Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σε ύφεση και η... Ολλανδία


 

Ανακοίνωση της Ολλανδικής στατιστικής υπηρεσίας άφησε έκπληκτους τους πολίτες της χώρας, τις διεθνείς αγορές και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία βρίσκεται τυπικά σε ύφεση. Το τελευταίο τέταρτο του 2011 η οικονομία της σημείωσε κάμψη 0,7% και το προηγούμενο τέταρτο είχε σημειώσει κάμψη 0,4%. Ωστόσο, συνολικά το 2011 η ολλανδική οικονομία σημείωσε άνοδο 1,2%.
Όμως, σύμφωνα με τα καθιερωμένα μια χώρα θεωρείται ότι βρίσκεται σε ύφεση όταν η οικονομία της υποχωρεί σε δυο διαδοχικά τρίμηνα.

Η μείωση των εξαγωγών, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και η κάμψη ως 1.8% στον οικοδομικό τομέα είναι οι κύριες αιτίες της ύφεσης.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας ο υπουργός Οικονομικών  Μάξι Βέρχαγκεν δήλωσε ότι η οικονομία δεν πρόκειται να σημειώσει ανάπτυξη αν δεν γίνουν «σοβαρές δομικές αλλαγές». Προανήγγειλε ότι θα περικοπούν μισθοί και άλλες δημόσιες δαπάνες και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θα αρχίσει σχετικές συζητήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες τον Μάρτιο. 




cypruspresscy.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου