Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συνεδριάζουν εκτάκτως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ




Με την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στις 17.30 το απόγευμα της Τρίτης και με την επίσης έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, ξεκαθαρίζει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο στα δύο κόμματα εν όψει την ανακοίνωσης σχηματισμού κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.



Άλλωστε στις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης, συνεδριάζουν οι οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να διατυπώσουν τις προγραμματικές συγκλίσεις έτσι ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο δημιουργίας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη που θα συμμετέχουν στη συνάντηση θα είναι οι κ.κ. Χρ. Λαζαρίδης, Κ. Σκανδαλίδης και Δ. Χατζησωκράτης. Είναι πιθανόν, αν υπάρξει συμφωνία κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων, να ακολουθήσει και συνάντηση των Α. Σαμαρά- Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη.

Όλα δείχνουν πως έχει «κλειδώσει» η συμφωνία για το νέο σχήμα, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να μη θέτουν πλέον ζήτημα πρωθυπουργού. Βενιζέλος και Κουβέλης φαίνονται να αποδέχονται την πρωτοκαθεδρία Σαμαρά, αλλά συζητούν για τα πρόσωπα που θα επανδρώσουν τα βασικά υπουργεία.

Δεδομένων των εξελίξεων, θεωρείται πως στην τελευταία φάση του σχηματισμού κυβέρνησης ενδεχομένως να υπάρξει τριμερής συνάντηση υπό τον ΠτΔ, προκειμένου να «σφραγιστεί» η συμφωνία.


Τα ονόματα για τα Υπουργεία...


Για κυβερνητικό σχήμα-έκπληξη κάνουν λόγο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι ισχυρίζονται πως το 30% του σχήματος θα είναι «τεχνοκράτες». 


Ιδιαίτερη σημασία δίνει η ΝΔ στην τοποθέτηση προσώπων επιλογής Σαμαρά στα Υπουργεία
Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, αφού, όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ, αναμένεται η ανασύσταση των δύο τελευταίων αυτών υπουργείων.

Ζήτημα θέτει η ΔΗΜΑΡ για την ενδεχόμενη υπουργοποίηση προσώπων που προέρχονται από υπερδεξιούς - ακροδεξιούς χώρους, όπως για τον Μάκη Βορίδη και τον Άδωνη Γεωργιάδη.


«Γρίφος» για τον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί η επιλογή υπουργοποίησης είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε της Ντόρας Μπακογιάννη.


Δημήτρης Αβραμόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρονται να προορίζονται (ο ένας από τους δύο) για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Παραμένει ανοιχτό το θέμα για τη χρησιμοποίηση στελεχών τεχνοκρατικού χαρακτήρα, τα οποία θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν την πραγματική δουλειά στη νέα κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.


Κατά τη Συγγρού, δεν τίθεται ζήτημα για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ, αλλά θεωρείται απαιτητέα η κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμφωνήσει στην υπουργοποίηση ανώτερων στελεχών της Ιπποκράτους, αλλά και εκλεγμένων βουλευτών, όπως των κ.κ. Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη.


Ακόμη ένα όνομα, το οποίο ακούγεται ως θεωρητικά υπουργοποιήσιμο είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικά ερείσματα μεταξύ των «γαλάζιων» συνδικαλιστών του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο θήτευσε στο παρελθόν και, παρά την ατυχή ιστορική συγκυρία, αφού ο βουλευτής Ροδόπης ήταν υπουργός Παιδείας την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν η κυβέρνηση και γενικότερα οι Αρχές τον αναζητούσαν, χωρίς να τον εντοπίσουν.

zougla 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου