Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Νέα συνάντηση Μόντι Μέρκελ σήμερα στη Ρώμη



Είναι το δεύτερο ταξίδι της Καγκελαρίου στην Ρώμη σε διάστημα μόλις 12 ημερών, όμως πια το ευρωπαϊκό τοπίο είναι διαφορετικό αφού, ''στην Ευρώπη δεν κυριαρχούν πλέον η Γερμανία και η Γαλλία''.


Τα επόμενα βήματα για την υπέρβαση της κρίσης του ευρώ και διμερή θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της καγκελαρίου Μέρκελ με τον ιταλό πρωθυπουργό Μόντι στη Ρώμη.

Με πέντε υπουργούς της μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην ιταλική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει στις «γερμανοϊταλικές διαβουλεύσεις» η Άγκελα Μέρκελ. 



Αυτή τη φορά το ευρωπαϊκό τοπίο είναι διαφορετικό, όπως και τα πολιτικά συμφραζόμενα της συνάντησης. 
Τότε, κατά τη συνάντηση της με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι και τον Μάριο Μόντι, «ο κόσμος της Μέρκελ ήταν σε τάξη. Οι ομόλογοι της ζητούσαν το ένα ή το άλλο και η Γερμανίδα έλεγε «όχι» σε όλα όσα δεν της άρεσαν», παρατηρεί σκωπτικά το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.

«Στην Ευρώπη δεν κυριαρχούν πλέον η Γερμανία και η Γαλλία…»

Στο μεταξύ, όμως, έχουν αλλάξει πολλά. Οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής για την αναβάθμιση του ρόλου των μηχανισμών στήριξης, που επεδίωξαν και πέτυχαν οι Μόντι και Ραχόι παρά τις γερμανικές αντιστάσεις, ερμηνεύθηκαν ως «ήττα» και «δραματική υποχώρηση» της Μέρκελ. 
«Στην Ευρώπη δεν κυριαρχούν πλέον η Γερμανία και η Γαλλία…αλλά ένα κλαμπ τεσσάρων μελών», παρατηρεί το Der Spiegel. 
Και το αποτέλεσμα αυτής της μετατόπισης δυνάμεων έγινε αισθητό στις Βρυξέλλες. Η ακραία πολιτική λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο δεν είναι πλέον η μοναδική ευρωπαϊκή γραμμή, καθώς συμπληρώθηκε με το πρόταγμα της ανάπτυξης. 

Ωστόσο, εκφράζονται και επιφυλάξεις για το εάν θα πετύχει ή όχι το νέο αυτό μίγμα. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι η καγκελάριος θα επαναλάβει στον οικοδεσπότη ότι δεν υπάρχουν αυτοματισμοί στη λειτουργία των μηχανισμών στήριξης. Πολλές και σημαντικές αποφάσεις τις συνόδου χρήζουν διευκρινίσεων. 
Άλλωστε, πριν ακόμη στεγνώσει η μελάνη των υπογραφών, Φιλανδία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι εν ανάγκη θα κάνουν χρήση του βέτο προκειμένου να αποτρέψουν αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή αγορά.

Εκτός από αυτά η Άγκελα Μέρκελ θα εξηγήσει στον Μάριο Μόντι ότι στη χώρα της εκκρεμούν δεκάδες προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο ενάντια στην ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή της. 
Υπό την έννοια αυτή, η καγκελάριος δεν μπορεί να αποδεχθεί κάτι που πιθανόν να κρίνουν αντισυνταγματικό οι γερμανοί δικαστές.

«Άγκελα συν Μάριο σημαίνει ένα βήμα προς τα εμπρός»

Η γερμανίδα καγκελάριος θα υπογραμμίσει στον συνομιλητή της την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ιταλικής οικονομίας, η οποία απαιτεί την εφαρμογή επώδυνων προγραμμάτων.
Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, o Μάριο Μόντι δίνει έμφαση στις κοινές θέσεις Ρώμης και Βερολίνου όσον αφορά την «πολιτική λιτότητας και ανάπτυξης». «Η Ιταλία τασσόταν πάντα υπέρ της ανάπτυξης, όχι όμως σε βάρος της δημοσιονομικής πειθαρχίας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μόντ. Ο ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που θέλουν να υπάρχουν βαθιές διαφορές μεταξύ του ιδίου και της γερμανίδας καγκελαρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άγκελα συν Μάριο σημαίνει ένα βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική».

Dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου