρησε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μια φάση, όπου περνάμε στην απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας, στο καλωσόρισμα των επενδύσεων».
Επανερχόμενος στην επίτευξη συμφωνίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η εκταμίευση της δόσης θα επηρεάσει τη ζωή όλων, θα φέρει ανακούφιση άμεση σε πολλούς και σε άλλους αργότερα.
Όπως είπε, «θα φρενάρουμε την ύφεση, θα δοθούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, θα αλλάξει η ψυχολογία και θα δοθεί ελπίδα κυρίως προς τα νέα παιδιά».
Δηλώσεις αμέσως μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Σήμερα ήταν ημέρα αλληλεγγύης για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς εξερχόμενος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στις Βρυξέλλες.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Α. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι «τα πράγματα δείχνουν καλά», τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη. «Σας έχω πει ότι μία επιτυχής έκβαση για την Ελλάδα είναι επιτυχία και για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο μέλλον, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό είναι άλλη ιστορία. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που πρέπει. Σήμερα ήταν ημέρα αλληλεγγύης για την Ευρώπη».


Την ικανοποίησή τους για τις θετικές αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στο Eurogroup εξέφρασαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ, Χ. Βαν Ρομπάι, όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Μπαρόζο. "Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» , δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο.

Από την πλευρά του, ο Χ. Ρομπάι δήλωσε ότι η χθεσινή απόφαση του Eurogroup είναι η απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό και ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της συνεχίζουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. «Αποδεικνύει ότι το ευρώ και η ευρωζώνη δεν είναι αναστρέψιμα», δήλωσε ο Χ. Ρομπάι.

Τέλος, ικανοποίηση για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.






protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου