Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Στα ύψη το θερμόμετρο για τα εργασιακά



Ξεκινά εκ νέου σήμερα ο διάλογος του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους κοινωνικούς εταίρους για τους μισθούς και τις συμβάσεις, εν μέσω αναταράξεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με την τρόικα να έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης των μέτρων σε εργασιακά και ασφαλιστικό και τα συνδικάτα να δηλώνουν ανυποχώρητα, ζητώντας να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις. 

Η προσπάθεια συνεννόησης ξεκινά στον απόηχο της χθεσινής παραίτησης του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι η μοναδική αιτία που τον οδήγησε στην απόφαση αυτή, ήταν η διαφαινόμενη αδυναμία επαναδιαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και την πρόνοια που επέφεραν τα εφαρμοζόμενα μέτρα. 



Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας θα υποδεχθεί τον νέο υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο σήμερα στο υπουργείο, όπου θα τον ενημερώσει για τα φλέγοντα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί. Μάλιστα, σήμερα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για τον εξορθολογισμό των 90 περίπου προνοιακών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015. 

Την ίδια στιγμή που ο πρώην υφυπουργός Εργασίας θα καλωσορίζει τον κ. Παναγιωτόπουλο, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των βιομηχάνων, ενώ αύριο θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα με τις συναντήσεις θα συνεδριάζει η Διοίκηση της Συνομοσπονδίας Εργατών, προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΣΕΕ θα προσέλθει στον διάλογο με μοναδικό αίτημα την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και της προγραμματικής συμφωνίας για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από την πρόβλεψη του Μνημονίου για επανακαθορισμό του ήδη μειωμένου κατά 22% κατώτατου μισθού έπειτα από διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, με επιστολή τους καλούν τις εργοδοτικές οργανώσεις σε... παράλληλη διαδικασία, ώστε να αποφασίσουν από κοινού για τους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις!

Στόχος της ΓΣΕΕ είναι η επικαιροποίηση της πρόσφατης συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού στα προ μείωσης επίπεδα (781 ευρώ),προστασία του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας με παράλληλη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Η συμφωνία, θα έχει την μορφή σύμβασης υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να δεσμεύει κυβέρνηση και τρόικα.



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου