Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Οι 7 μέρες του καύσωνα


Οι 7 μέρες του καύσωνα
Τα 40άρια θα μας επισκεφθούν από σήμερα έως και την Πέμπτη. Μικρό διάλειμμα Παρασκευή και Σάββατο, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επανέρχονται Κυριακή και Δευτέρα συνοδευόμενες από άπνοια και υγρασία
Η ζέστη των τελευταίων ημερών δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τα προεόρτια του καύσωνα μακράς διαρκείας που αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο και να διαρκέσει έως και την επόμενη Δευτέρα.
Αρχής γενομένης από σήμερα, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των 40 βαθμών Κελσίου κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως η Αττική, η Βοιωτία, η Θεσσαλία και η Ανατολική Πελοπόννησος.

Το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, μάλιστα, ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει τους 41 βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα υπάρξει μικρή υποχώρηση της ζέστης, κυρίως στη βόρεια και την ανατολική Ελλάδα. Η πτώση της θερμοκρασίας, πάντως, δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 1-2 βαθμούς Κελσίου και, συνεπώς, δεν θα προσφέρει ανακούφιση στους πολίτες.
Οι 7 μέρες του καύσωνα
Η κατάσταση, ωστόσο, θα είναι έστω και οριακά ανεκτή αυτές τις μέρες λόγω των ανέμων και των χαμηλών τιμών της σχετικής υγρασίας. Οπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, «το βοριαδάκι που θα φυσάει θα απαλύνει την αίσθηση της ζέστης. Επίσης η σχετική υγρασία θα βρίσκεται σχετικά χαμηλά. Αυτό θα μειώσει τον δείκτη δυσφορίας στις περισσότερες περιοχές. Μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα υπάρχει πρόβλημα σε κάποιες περιοχές της νοτιοανατολικής Ελλάδας, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με μεγαλύτερες τιμές σχετικής υγρασίας».
Πιο δύσκολο θα είναι το δεύτερο κύμα του καύσωνα το οποίο αναμένεται την Κυριακή και τη Δευτέρα. Η θερμοκρασία θα ανέβει ξανά στα επίπεδα της Τετάρτης και της Πέμπτης αλλά η αίσθηση της ζέστης θα είναι μεγαλύτερη.
«Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο δυνατό γιατί θα είναι σωρευτικό. Τα κτίρια δεν θα έχουν προλάβει να δροσίσουν ενώ και οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι υψηλές» σημειώνει ο κ. Κολυδάς. Το πρόβλημα, εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι τόσο οι ίδιες οι θερμοκρασίες όσο η χρονική διάρκεια του καύσωνα.
«Οι θερμοκρασίες δεν είναι πρωτόγνωρες. Αυτές τις ημέρες του 1977 είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες 48 βαθμών στην Ελευσίνα και στο Τατόι. Η διάρκεια της ζέστης είναι πιο σημαντική».
Η έξοδος από τον καύσωνα αναμένεται να έρθει σε μία εβδομάδα από σήμερα. «Από την Τρίτη 17 Ιουλίου περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα φτάσει τους έξι βαθμούς κατά μέσο όρο, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας» καταλήγει ο κ. Κολυδάς.
Χώροι δροσιάς
Ο Δήμος Αθηναίων λόγω του καύσωνα που θα επικρατήσει στην πρωτεύουσα, διαθέτει στο κοινό, τις κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας, οι οποίες θα παραμένουν ανοιχτές έως και την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012, από τις 8.00 έως τις 20.00.
Πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.cityofathens.gr και στα τηλ.  210 8223946 210 8223186 210 7512990 και  210 2012334
Συμβουλές
Τα «μη» και τα «πρέπει»
Χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις από τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού δίνει, με ανακοίνωσή του, το υπ. Υγείας.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα πρέπει να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνονται πολλά υγρά και να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά. Η διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά. Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο το δυνατόν πιο ελαφρά. Ιδιαίτερα προσεκτικοί, τέλος, θα πρέπει να είναι κυρίως οι υπερήλικες και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
Στέλιος Βογιατζάκης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου