Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Στην ξενιτιά βλέπουν πλέον το μέλλον τους οι εικοσάρηδες


Στην ξενιτιά βλέπουν πλέον το μέλλον τους οι εικοσάρηδες : Η γενιά των εικοσάρηδων βλέπει το μέλλον της εκτός Ελλάδας. Η οικονομική ύφεση έχει περάσει πλέον σε όλες τις ηλικίες κι επειδή τα νούμερα λένε
Η γενιά των εικοσάρηδων βλέπει το μέλλον της εκτός Ελλάδας. Η οικονομική ύφεση έχει περάσει πλέον σε όλες τις ηλικίες κι επειδή τα νούμερα λένε πάντα την αλήθεια, επτά στους δέκα νέους βλέπουν ανοιχτούς τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες σε χώρες του εξωτερικού.


Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που φέρνει στο φώς της δημοσιότητας η εταιρεία ερευνών Focus Bari για το πώς βλέπουν οι νέοι την οικονομική ύφεση και ποιες είναι οι σκέψεις τους για το μέλλον.
Στο φαινόμενο της επιθυμίας για μετανάστευση ως απόρροια της κρίσης επικεντρώνεται η πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Focus Bari, στο πλαίσιο εργασίας εξαμήνου, στο μάθημα Ερευνας Αγοράς της Ξένιας Κούρτογλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού).


Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, που διεξήχθη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως αποτυπώνονται και στα γραφικά που παρουσιάζει η «Espresso», καταδεικνύουν ότι επτά στους δέκα νέους (περίπου το 68%) από 18 έως 24 ετών είναι επηρεασμένοι από την κρίση. Οπως εξηγεί η πρόεδρος της Focus Bari Ξένια Κούρτογλου. «Αυτή η γενιά είναι μουδιασμένη και φοβισμένη, χωρίς νεύρο, θα έλεγα. Βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής με όλα όσα συμβαίνουν, ενώ επηρεάζεται σημαντικά από την οικονομική ύφεση, την οποία βιώνουν αρκετά νοικοκυριά που βλέπουν τη μείωση των εισοδημάτων τους».


Συγκεκριμένα, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, το 76% των νέων πιστεύει ότι η μετανάστευση αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Ενα πολύ μεγάλο κομμάτι της νεολαίας εμφανίζεται απογοητευμένο από την Ελλάδα, μιας και επτά στους δέκα δηλώνουν ότι είναι καλύτερα να φεύγουν οι νέοι από τη χώρα, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. «Είναι γεγονός ότι οι νέοι είναι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι με την κατάσταση στην οποία έχει περ [Η καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου Ξένια Κούρτογλου μιλάει για αδιέξοδα που, κατά τους νέους, δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές. ] ριέλθει η χώρα και ρίχνουν τις ευθύνες στις προηγούμενες γενιές, οι οποίες υπηρέτησαν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο που έφερε την Ελλάδα στο αδιέξοδο» τονίζει η κ. Κούρτογλου. Συμπερασματικά, δεν πιστεύουν ότι μένοντας μπορούν να διαμορφώσουν μια καλύτερη ελληνική κοινωνία.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει απόσταση μεταξύ πράξης και σκέψης: η πλειοψηφία (53%) δηλώνει ότι το εξωτερικό υπάρχει ως λύση στο πίσω μέρος του μυαλού, χωρίς να έχει προβεί σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό (17%) είναι αποφασισμένο να φύγει στο εξωτερικό και έχει ήδη κάνει ενέργειες, γιατί δεν βρίσκει επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Τα καλά νέα για το ενεργό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας είναι ότι 16% των νέων θέλει να προσαρμοστεί στις υπάρχουσες συνθήκες της χώρας, ενώ 14% δηλώνει ότι μένει συνειδητά στην Ελλάδα, ανήκοντας σε αυτούς που πιστεύουν ότι η νέα γενιά μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.


«Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι οι νέοι μας πρέπει να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο παραμονής τους στην Ελλάδα. Να κάτσουν και να παλέψουν, γιατί αγαπάμε τη χώρα μας και μόνο μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας αλλαγής νοοτροπίας μπορεί ο τόπος να σηκωθεί ψηλά» καταλήγει η κυρία Κούρτογλου εκφράζοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελλάδας.


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου