Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών ΜΜΕ η Ελλάδα



Στις δηλώσεις του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγές στο συμφωνηθέν πρόγραμμα αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κέρδισαν χρόνο μπροστά στην προοπτική διάλυσης της Ευρωζώνης.

Η εφημερίδα «New York Times» προβάλλει την αναφορά που έκανε για την Ελλάδα ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων του. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι ανοικτή στην αποστολή τεχνογνωσίας σε χώρες υψηλού εισοδήματος που μαστίζονται από την κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα.



Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι, προσφέροντας τέτοιου είδους βοήθεια, η Τράπεζα δεν θα παράσχει δάνεια ή δωρεές στη χώρα, αλλά θα λειτουργήσει ως σύμβουλος, βοηθώντας, παραδείγματος χάρη, την κυβέρνηση της χώρας να καταρτίσει σχέδιο επενδύσεων για κρατικές υποδομές ή σχέδιο για τη μείωση της φτώχειας.

Η «Wall Street Journal» αναφέρεται στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί ορισμένα από τα μέτρα του πακέτου στήριξης (φορολογία, παράταση) και να εκμεταλλευθεί τα νέα δεδομένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία στήριξης (που θα μείωνε τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας κατά 50 δις ευρώ). Όπως τονίζεται, παρά τις παραινέσεις Άσμουσεν για άμεση εφαρμογή του μνημονίου, η νέα κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα επιταχύνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις (αποκρατικοποιήσεις, περικοπές) ως αντάλλαγμα και ως ένδειξη καλής θέλησης, καθώς το πρόγραμμα έχει καθυστερήσει εξαιτίας των αλλεπάλληλων εκλογών.

Σε άλλο δημοσίευμα, στην ίδια εφημερίδα, γίνεται αναφορά στο συνέδριο του περιοδικού «Economist» στην Αθήνα, επισημαίνοντας τα όσα είπε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χρονοτριβεί, προσπαθώντας να αποφύγει την εφαρμογή του προγράμματος, που ήδη έχει σημειώσει καθυστερήσεις τριών μηνών εξαιτίας των εκλογών, κάτι που συνιστά επικίνδυνα μυωπική αντιμετώπιση, και μη ρεαλιστική ή αποδεκτή ψευδαίσθηση.



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου