Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

IIF: Συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή κυβέρνηση τεχνοκρατών



ΝΔ: Δεν χρειαζόμαστε υποδείξεις από το IIF
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Κατάπληξη προκαλεί η έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) με όσα αναφέρει για τις εκλογές της 6ης Μαΐου. 


Θυμίζουμε στους συντάκτες της έκθεσης ότι στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία και δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις κανενός». 

Την ανάγκη μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εκτιμώντας ότι συνιστά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συσταθεί μια πλειοψηφική κυβέρνηση που θα προασπίσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας. 

Η έκθεση με ημερομηνία 1 Μαΐου εστιάζει στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 18 και 20 Απριλίου. Παρά τη λαϊκή οργή που απορρέει από την υπογραφή των μνημονίων και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, το IIF διαπιστώνει μικρή ανάκαμψη των δύο μεγάλων κομμάτων. 

Όπως μεταδίδει το Skai, οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν τη δυσκολία συμπολίτευσης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα δεδομένων των τριβών του παρελθόντος. Παραδέχονται συνάμα ότι μία κυβέρνηση συνεργασίας θα επικριθεί για έλλειψη καθαρής λαϊκής εντολής, γεγονός που θα δυσκολέψει την προσπάθεια να κρατηθεί η Ελλάδα στον μεταρρυθμιστικό δρόμο που υπαγορεύουν οι δεσμεύσεις της. 

Παρά ταύτα, υπογραμμίζουν ότι ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στα δύο κόμματα να συγκροτήσουν κυβέρνηση με προβάδισμα 8 εδρών, έστω κι αν συγκεντρώσουν αθροιστικά το 37% των ψήφων. 

Στον αντίποδα, εάν η 7η Μαΐου ανατείλει πάνω από ένα κατακερματισμένο και διαιρεμένο κοινοβούλιο, το IIF προκρίνει την σύσταση μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας και θα την οδηγήσει εκ νέου σε εκλογές μέσα στο έτος. 


Credit Suisse: Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας

Τρία σενάρια βλέπει η Credit Suisse για την έκβαση των εκλογών, τονίζοντας ότι αυτό 
που κρίνεται είναι ουσιαστικά η εφαρμογή του προγράμματος και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. 

Σενάριο 1: Κυβερνητικός συνασπισμός ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο κατά την άποψη της Credit Suisse: «Παρά τις προεκλογικές ανακοινώσεις, η πίεση των διεθνών πιστωτών και η έλλειψη εναλλακτικών επιλογών θα οδηγήσουν πιθανότατα τα δύο κόμματα στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι πολύ αδύναμος. Εκτιμάται ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα των Ε.Ε. - ΔΝΤ, αν και είναι πιθανό να εμφανιστούν τριβές μεταξύ των κομμάτων που θα συμμετέχουν. Εκτιμάται επίσης ότι θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντίδραση από τα αντιμνημονιακά κόμματα, ειδικότερα εάν δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία και ισχυρή λαϊκή εντολή. Θα πρόκειται μάλλον για μία εύθραυστη κυβέρνηση, της οποίας η σταθερότητα θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική πορεία και την πρόοδο ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». 

Σενάριο 2: Ευρύτερος κυβερνητικός συνασπισμός με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων.«Είτε λόγω ελλιπούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του προαναφερθέντος συνασπισμού είτε λόγω της ανάγκης για ευρύτερη λαϊκή βάση, ενδεχομένως να ζητηθεί από κάποιο μικρότερο κόμμα να συμμετάσχει στο συνασπισμό», αναφέρει η Credit Suisse και συμπληρώνει: «Έτσι θα επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά η δυναμική αυτού του συνασπισμού δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Αν λάβουμε υπόψη πόσο διαφορετικοί είναι οι προγραμματικοί στόχοι των κομμάτων που θα απαρτίζουν αυτόν τον σχηματισμό -ειδικότερα αν πρόκειται για τη Δημοκρατική Αριστερά-, θα δούμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι αρκετά ευέλικτη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». 

Σενάριο 3: Προκήρυξη νέων εκλογών «Εάν η Νέα Δημοκρατία δεν θελήσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό ή προσπαθήσει να το κάνει και δεν τα καταφέρει, τότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Αυτή η εξέλιξη θα είναι αποσταθεροποιητική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ενώ θα δημιουργήσει ερωτήματα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη», προειδοποιεί η Credit Suisse. Τονίζει, ωστόσο, ότι «σε αυτήν τη νέα εκλογική αναμέτρηση, είναι πιθανόν ο φόβος της ακυβερνησίας να οδηγήσει μέρος της ψήφου διαμαρτυρίας στα μεγάλα κόμματα. Έτσι θα μπορούσε να σχηματιστεί ένας ακόμη ισχυρότερος κυβερνητικός συνασπισμός, που θα είναι σε θέση να εφαρμόσει την εντολή του». 



euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου