Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Χ. Ράιχενμπαχ: 4 δις ευρώ διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

«Θετικά βήματα» έχουν σημειωθεί στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την κυριότερη αποστολή της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης, η υλοποίηση της απορρόφησης των διαθέσιμων 20 δισ. ευρώ «έχει ξεπεράσει τον κοινοτικό μέσον όρο» χάρη και στην αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης από 85% σε 95%.


Ως ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα, αναγνώρισε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, περίπου 4 δισ. ευρώ ειδικά για τις επιχειρήσεις αυτές- δύο με τη μορφή επιχορηγήσεων και δύο με τη μορφή δανείων μέσω των ελληνικών τραπεζών.


Ο καλύτερος δυνατός τρόπος αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο διαβουλεύσεων, μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης.


«Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης. «Ελπίζω η Ομάδα Δράσης να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Ράιχενμπαχ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Σε γενικές γραμμές, η έκθεση διαπιστώνει μεν «σημαντική βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του 2011» στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με απορρόφηση 35% των κονδυλίων πολιτικής συνοχής (έναντι μέσου ποσοστού 33,5% για την ΕΕ) και 39,6% για το ΕΤΠΑ (με μέσο όρο 34,6%), υπογραμμίζει ωστόσο ότι μένουν ανολοκλήρωτα 872 έργα της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, με κίνδυνο μάλιστα ανάκτησης περίπου 3 δισ. ευρώ.


Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου