Οι γιορτές πέρασαν, ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα απ' τη καθημερινότητα. Τις μέρες κατάνυξης , νηστείας και προσευχής ακολούθησε η γιορτή, το γλέντι, το πολύ φαγητό και το ποτό. Ο οβελίας, το κοκορέτσι, τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια και τα σουβλάκια είχαν τη τιμητική τους, ενώ απ' τη άλλη το κρασί έρεε άφθονο ενισχύοντας το κέφι και τη χαρά της Ανάστασης του Θεανθρώπου.
Έτσι από μια διατροφή νηστείας που κυριαρχούσαν φυτικά τρόφιμα (πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών και νερού) φτάσαμε στο άλλο άκρο, την υπερβολική κατανάλωση κρέατος (πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη) που μαζί με τα αλκοολούχα ποτά και τα γλυκά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης του λίπους και του βάρους στον οργανισμό μας.Η δυσπεψία αλλά και οι τύψεις ίσως έκαναν τη εμφάνιση τους σαν απολογισμός της επόμενης μέρας. Δυσπεψία γιατί το στομάχι μας, απ' τη νηστεία, "έκλεισε" και ξεσυνήθισε το ζωικό λίπος και τις πρωτεΐνες. Τύψεις, γιατί σίγουρα μείναμε έκπληκτοι απ' το πόσο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια της λαιμαργίας μας άλλα και το πόσο εύκολα επηρεάζεται (προς τα πάνω) το βάρος μας, από μια τέτοια ακραία διατροφική συμπεριφορά.
Καλά όλα αυτά έγιναν, πέρασαν, στο κάτω-κάτω είναι στη παράδοση μας, στην ιδιοσυγκρασία μας ,μας χαρακτηρίζουν σαν λαό, δεν θα αλλάξουν και δε πρέπει να αλλάξουν ποτέ.
Τώρα όμως τι κάνουμε; Είναι σωστό να κάνουμε μια «περίεργη δίαιτα εξπρές» για λίγες μέρες ,έτσι να μπαλώσουμε τα πράγματα, να «αποτοξινωθούμε» και μετά βλέπουμε ή να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα σωστής, ισορροπημένης διατροφής, χωρίς ακρότητες, με στόχο την αργή και σταθερή απώλεια βάρους αλλά κυρίως την αλλαγή της διατροφικών μας συνηθειών;
Οι δίαιτες που κυκλοφορούν μέσα απ' τα περιοδικά, από χέρι σε χέρι (της φίλης, της γειτόνισσας, της κουμπάρας, της γνωστής),από δήθεν «ειδικούς» επώνυμους και ανώνυμους, είναι πάρα πολλές και με παράξενες ονομασίες (χημικές, του μεταβολισμού, αποτοξινωτικές, κετογονικές, μονοφαγικές, της NASA, της λαχανόσουπας, βάση της ομάδας αίματος κλπ.).
Από την άλλη επιστρατεύεται η «επιστήμη» και η βοτανολογία που με διάφορα σκευάσματα (σκόνη διαλυμένη σε νερό ή γάλα, αντικαθιστά γεύματα),χαπάκια που καίνε το λίπος, αφεψήματα, μαντζούνια, μηλόξιδα, λιποδιαλύτες, κρέμες κλπ. υπόσχονται χωρίς κόπο, στέρηση, δίαιτα ή αλλαγή στο τρόπο διατροφής, ένα αδύνατο, σφιχτό, νεανικό και ονειρεμένο κορμί.
Η επιστημονική βάση όλων αυτών είναι αστεία έως ανύπαρκτη , στηρίζονται σε εικασίες και ανακρίβειες, χωρίς να έχουν γίνει σοβαρές επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν όχι μόνο αυτά που υπόσχονται, αλλά και να θεωρούνται ασφαλή για το γενικό πληθυσμό σε μακροχρόνια χρήση. Ναι, αλλά είναι αποτελεσματικά; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ, αν θέλουμε (χωρίς να βάλουμε σε περιπέτειες την ψυχική και σωματική μας υγεία) όχι μόνο να χάσουμε βάρος αλλά και να διατηρήσουμε το επιθυμητό βάρος για μια ζωή. Όλοι μας θέλουμε να χάσουμε τα επιπλέον κιλά εδώ και τώρα, όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Να διορθώσουμε κάτι σε μερικές μέρες ή εβδομάδες που χρειάστηκε μήνες ή και χρόνια να δημιουργηθεί. Φτάσαμε να αξιολογούμε θετικά μια δίαιτα ή μια μέθοδο αδυνατίσματος, ανάλογα με την ταχύτητα απώλεια βάρους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει στον οργανισμό μας.
Όσο πιο γρήγορα χάσουμε βάρος τόσο πιο γρήγορα θα το ξανακερδίσουμε και μάλιστα ακόμη περισσότερο γιατί χάνουμε υγρά-νερό και πολύτιμο μυϊκό ιστό(πτώση του μεταβολικού μας ρυθμού) ενώ το λίπος μένει και μάλιστα αυξάνεται. Δεν είναι τυχαίο που πολλά άτομα ισχυρίζονται ότι έχουν παχύνει απ' τις πολλές στερητικές δίαιτες. Πρέπει να ξέρετε ότι οι δίαιτες σε ποσοστό 95% είναι αποτυχημένες, εκτός αν το άτομο μέσα από ένα ισορροπημένο, καλοσχεδιασμένο (αυστηρά προσωπικό) και πλήρες (από άποψη θρεπτικών συστατικών) πρόγραμμα διατροφής αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες και σωστή διατροφική συμπεριφορά για όλη του τη ζωή δηλαδή να μάθει να τρώει σωστά και υγιεινά. Γι' αυτό το λόγο δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις (δίαιτες, σκευάσματα, χάπια, κρέμες) όλα αυτά έχουν παροδικό αποτέλεσμα γιατί παροδική είναι και η χρήση ή η εφαρμογή τους.
Εντάξει, το πρόβλημα δε είναι τόσο σοβαρό, όταν θέλουμε να χάσουμε τα 2-3 κιλά. που μπήκαν στις γιορτές. Αρκεί να προσέξουμε λίγο τη διατροφή μας δίνοντας έμφαση στα φρούτα ,τους χυμούς, τα λαχανικά, τα άπαχα γαλακτοκομικά και το άπαχο κρέας (ψάρια,κοτόπουλο,κουνέλι) ενώ παράλληλα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού (8-12 ποτήρια ημερησίως) και τη φυσική μας δραστηριότητα (περπάτημα, τρέξιμο,γυμναστική).
Σημαντικό όμως είναι, όταν στα 10-20 παραπανίσια μας κιλά προστεθούν κι αυτά των τελευταίων ημερών, μαζί με τις τύψεις και το άγχος που τα συνοδεύουν, τότε πρέπει να απευθυνθούμε σ' έναν εγκεκριμένο με άδεια διαιτολόγο αφού πρωτίστως επισκεφτούμε τον οικογενειακό μας γιατρό για ένα check up. Πρέπει να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας μας έτσι ώστε η διατροφή μας να είναι ανάλογη. Ν' αγαπάμε, να σεβόμαστε, να προσέχουμε το σώμα μας και να μη πειραματιζόμαστε με πρόχειρες και επιπόλαιες λύσεις. Δίαιτα δε μπορούμε και δε θα πρέπει να κάνουμε μια ζωή, τη διατροφή μας όμως πρέπει να την προσέχουμε για να έχουμε καλή υγεία και ποιότητα ζωής.
Ανθούλα Γιάννη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
diatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου