του ελληνικού χρέους, με την κυβέρνηση να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους κατόχους ομολόγων απειλώντας εκτός από την ενεργοποίηση των CACs και με τον αποκλεισμό όσων απέχουν, από τα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Λίγο πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας - την Πέμπτη στις 22.00 μ.μ. - ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους (PSI) έχουν ήδη εκδηλώσει οι έξι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, οι οποίες συμφώνησαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στην πλήρη και καθολική αποδοχή των όρων του PSI και την ένταξη όλων των ομολόγων, ελληνικού και αλλοδαπού δικαίου, αλλά και των εγγυημένων από Δημόσιο δανείων των ΔΕΚΟ.
Περίπου 30 μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπούν σχεδόν 81 δισ. ευρώ θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το IIF.
Ως αποτέλεσμα, οι ιδιώτες πιστωτές που έχουν ταχθεί υπέρ της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους δεν εκπροσωπούν προς το παρόν παρά το 39,3% του συνολικού ποσού που έχει στόχο το εγχείρημα αυτό.
Πρόκειται για τις εταιρείες Ageas, Allianz Alpha Bank , AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas CNP Assurances, Commerzbank Credit Agricole Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale και Unicredit.
Στο ποσό αυτών των εταιρειών, αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ οΟΓΑ ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κ.ά., τα οποία αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν, το συνολικό ποσό των ομολόγων που μέχρι στιγμής διατίθεται προς ανταλλαγή φθάνει τα 101,7 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι τη μέχρι στιγμής συμμετοχή στο PSI στο 49,4%.
Το PSI αποδέχονται επίσης 12 μεγάλες τράπεζες της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, αλλά και οι γερμανικές τράπεζες.
Παράλληλα, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια επτά ασφαλιστικών Ταμείων και της ΑΕΔΑΚ. Τα Ταμεία αυτά είναι το ΙΚΑ και το Επικουρικό Ταμείο του ΙΚΑ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, (ΟΠΑΔ), ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ).
Δεν αποδέχθηκαν το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν πέντε συνολικά Ταμεία. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), στο οποίο ασφαλίζονται νομικοί, υγειονομικοί κ.λπ., το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για τη συμμετοχή στο PSI εκπνέει αύριο Πέμπτη στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).
Ανήσυχη ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον απαιτούμενο βαθμό συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) δήλωσε νωρίτερα η γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KFW.
Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σήμερα βολές κατά των διοικήσεων των Ταμείων που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI -και ιδιαίτερα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ-, κάνοντας λόγο για υπονόμευση της διαδικασίας για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους.
Όταν η διεθνής αγορά βρίσκει δελεαστική την προσφορά, εμείς τι μήνυμα στέλνουμε με αυτή τη στάση, διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο ρ/σ Real FM, και προειδοποίησε πως αν δεν γίνει το PSI τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων «θα αξίζουν ένα μηδενικό».
Επαναλαμβάνοντας πως οι όποιες απώλειες θα αναπληρωθούν μέσω μεταφοράς δημόσιας περιουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διερωτήθηκε επίσης -και ειδικά για το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ)- «πως είναι δυνατόν να παίρνεις αγγελιόσημο και περιουσία του δημοσίου και να υπονομεύεις τη διαδικασία για συνδικαλιστικούς και κομματικούς λόγους». Γιατί να μετέχουν τα Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παρατήρησε, και να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία.
Στο ίδιο ύφος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη πως δεν μπορεί να είναι ίδια η μεταχείριση Ταμείων όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ που στήριξαν αμέσως την εθνική προσπάθεια και ενός ταμείου που κάνει συνδικαλισμό.
Οι διοικήσεις αυτές, συνέχισε, παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους τους και τους συνταξιούχους και υπογράμμισε πως «δεν είναι συμπεριφορές εθνικά υπεύθυνες αυτές».BLOG.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου