Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΕΠΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σταθερά ανοδική είναι η πορεία του καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα. Η καπνιστική συνήθεια έχει αναγάγει τη νόσο σε πρόβλημα δημόσιας υγείας με ενδημικές διαστάσεις. Η προσέλευση των περιστατικών στις Ογκολογικές. Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων είναι ιδιαίτερα αυξημένη τον τελευταίο χρόνο, και λόγω της οικονομικής ύφεσης. Όπως αναφέρει το iatronet.gr, στην
Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου H Σωτηρία τα περιστατικά έχουν αυξηθεί κατά 25-30 τοις εκατό. Πάσχοντες οι οποίοι επέλεγαν στο παρελθόν κάποιο Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο για τη θεραπεία τους, σήμερα κατευθύνονται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Επίσης, σημαντικό είναι το ποσοστό των ασθενών που παρότι έχουν ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία τους σε κάποιο Ιδιωτικό Κέντρο, 'χτυπούν' την πόρτα των Μονάδων του ΕΣΥ.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί μια σύγχρονη επιδημία, καθώς περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια πάσχοντες διαγιγνώσκονται ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στη χώρα μας καταγράφονται 7.000 θάνατοι από τη νόσο. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Την τελευταία δεκαετία όμως, οι γυναίκες συναγωνίζονται επικίνδυνα το 'ισχυρό φύλο' στο κάπνισμα, με αποτέλεσμα η νόσος να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου και για αυτές, ξεπερνώντας τον καρκίνο του μαστού.

Νέες ελπιδοφόρες θεραπείες αναμένεται να προκύψουν από την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Μοριακής Έρευνας σε Κλινικό επίπεδο.

Τα παραπάνω επισήμαναν ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου Σωτηρία κ. Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος και η Πνευμονολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Παρασκευή Μπούρα.



iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου