Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ένα βήμα πιο κοντά στο τεχνητό συκώτι


Ένα βήμα πιο κοντά στο τεχνητό συκώτι

Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία τεχνητού ήπατος είναι οι επιστήμονες, φέρνοντας επανάσταση στον χώρο των μεταμοσχεύσεων. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και του ΜΙΤ κατάφεραν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια ζάχαρης ένα καλούπι για να αναπτυχθούν σε αυτό αιμοφόρα αγγεία, τα οποία θα αποτελέσουν το σύστημα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθεί το συκώτι. 

Οι ειδικοί πειραματίζονταν εδώ και καιρό με την τρισδιάστατη αποτύπωση κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων, χτίζοντας καλούπι ιστού με στρώσεις τεχνητών κυττάρων. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ωστόσο, ήταν ότι τα συνθετικά κύτταρα συχνά πέθαιναν πριν προλάβει να σχηματιστεί ο ιστός. 



«Η μεγάλη πρόκληση στο να κατανοήσουμε πώς να δημιουργήσουμε μεγάλο τεχνητό ιστό, είναι να βρούμε τρόπο να διατηρήσουμε ζωντανά τα κύτταρα πάνω σε αυτούς τους τεχνητούς ιστούς, γιατί όταν βάζεις μαζί πολλά κύτταρα, καταλήγουν να απορροφούν θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο από τα γειτονικά τους κύτταρα, να ασφυκτιούν και να πεθαίνουν» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Τζόρνταν Μίλερ, ο οποίος σημειώνει ότι το ανθρώπινο καρδιαγγειακό σύστημα επιλύει το συγκεκριμένο πρόβλημα με φυσικά κύτταρα και ιστούς.

Για τον λόγο αυτό η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το ΜΙΤ αποφάσισε να κατασκευάσει ένα τεχνητό καρδιαγγειακό σύστημα που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, δημιουργώντας χώρο για να τοποθετηθούν τα μελλοντικά τεχνητά αιμοφόρα αγγεία. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν παρόμοια με τη δημιουργία του σχήματος ενός βάζου σε κερί, περιβάλλοντάς το με λιωμένο μέταλλο κι εν συνεχεία λιώνοντας το κερί. 

Η διαφορά είναι ότι αντί για κερί, η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ζάχαρη. «Η ζάχαρη αποδείχτηκε εξαιρετικό υλικό που μπορεί να διαλυθεί παρουσία του ζώντα ιστού πολύ φιλικά προς τον βιολογικό ιστό» εξηγούν.

Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες ήθελαν να δείξουν ότι είναι εφικτή η δημιουργία ενός πιο χοντρού ιστού και κατ' επέκταση ενός πλήρους οργάνου στο μέλλον.



espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου