Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μπαρόζο: Σε ετοιμότητα η Κομισιόν για στήριξη της Ελλάδας


Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, μετέφερε ο Ζοζέ Μπαρόζο στον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να ενημερωθεί για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τoν κ. Μπαρόζο ότι η Ελλάδα οδεύει στις εκλογές σε ήρεμο κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπαρόζο για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Πικραμμένος τόνισε στον επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκδοθούν ομόλογα έργων, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση των πόρων για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων μέσω του ειδικού μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με 6,5 δισ. ευρώ από το ισχύον πακέτο βοήθειας.
Ολ. Μπαγί : «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι «επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους Έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ».
Η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως προκύπτουν από το δεύτερο πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Ο κ. Μπαγί, τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι που θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Μπαρόζο: «Ο λιγότερο επώδυνος και ταχύτερος δρόμος», το Μνημόνιο
Την ισχυρή επιθυμία της Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας, εξέφρασε παράλληλα ο Ζοζέ Μπαρόζο σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο.
Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό τον κ. Πικραμμένο, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
«Χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες.
«Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος επέμεινε ότι ο λιγότερο επώδυνος και ταχύτερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου