Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ο Βενιζέλος προανήγγειλε αλλαγές στο κόμμα και στην ασυλία


Ο Βενιζέλος προανήγγειλε αλλαγές στο κόμμα και στην ασυλία : Εκκληση στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστούν την αυτονομία της πολιτικής απηύθυνε ο Βαγγέλης Βενιζέλος προαναγγέλλοντας αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του κόμματος, τροποποίηση του
Εκκληση στους υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερασπιστούν την αυτονομία της πολιτικής απηύθυνε ο Βαγγέλης Βενιζέλος προαναγγέλλοντας αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του κόμματος, τροποποίηση του Καταστατικού και πρωτοβουλίες για μείωση των βουλευτικών προνομίων.

Ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνοντας αυτοκριτική είπε ότι πολλές φορές το πολιτικό σύστημα δεν είπε την αλήθεια, «γιατί εξυπηρετούσαμε σκοπιμότητες πολιτικές, εκλογικές ή ακόμη και εθνικές», σχολιάζοντας ότι «ο κόσμος ενδιαφέρεται να μας ακούσει να αναλαμβάνουμε συνειδητά την ευθύνη πρωτίστως για τα λάθη, τις παραλείψεις, τις υστερήσεις και τις παλινωδίες».
Επανέλαβε μάλιστα ότι «η συγγνώμη που ζήτησα δεν είναι μία λέξη, αλλά μια πολιτική πράξη που έχει βαρύνουσα σημασία».
Ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε σειρά προτάσεων που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης των σχέσεων ανάμεσα στα κόμματα και στην κοινωνία.
- Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως «η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να είναι λιτή, περιορισμένη και η στήριξη με τις ονομαστικές μικρές εισφορές μελών και φίλων να γίνεται ως πράξη συμβολική».
Το κράτος μπορεί να στηρίζει τη λειτουργία των κομμάτων όχι αναγκαστικά σε χρήμα «αλλά και είδος», με τη διάθεση κτιρίων και άλλων υπηρεσιών που περιορίζουν τις αλόγιστες δαπάνες των κομμάτων.
- Το ΠΑΣΟΚ θα καταβάλει προσπάθειες για τη διαχείριση της κρίσης επί των οικονομικών του. Η Ιπποκράτους θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης διενεργώντας έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του ΠΑΣΟΚ από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, πρωτοβουλία που θα καταδείξει ότι επιθυμεί να τηρεί όλους τους κανόνες διαφάνειας. Ολα τα στοιχεία θα είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο.
- Σε ό,τι αφορά τον διαρκή έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη συγκρότηση ενός οργάνου από δικαστές και ορκωτούς λογιστές.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ειδικά στην τροπολογία που ψηφίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, τονίζοντας: «Επρεπε να αναζητήσουμε μία προσωρινή λύση γιατί διαφορετικά ή θα έπρεπε να αδρανήσουμε και να σιωπήσουμε ή να αναζητήσουμε αδιαφανείς οικονομικούς πόρους».

- Θα προωθηθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Το πόθεν έσχες για όλους τους υποψηφίους θα ελεγχθεί και θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Το ίδιο θα ισχύσει και για όλα τα στελέχη του κόμματος.
- Θα τροποποιηθεί το Καταστατικό και θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαρκούς Αξιολόγησης Στελεχών, ώστε να υπάρχει «φάκελος ποιότητας».
n Θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την άμεση αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής. Στόχος, η κατάργηση βουλευτικών προνομίων που θεωρούνται προκλητικά.
- Ολοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκ προοιμίου θα παραιτούνται από τη βουλευτική ασυλία, η οποία θα τους καλύπτει μόνο για καθαρά πολιτικές πράξεις.
- Σε ό,τι αφορά την ποινική ευθύνη των υπουργών, δεν νοείται να υπάρχει κανένα προνόμιο, καμία ειδική συντομότερη παραγραφή ή ειδικά υπουργικά αδικήματα. Καμία εγκληματική πράξη που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα δεν θα προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Τα σχέδια του Βαγγέλη για διαφάνεια  και εξυγίανση
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση και παραχώρηση κρατικών κτιρίων

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΟΜΜΑΤΩΝ
- Ελεγχος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από διεθνή ελεγκτική εταιρεία
- Συγκρότηση οργάνου από δικαστές και ορκωτούς λογιστές για τον διαρκή έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Ελεγχος και ανάρτηση στο Διαδίκτυο του πόθεν έσχες όλων των στελεχών του κόμματος

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Επιτροπή Διαρκούς Αξιολόγησης Στελεχών
ΑΣΥΛΙΑ
- Πρωτοβουλίες για την άμεση αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής με στόχο την κατάργηση προκλητικών βουλευτικών προνομίων
- Η βουλευτική ασυλία θα καλύπτει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μόνο για καθαρά πολιτικές πράξεις
- Καμία εγκληματική πράξη δεν θα προστατεύται από τη βουλευτική ασυλία και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου