Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Δύση - Ανατολή: Οι διαφορές στη συμπεριφορά των λαών κρύβονται στα γονίδια


Δύση - Ανατολή: Οι διαφορές στη συμπεριφορά των λαών κρύβονται στα γονίδια : Στα γονίδια οφείλονται ο ατομικισμός της Δύσης και η πειθαρχία του συνόλου της Ανατολής, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων. Οι διαφορές στο γενετικό υλικό των

Στα γονίδια οφείλονται ο ατομικισμός της Δύσης και η πειθαρχία του συνόλου της Ανατολής, σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων. Οι διαφορές στο γενετικό υλικό των φυλών παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόι των ΗΠΑ μελέτησαν το γονίδιο που ελέγχει την παραγωγή της σεροτονίνης, μίας χημικής ουσίας που εκκρίνεται στον εγκέφαλο, και η οποία ρυθμίζει τη διάθεση και τα συναισθήματα.


Όπως διαπίστωσαν, μία εκδοχή του γονιδίου συναντάται πολύ συχνότερα στους πληθυσμούς των δυτικών κρατών, όπου συνδέεται με τον ατομικισμό και την ελευθερία στη σκέψη.

Η άλλη του εκδοχή είναι πολύ συνηθισμένη στους ασιατικούς λαούς. Εκεί, συνδέεται με τη συλλογική δράση και μια μεγαλύτερη προθυμία να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο κοινό καλό. Όσοι διαθέτουν αυτή την εκδοχή του γονιδίου, αντιδρούν διαφορετικά στην έκκριση σεροτονίνης.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες. Αυτό όμως, που γίνεται φανερό, είναι ότι οι λαοί κληρονομούν ψυχολογικά χαρακτηριστικά και διαφορές, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά στην εμφάνιση.

«Για πρώτη φορά εντοπίζουμε μια άμεση σχέση μεταξύ των πολιτισμικών αξιών του ατομικισμού και της συλλογικότητας και του γονιδίου-μεταφορέα της σεροτονίνης», εξηγεί η Τζόαν Τσιάο, από το τμήμα Ψυχολογίας του Northwestern.

Η Τσιάο και οι συνάδελφοί της συνδύασαν στοιχεία από έρευνες γενετικής σε διάφορες χώρες, αναζητώντας διαφοροποιήσεις γονιδίων. Στη συνέχεια, συνέκριναν τα ευρήματά τους με έρευνες που αφορούσαν το βαθμό ατομικισμού και συλλογικότητας σε διάφορες χώρες.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται σε ένα βιβλίο με τίτλο «Παθολογικός αλτρουισμός».

Σύμφωνα με αυτά, Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες διαθέτουν πολύ συχνότερα την «συλλογική» εκδοχή του γονιδίου.

Το ερώτημα για τους ειδικούς είναι πώς ένα γονίδιο μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα στη συμπεριφορά ενός ολόκληρου λαού. Η Τσιάο επισημαίνει ότι αυτό το γονίδιο στους ασιατικούς λαούς συνδέεται με υψηλά επίπεδα άγχους και αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης. Και προσθέτει πως αυτές οι κουλτούρες διαμορφώνουν έτσι την δομή τους, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των αρνητικών συνεπειών. Η εκδοχή αυτή του γονιδίου ισχυροποιείται και εξαπλώνεται όταν η συγκεκριμένη δομή της κοινωνίας λειτουργεί με επιτυχία.



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου