Σηκωθείτε από τον καναπέ για να ζήσετε περισσότερο! Το μήνυμα αυτό στέλνουν ειδικοί του Ερευνητικού Βιοϊατρικού Κέντρου Πένινγκτον στη Λουιζιάνα μέσω δημοσίευσής τους στην επιθεώρηση «British Medical Journal».
Κέρδος σε χρόνια ζωής
Οι ερευνητές είδαν μετά από ανάλυση στοιχείων πέντε διαφορετικών πληθυσμιακών μελετών που περιελάμβαναν συνολικά σχεδόν 167.000 άτομα ότι εάν ο καθένας μείωνε τις ώρες που περνά καθιστός σε μόλις τρεις ημερησίως θα μπορούσε να προσθέσει δύο επιπλέον έτη στο προσδόκιμο ζωής του. Σε ό,τι αφορούσε συγκεκριμένα τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, εάν, σύμφωνα με τη μελέτη, ένα άτομο μείωνε την τηλεθέαση σε λιγότερες από δυο ώρες ημερησίως, το κέρδος σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής του θα ήταν 1,4 χρόνια.
Σήμερα στις περισσότερες χώρες ο μέσος άνθρωπος κάθεται πολύ περισσότερο από όσο προτείνει η μελέτη. Σε μια από τις πληθυσμιακές έρευνες που ανέλυσαν οι ειδικοί από τη Λουιζιάνα και η οποία διεξήχθη στον Καναδά (Canadian Fitness Survey), οι συμμετέχοντες παραδέχθηκαν ότι περνούν καθιστοί τουλάχιστον το 50% των ωρών που είναι ξύπνιοι. Αλλά και μια αμερικανική μελέτη που περιελήφθη στην ανάλυση έδωσε παρόμοια αποτελέσματα: οι εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσαν ότι περνούν τουλάχιστον τον μισό ελεύθερο χρόνο τους μέσα στην ημέρα «καρφωμένοι» σε μια καρέκλα ή στον καναπέ.
Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως ο μέσος Αμερικανός περνά 7,7 ώρες την ημέρα καθιστός. Με βάση τα νέα ευρήματα οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη Πίτερ Κατζμάρτζικ και Ι-Μιν Λι τονίζουν πως «αυτά μαρτυρούν ότι η πολλή ώρα τηλεθέασης και γενικώς οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης». Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτείται μια μεγάλη «στροφή» στον τρόπο ζωής του μέσου ανθρώπου προκειμένου να εμφανιστεί σημαντική βελτίωση του μέσου προσδόκιμου επιβίωσης.
Οι επιφυλάξεις
Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι σχολιάζοντας τη νέα μελέτη άλλοι ειδικοί ανέφεραν πως οι στόχοι που προτείνονται είναι μη ρεαλιστικοί. Προσέθεσαν ότι οι πληθυσμιακές μελέτες που αναλύθηκαν δεν μπορούν να δώσουν μια σωστή επιστημονικώς εικόνα σχετικά με τον προσωπικό κίνδυνο μείωσης του προσδόκιμου ζωής που αντιμετωπίζει κάθε άτομο εξαιτίας της καθιστικής ζωής. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ειδικός στον υπολογισμό κινδύνων για τον πληθυσμό υπογράμμισε πως «η μελέτη αυτή που βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούν πληθυσμούς δεν εξάγει τον προσωπικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει το κάθε άτομο που κάνει καθιστική ζωή σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής του». Ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι με βάση τον σύγχρονο τρόπο ζωής ελάχιστα άτομα είναι σε θέση να κάθονται λιγότερο από τρεις ώρες μέσα στην ημέρα. «Ο στόχος που τίθεται στη μελέτη είναι πολύ αισιόδοξος, αλλά μπορεί άκρως δύσκολα να μετατραπεί σε πραγματικότητα».
Σε γενικό πλαίσιο οι ειδικοί συμβουλεύουν τον ενήλικο πληθυσμό να κάνει τουλάχιστον 2,5 ώρες ήπια αεροβική άσκηση όπως ποδήλατο ή έντονο περπάτημα την εβδομάδα. Συνιστάται επίσης στους ενηλίκους να κάνουν και μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών εβδομαδιαίως όπως η άρση βαρών ή ακόμη και οι δουλειές στη βεράντα ή στον κήπο. Ωστόσο ακόμη και αν ένα άτομο ακολουθεί αυτό το πρόγραμμα άσκησης δεν «εξοστρακίζει» το καθισιό από τη ζωή του αφού σε περίπτωση που κάνει δουλειά γραφείου κάθεται περί τις οκτώ ώρες ημερησίως – αν όχι περισσότερο. Είναι πάντως γεγονός ότι όλα τα πρόσφατα ερευνητικά στοιχεία μαρτυρούν πως όσο περισσότερη ώρα περνούμε ακίνητοι τόσο περισσότερο κακό κάνουμε στην υγεία μας.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου