Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Οι τρεις αρχηγοί επιβεβαίωσαν ότι ισχύει στο ακέραιο η προγραμματική συμφωνία



ΣΤΗΝ επαναβεβαίωση ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ισχύει στο ακέραιο, συμφώνησαν χθες οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης που συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την αξιολόγηση των Eurogroup. 

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν πως «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης» όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «αφετηρία» για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων του μνημονίου είναι η παράταση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι στόχος πρέπει να είναι να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί και άρα η οικονομική προσαρμογή της χώρας απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο. Σημείωσε επίσης ότι το θέμα της επιμήκυνσης έχει τεθεί, ενώ επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν δηλώσεις του για τον υπουργό  Οικονομικών είπε ότι «ο κ. Στουρνάρας μετείχε σε ένα μέρος της  συνάντησης και μας παρουσίασε την εμπειρία του από το Eurogroup».

Eξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι η προγραμματική σύγκλιση «ισχύει στο ακέραιο και με αυτή πορεύεται η κυβέρνηση». Παράλληλα άφησε αιχμές εναντίον όσων «ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση» ζητώντας να εγκαταλείψουν την τακτική τους γιατί υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

Πριν από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχε προηγηθεί σύσκεψη στην Ιπποκράτους, υπό τον κ. Βενιζέλο, και είχε αποφασιστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να προσέλθει με τη γραμμή πρώτα η επιμήκυνση μετά η συζήτηση με τους δανειστές. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ αυτή η «αφετηριακή» σημασία της παράτασης του χρόνου προσαρμογής έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με την τακτική που εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών που βασίζεται στο «πρώτα υλοποιούμε και σταδιακά διαπραγματευόμαστε». Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε επίσης για το πότε θα τεθεί το αίτημα για την επιμήκυνση και απάντησε ότι αυτό «έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα».  Το αίτημα να λαμβάνονται πρώτα οι αποφάσεις για τη δανειακή σύμβαση σε επίπεδο των τριών πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία αυτές να εκτελούνται από τον υπουργό Οικονομικών ήταν ένα από τα κομβικά σημεία που αναμενόταν να θέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σύσκεψη.



Και νέα συνάντηση 
την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δοθεί μάχη ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.  Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου προανήγγειλε νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στα μέσα της επόμενης εβδομάδας «στην οποία θα εξειδικευτούν οι ενέργειες για να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας». Ο κ. Κεδίκογλου ρωτήθηκε επίσης για το πότε θα τεθεί επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση, αλλά και εκείνος δεν έδωσε απάντηση.



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου