Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τα πλοία φεύγουν, τα ΚΤΕΛ απεργούν


Ανακούφιση για τους εκδρομείς του Πάσχα που ταξιδεύουν με πλοία, αναστάτωση για εκείνους που έχουν επιλέξει τα ΚΤΕΛ. 

Από τις 12 τα μεσάνυχτα της Μ. Πέμπτης τα πλοία έλυσαν τους κάβους για τα πρώτα δρομολόγια μετά την 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, ενώ σε 24ωρη απεργία προχωρούν τη Μ. Πέμπτη οι οδηγοί των λεωφορείων, οι οποίοι μάλιστα πραγματοποιούν μπλόκα στους σταθμούς των ΚΤΕΛ.

Μεγάλη συγκέντρωση από τους εργαζομένους από τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί στον σταθμό του Κηφισού, με αποτέλεσμα να μην εκτελείται κανένα δρομολόγιο μετά τις 10. 

Οι απεργοί έχουν αποκλείσει τόσο την μπροστινή πύλη του ΚΤΕΛ όσο και την πίσω έξοδο του σταθμού. 

Οι επιβάτες ωστόσο εξυπηρετούνται από λεωφορεία που βρίσκονται εκτός του σταθμού και επιβιβάζονται παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ Λιοσίων, καθώς και στα ΚΤΕΛ "Μακεδονία".

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί είναι οι επιβάτες που ακύρωσαν τα εισιτήριά τους. Εκτιμάται ότι περίπου 15.000 επιβάτες δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν την Μ. Πέμπτη.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ΚΤΕΛ, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις μετακινήσεις από την κινητοποίηση των οδηγών, καθώς το 90% των μετόχων των υπεραστικών λεωφορείων είναι και οδηγοί, οι οποίοι θα εργαστούν κανονικά.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν "μαζικές απολύσεις" και ζητούν υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με μηδενικές αυξήσεις. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας, Βασίλη Δημητρόπουλο, μέχρι τώρα έχουν γίνει περίπου σαράντα απολύσεις στα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής αλλά και στην Κόρινθο, τη Λάρισα, τη Φωκίδα, τα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα.

Από την πλευρά τους, οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων ζητούν διάλογο με ανοιχτό σταθμό.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία ΚΤΕΛ Γιάννης Λάμπρου ήδη έχουν ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας. «Ζητήσαμε τη συνδρομή αστυνομίας, αλλά αυτή σφυρίζει αδιάφορα. Μία μέρα τον χρόνο περιμένουμε κι εμείς να δουλέψουμε καλά και η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα. Θα αναγκαστούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» τόνισε.

Ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε ότι οι οδηγοί δεν έχουν αντίρρηση να ανοίξουν τον σταθμό και να προχωρήσουν σε διάλογο «με όρους λογικής και όχι με όρους ομηρίας» όπως χαρακτηριστικά είπε.Μέχρι τότε επισήμανε ότι παραμένουν ανένδοτοι και αμετακίνητη από τη θέση τους, κρατώντας το σταθμό κλειστό.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος, όπου αναμένεται να εξεταστεί και το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.


Έλυσαν τους κάβους 

Από τις 12 τα μεσάνυχτα της Μ. Πέμπτης τα πλοία έλυσαν τους κάβους για τα πρώτα δρομολόγια μετά την 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), την Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματίσει απόπλου από τον Πειραιά τουλάχιστον 22 πλοία με δρομολόγια για τα νησιά Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Η ακτοπλοική εταιρεία ATTICA GROUP έχει δρομολογήσει για το βράδυ και ένα έκτακτο δρομολόγιο, στις 9:15 από Πειραιά για Πάρο-Νάξο.

Τα Λιμεναρχεία Πειραιά και Ραφήνας έχουν τεθεί σε επιφυλακή, για την μετακίνηση του μεγάλου όγκου των ταξιδιωτών του Πάσχα, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Αθήνα λόγω της απεργιακής κινητοποίησης.

Τα πλοία αναμένεται να ταξιδέψουν με πληρότητα 100% και γι' αυτό οι ταξιδιώτες καλούνται να βρίσκονται στο λιμάνι αρκετή ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησή τους.

Το αυξημένο οικονομικό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, η οικονομική κρίση αλλά και η απεργία των ναυτικών, οδήγησε πολλούς επιβάτες να επιλέξουν άλλους προορισμούς, ενώ πολλοί είναι και αυτοί που θα περάσουν φέτος το Πάσχα στην πρωτεύουσα αλλά και στις μεγάλες πόλεις. 

Οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ ωστόσο προειδοποιούν για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων τουςμετά το Πάσχα, σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση που προκύψει μετά τις εκλογές δεν δώσει κάποιες λύσεις στα προβλήματά τους.


Με βροχές και κρύο έως το Πάσχα

Άστατος προβλέπεται ο καιρός έως και την Κυριακή του Πάσχα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές - κυρίως στη Δυτική και τη Β. Ελλάδα - την πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και στη Θεσσαλία.

Την Μ. Πέμπτη, στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατούν τοπικές νεφώσεις, οι οποίες παροδικά θα είναι αυξημένες. Το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να εκδηλωθούν τοπικές πρόσκαιρες βροχές, κυρίως στα βορειοδυτικά.

Οι νοτιάδες θα πνέουν με ένταση 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ, ενώ ο υδράργυρος θα ακολουθήσει ανοδική πορεία και θα επανέλθει στους 18-21 βαθμούς Κελσίου.

Την Μ. Παρασκευή, ένα χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να πλησιάσει την περιοχή μας από την Ιταλία, με αποτέλεσμα να έχουμε συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι νεφώσεις από το μεσημέρι θα αυξηθούν και τις απογευματινές ώρες προβλέπεται να βρέξει στην Κεντρική, Δυτική και Βόρεια Ελλάδα.

Οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να πνέουν νότιοι με ένταση 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο και 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Το Μ. Σάββατο, στη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν βροχές κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αραιή συννεφιά.

Οι νοτιάδες αναμένεται να ενισχυθούν και να φτάσουν σε ένταση τα 6-7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Την Κυριακή του Πάσχα, στη Δυτική Ελλάδα θα επικρατεί αυξημένη συννεφιά με βροχές και στη Βορειοδυτική καταιγίδες, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και στο Ανατολικό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης για το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί με ένταση 4-5 μποφόρ και τοπικά 6.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 18-20 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα και στους 21-23 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου