Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η τρομοκρατία του γιαουρτιού.Είναι δεκάδες οι εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου που δέχθηκαν τον τελευταίο χρόνο επιθέσεις με... κεσεδάκια


Τι κοινό έχουν η ταινία του Γούντι Αλεν «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», μια συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, ένα τραπέζι σε ταβέρνα των Καλυβίων και μια εκδήλωση Ροταριανών; Την τρομοκρατία του... γιαουρτιού. Είναι μόνο μερικές από τις δεκάδες περιπτώσεις όπου εκπρόσωποι του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου δέχθηκαν τον τελευταίο χρόνο επιθέσεις από μικρές ομάδες με κύριο όπλο το γιαούρτι.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης παρακολουθούσε με τη γυναίκα του και φίλους την ταινία του Γούντι Αλεν σε κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης όταν δέχθηκε την επίθεση. Προ ημερών ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδούσε σε δωρεάν συναυλία στο Ιλιον, ενώ τον Ιανουάριο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη βρισκόταν σε εστιατόριο του Ηρακλείου στο πλαίσιο γεύματος των Ροταριανών. Και οι δύο υπήρξαν θύματα όσων δηλώνουν ενάντιοι στο Μνημόνιο.

Από τους... πρωτοπόρους αποδέκτες της νέας μορφής διαμαρτυρίας υπήρξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Τον Μάρτιο του 2011, σε μια περίοδο όπου εξελισσόταν η «μάχη της Κερατέας» για τη δημιουργία χώρου απόθεσης απορριμμάτων, έτρωγε σε ταβέρνα στα Καλύβια. Οι θέσεις του κατά των διαφωνούντων τον έκαναν... στόχο.
Η πρακτική αυτή που όπως αναφέρουν αναλυτές τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση και για τον λόγο αυτό, επισημαίνεται, θύματά της έχουν γίνει κυρίως στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων. Υπολογίζεται ότι συνολικά έχουν δεχθεί προπηλακισμούς περίπου 150 πολιτικοί τον τελευταίο χρόνο.
Από το γιαούρτωμα δεν γλίτωσαν και εκπρόσωποι άλλων χώρων, γεγονός που εκτιμάται ότι επιβεβαιώνει πως πρόκειται για ομάδες οι οποίες προέρχονται από ετερόκλητους χώρους και κινούνται από την άκρα Αριστερά έως την άκρα Δεξιά.
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Φεβρουάριο του 2011 επίθεση με γιαούρτι δέχθηκε και ο Αλέκος Αλαβάνος αλλά και τον περασμένο Ιούνιο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
Η έξαρση του φαινομένου έκανε το γιαούρτωμα στην Ελλάδα αντικείμενο πολυσέλιδων αναλύσεων, που απασχολεί κοινωνικούς ανθρωπολόγους μέχρι και στις ΗΠΑ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις - όπως ο καθηγητής Ανθρωπολογίας Ντέιβιντ Σάτον και ο Λέο Βουρνέλις - δημοσίευσαν άρθρο, με τον τίτλο «Πολεμοφόδια από γιαούρτι: διατροφή, διαμαρτυρία και η ελληνική ταυτότητα», στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ανθρωπολογίας.

«Παρότι τα αυγά, οι ντομάτες και άλλα προϊόντα, κυρίως λαχανικά, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ανάλογες περιπτώσεις, το προϊόν που συχνότερα επιλέγεται για πολεμοφόδιο είναι το γιαούρτι», αναφέρουν και προσθέτουν:
«Στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για το γιαούρτωμα πολιτικών και αστυνομικών. Είναι σύνηθες να δει κάποιος διαδηλωτές να συμμετέχουν σε πορείες με σακούλες γεμάτες κεσεδάκια με γιαούρτι».
Στη συνέχεια επιχειρούν μια διασύνδεση της επιλογής του γιαουρτιού ως μέσου αντίδρασης. «Η εικόνα ενός διατροφικού προϊόντος να τρέχει στο πρόσωπο και τα ρούχα κάποιου μπορεί να εξηγήσει το γιαούρτωμα ως συμβολική πράξη με στόχο τον εξευτελισμό εκείνων που η κοινή γνώμη θεωρεί υπαίτιους της διαφθοράς, της ανικανότητας και της συνέχισης της αναποτελεσματικής διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνουν.
«Δεδομένου πως το γιαούρτι συνδέεται με την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων, ενισχύει το γεγονός πως οι αποδέκτες του είναι εκπρόσωποι των πολιτικών και ιδεολογικών επιλογών, που έρχονται σε αντίθεση με την ελληνική κουλτούρα». Ωστόσο, διακρίνουν και κάποια βαθύτερα αίτια στην επιλογή του γιαουρτιού. «Η απόλυτη αντίθεση της τελετουργίας του φαγητού, παραδοσιακής κοινωνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, και της χρήσης ενός διατροφικού προϊόντος ως εργαλείου εξευτελισμού καταδεικνύει την αντίθεση μεταξύ της οπτικής των διαδηλωτών για το μέλλον της χώρας και των κυβερνητικών επιλογών» αναφέρουν.
«Το γιαούρτωμα αποτελεί συμβολισμό ενδεικτικό όχι μόνο της έλλειψης σεβασμού αλλά και της απώλειας της εθνικής ελληνικής ταυτότητας. Μοιάζει σαν οι διαδηλωτές να επιδιώκουν να θυμίσουν στους έλληνες πολιτικούς την ταυτότητά τους», καταλήγουν.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου