Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Προς το Αύριο Ξημερώνει στο… μετρό!


Προς το Αύριο
Και ποιος δεν θα ήθελε να κατεβαίνει σε μια καταπράσινη πλατφόρμα του μετρό, να απολαμβάνει το πλούσιο φως του ήλιου και να φθάνει στον προορισμό του με καλή διάθεση!
Αυτό σκέφτηκαν και οι αμερικανοί αρχιτέκτονες Τζέιμς Ράμζι και Νταν Μπάραζ οι οποίοι δημιούργησαν το LowLine: ένα καινοτόμο σχέδιο το οποίο με τη βοήθεια οπτικών ινών υπόσχεται να φέρει μια ανάσα ζωής σε σκοτεινούς, «άψυχους» χώρους.

Σε πρώτη φάση οι σχεδιαστές σκοπεύουν να εφαρμόσουν το ευφάνταστο σχέδιό τους στον επί χρόνια εγκαταλελειμμένο υπόγειο σταθμό τρόλεϊ στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν (Lower East Side of Manhattan), συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ.
«Tο σύστημα που έχουμε σκεφτεί χρησιμοποιεί ένα δίκτυο οπτικών ινών το οποίο συσσωρεύει το ηλιακό φως και στη συνέχεια το αντανακλά υπογείως. Εκεί, με τη βοήθεια μιας ειδικής κατασκευής που βρίσκεται ενσωματωμένη στο ταβάνι, κατανέμεται ομοιόμορφα στον χώρο» εξηγούν οι πρωτοπόροι σχεδιαστές. Κάτι τέτοιο, τονίζουν, θα μπορούσε να υποστηρίξει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και άρα να ευνοήσει τη δημιουργία ενός υπόγειου πάρκου.

Ρομπότ βρίσκει χαμένα αντικείμενα
Ονομάζεται EMIEW2 και θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε όλους εμάς που χάνουμε κατά καιρούς διάφορα αντικείμενα στο σπίτι ή στο γραφείο. Το βάρους 14 κιλών ασπροκόκκινο ρομποτάκι με όψη εξάχρονου παιδιού αποτελεί την τελευταία δημιουργία του ιαπωνικού κολοσσού Hitachi.
Το ρομποτάκι για… ξεχασιάρηδες κινείται με τη βοήθεια τροχών όρθιο ή «γονατιστό». Είναι «προικισμένο» με τεχνητή νοημοσύνη η οποία, σε συνδυασμό με ένα δίκτυο καμερών κρυμμένο στον χώρο, του προσφέρει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει αντικείμενα που είχε κάποτε δει, με αποτέλεσμα να μπορεί να τα αναζητεί και να τα εντοπίζει. Κατά τον ίδιο τρόπο αναγνωρίζει και ανθρώπινα πρόσωπα.
«Το EMIEW2 συλλέγει εικόνες αντικειμένων από το Διαδίκτυο και τις αποθηκεύει σε μια εξωτερική βάση δεδομένων» εξηγεί ο ερευνητής Τακάσι Σουμιγιόσι. «Οταν του δείξουμε κάτι, το ρομπότ καταλαβαίνει τι ακριβώς είναι αυτό που “βλέπει” συγκρίνοντας το χρώμα και το σχήμα του αντικειμένου με τις εικόνες που έχει ήδη αποθηκευμένες στη μνήμη του».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν κατονομάσουμε το αντικείμενο που ψάχνουμε, το EMIEW αναλαμβάνει το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού», εντοπίζει το πολυπόθητο αντικείμενο και στη συνέχεια μας οδηγεί σε αυτό.
«Αναπτύξαμε ένα ελαφρύ – για την αποφυγή ατυχημάτων – έξυπνο ρομπότ κυρίως για άτομα που χρειάζονται βοήθεια μέσα στο σπίτι» εξηγεί ο ερευνητής. Αν και η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της σχετικά με την εμπορευματοποίηση του EMIEW2, το σίγουρο είναι ότι το ανθρωποειδές θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε γηροκομεία, νοσοκομεία ή ακόμη και τουριστικούς χώρους.

Τρισδιάστατος λαβύρινθος για… κουνέλια
Ενα ευχάριστο τρισδιάστατο παιχνίδι με ελληνική υπογραφή και πρωταγωνιστή ένα ιδιαίτερα ενεργητικό κουνελάκι έκανε το ντεμπούτο του πριν από λίγες ημέρες στο Android Market. O λόγος για το Bunny Maze 3D, το οποίο αναπτύχθηκε από την Eyelead Software και βασίζεται στην τρισδιάστατη πλατφόρμα ανάπτυξης παιχνιδιών Hive3D.
Το ζωηρό παιχνίδι με τα εντυπωσιακά γραφικά απευθύνεται σε κατόχους Android συσκευών ή tablets τελευταίας γενιάς, με όρεξη να «βουτήξουν» σε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο αχανείς λαβυρίνθους και διασκεδαστικές δοκιμασίες προκειμένου να εντοπίσουν τα χαμένα καρότα.
«Η ιδέα πίσω από το Bunny Maze 3D ήταν να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι για το ευρύ κοινό με πολύ απλό χειρισμό αλλά πραγματικά τρισδιάστατο περιβάλλον και γραφικά υψηλής ποιότητας» λέει στο «Βήμα» ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Ιωσήφ Ψιστάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πρώτη έκδοση του παιχνιδιού είχε παρουσιαστεί στο πλαίσιο του συνεδρίου Uplinq που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011 στο Σαν Ντιέγκο, στις ΗΠΑ, όπου και είχε ήδη καταγράψει μεγάλη επιτυχία μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον του κοινού και αποσπώντας ήδη θετικά σχόλια παικτών.
Οι ενδιαφερόμενοι που διαθέτουν συσκευές Android μπορούν να κατεβάσουν το παιχνίδι δωρεάν από το ομώνυμο διαδικτυακό κατάστημα.

Θερμικός «φακός» για... ενοικιαστές!
Εναν θερμικό φακό ικανό να αλλάζει χρώμα όποτε συναντά παγωμένο ρεύμα αέρα θα μπορούν να έχουν πλέον μαζί τους οι υποψήφιοι ενοικιαστές προκειμένου να διαπιστώνουν από μόνοι τους την ενεργειακή απόδοση της κατοικίας που τους ενδιαφέρει.
Η συσκευή έρχεται από τους ειδικούς της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής ομάδας PLOTS (Public Laboratory for Open Technology and Science), με έδρα το Μανχάταν, και μπορεί να ανιχνεύει επιτυχώς τις αλλαγές θερμοκρασίας που καταγράφονται μέσα σε έναν χώρο.
Το πρότυπο που έφτιαξαν οι ειδικοί δεν στοιχίζει πάνω από 40 δολάρια (δηλαδή περίπου 30 ευρώ) και αποτελείται από ένα και μοναδικό θερμόμετρο υπέρυθρων ακτίνων. Αυτό σκανάρει τον τοίχο και αντιλαμβάνεται τυχόν διαρροές θερμότητας. Οι πληροφορίες αυτές συλλέγονται σε έναν μικροεπεξεργαστή, ο οποίος ελέγχει μια πολύχρωμη φωτοδίοδο (LED). Ετσι, στις χαμηλές θερμοκρασίες ο φακός εκπέμπει ένα μπλε φως, ενώ στις υψηλές εκπέμπει κόκκινο.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου