375.—Η σεισµική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πολλές πόλεις πανελλαδικά καταστράφηκαν εκτός από την Αθήνα.
400.—Οι Βυζαντινοί της Κωνσταντινουπόλεως με τον Αυτοκράτορα Αρκάδιο, κατακόπτουν τους Γότθους και καταδιώκουν τον αρχηγό τους Γαϊνά.
1446.—Ο Ενετός στόλαρχος Βίκτωρ Καπέλλο κυριεύει τά κατεχομένας υπό τώνΦράγκων Αθήνας και τας λαφυραγωγεί.
1470.—Οι τούρκοι πραγματοποιούν την 5η κατά σειρά μεγάλη έφοδό τους, με την οποία κατορθώνουν τελικά να εισχωρήσουν στην Χαλκίδα και να την κυριεύσουν, από τους Βενετούς. Επί τρεις ημέρες η πόλη μετατράπηκε σε απέραντο σφαγείο: στρατιώτες, πολίτες, άμαχοι, γυναίκες και παιδιά άνω των 10 ετών σφάζονταν κατά εκατοντάδες στους δρόμους, στους πύργους, στις εκκλησίες και στις γέφυρες. Ειδικές διαταγές του Μεχμέτ Β’ απαιτούσαν την εκτέλεση όλων των ανδρών. 30.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και ο Βενετός βάιλος Παύλος Erizzo πριονίζεται ζωνταντός.
1715.—Άρχισε η πολιορκία της πρωτεύουσας των Βενετών στον Μωρέα από τους τούρκους, της επονομαζόμενης Napoli di Romania, δηλαδή του Ναυπλίου. Παρόλο πού οι Βενετοί είχαν κατασκευάσει το σπουδαίο φρουριακό σύμπλεγμα στο Παλαμήδι και είχαν οχυρώσει το νησάκι του Αγίου Θεοδώρου (Μπούρτζι), το Ναύπλιο έπεσε σε μία εβδομάδα.
1821.—Ο ελληνικός στόλος ναυμαχεί με τον τουρκικό στόλο μεταξύ Κω και Βουδρουμίου. Εις την ναυμαχίαν ουδείς ενίκησε.
1822.—Έξω του Άργους οι Έλληνες επαναστάτες συνάπτουν μάχην εναντίον του Δράμαλη. Εις την μάχην ουδείς ενίκησε.
1823.—Φθάνει εις Αργοστόλι Κεφαλληνίας ο Λόρδος Βύρων.
.—Στο χωρίον Ιαράτσον Κρήτης οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή.
1824.—Εις τα Λεχαινά Ηλείας, οι Έλληνες υπό τους Σισίνη και Μπότσαρη μάχονται εναντίον των Τούρκων. Την μάχην ουδείς εκέρδισε.
1826.—Οι Τούρκοι κατέκαυσαν τα χωρία Μάνδρα και Μαγούλα Αττικής. Εις το Θριάσιον Πεδίον, οι Έλληνες ενίκησαν τους Τούρκους.
1827.—Γίνεται δεκτή από τον Τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Α’, η παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της αυτοκρατορίας.
1836.—Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, μια κωμωδία του Μολιέρου.
1878.—Η Αγγλία λαμβάνει υπό τήν κατοχήν της τήν Κύπρον, κατόπιν μυστικής συνθήκης μέ τήν Τουρκίαν.
1913.—Ο ελληνικός στρατός (VIII Μεραρχία) καταλαμβάνει τήν Ξάνθην, όπου από τής 8ης Νοεμβρίου 1912 είχον εγκατασταθή οι Βούλγαροι. Τόν Αύγουστον τά ελληνικά στρατεύματα απεχώρησαν, διότι ή συνθήκη τού Βουκουρεστίου επεδίκασε τήν Ξάνθην είς τήν Βουλγαρίαν (τόν Μάϊον τού 1920 ή Ξάνθη ανακατελήφθη υπό το ελληνικού στρατού).
.—Ναυτικά αγήματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού υπό τον Πλοίαρχο Γκίνην, απελευθερώνουν το Ντεντέ Αγάτς (Αλεξανδρούπολη ). Λίγο αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου τα στρατεύματα θα υποχωρήσουν, για να επανέλθουν το 1920, οριστικά αυτήν τη φορά.
1917.—Αναβιώνει η Βουλή των εκλογών της 31ης Μαΐου 1915 («Βουλή των Λαζάρων»).
1919.—Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.
1920.—Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνοσυνέλευση της Άγκυρας ανακηρύσσει τον Μουσταφά Κεμάλ δικτάτορα της Τουρκίας και ότι του δίνει απόλυτη εξουσία να συνάψει ανακωχή ή να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης.
.—Το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων εισέρχεται χωρίς αντίσταση και απελευθερώνει την Αδριανούπολη, στην οποία το υποδέχονται με ενθουσιασμό οι Έλληνες κάτοικοι. Με εντολή των Συμμάχων, η Ελληνική Στρατιά Δυτικής Θράκης και η Μεραρχία Σμύρνης καταστέλλουν το κίνημα του συνταγματάρχη Τζαφέρ Ταγιάρ, ο οποίος ηρνείτο να δεχθεί την ανακωχή του Μούδρου. Ο Ελληνικός Στρατός φθάνει έως την Τσατάλτζα, έξω από την Κωνσταντινούπολη.
1921.—Οι προσπάθειες των Τούρκων όπως διασπάσουν το μέτωπον της Μ. Ασίας συνεχίζονται στον τομέα Δορυλαίου.
.—Στην Σμύρνη και στη συνέχεια στην Κιουτάχεια μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης για να συναντηθεί με τον βασιλιά.
1922.—Η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους και πυροβολικό.
.—Ελληνικό αεροπλάνο με χειριστή τον Χριστόφορο Σταυρόπουλο καταρρίπτει τουρκικό βορειοδυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
1930.—Οι Έλληνες εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την ανεργία.
1940.—Επίθεση με βόμβες από ιταλικά αεροσκάφη εναντίον βοηθητικού πλοίου του ελληνικού στόλου. Επίσης, την ίδια ημέρα τα πλοία μας, Αντιτορπιλικό Ύδρα και βοηθητικό Ωρίων, δέχονται σφοδρή επίθεση από ιταλικές δυνάμεις.
1943.—Το Κ.Κ.Ε. συνάπτει, στο Πετρίτσι Σερρών, σύμφωνο με το κομμουνιστικό κόμμα Βουλγαρίας […], σύμφωνα με το οποίο παραχωρεί την Θράκην στην Βουλγαρία και η Μακεδονία γίνεται αυτόνομως Σοβιετική Δημοκρατία [βιβλ. ‘’Ο λαός ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά’’].
1944.—Τελειώνει μετά 12 ημέρες η Συνδιάσκεψη του Bretton Woods, στην οποία πήρε μέρος η Ελλάδα με άλλες 43 χώρες. Αποφασίζονται η δομή της παγκόσμιας μεταπολεμικής οικονομίας και η ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
1951.—Μετά από μια παύση πέντε ημερών ο Κωνσταντίνος Κοτζιάς και πάλι Δήμαρχος Αθηναίων. Όμως και πάλι η θητεία του θα είναι μικρή, αφού στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, θα παραδόσει την σκυτάλη στον Κων. Δεληγιάννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Δεληγιάννης δεν έκατσε περισσότερο από μια περίπου εβδομάδα, αφού στις 17 του ίδιου μήνα έδωσε την θέση του στον Κων. Νικολόπουλο.
1963.—Η Κύπρος και η Τουρκία απορρίπτουν σοβιετική πρόταση για δημιουργία αποπυρηνικοποιημένης ζώνης στην Μεσόγειο.
1964.—Πολύνεκρη τραγωδία στο χωριό Στύλια της ορεινής Ναυπακτίας, όπου 18 άτομα χάνουν την ζωή τους δηλητηριασθέντα από κόλλυβα.
1967.—Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 έλληνες πολίτες.
1994.—Σαν σήμερα, ο Γέροντας Παΐσιος απεβίωσε. Ήταν ημέρα Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 και ώρα 11:00.
e-istoria.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου