Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Κύπρος: Βήματα μπροστά για εκλογική συνεργασία έκαναν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ



Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) έκαναν «βήματα μπροστά» και πέτυχαν «σημαντικές συγκλίσεις» σε σημερινή πολύωρη συνάντηση αντιπροσωπειών τους, με αντικείμενο την εκλογική συνεργασία τους στις προεδρικές εκλογές του ερχομένου Φεβρουαρίου.

Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων συναντήθηκαν στα γραφεία του ΔΗΣΥ και αντάλλαξαν έγγραφα και απόψεις επί του Κυπριακού και όρισαν νέα συνάντηση στις 30 Αυγούστου για συνέχιση των συνομιλιών και ενδεχομένως κατάληξη της προσπάθειας.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι έγινε εποικοδομητικός διάλογος και σημειώθηκαν «σημαντικότατες συγκλίσεις σε πλείστα όσα των θεμάτων». Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να έχει τις προσεχείς ημέρες συναντήσεις και με το Ευρωπαϊκό Κόμμα και με τους Οικολόγους, με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.
Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο «πρώτιστο για τα δύο κόμματα θέμα», που είναι το Κυπριακό και πρόσθεσε πως θα συζητήσουν περαιτέρω κάποιες λεπτομέρειες του θέματος. Ανέφερε όμως, ότι θα επικεντρωθούν και στα υπόλοιπα σοβαρά θέματα, όπως η οικονομία και η ανασυγκρότηση του κράτους, που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο, καλά συγκροτημένο, ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα.
«Η ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι όσο ποτέ αναγκαία», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο κ. Καρογιάν συμφώνησε ότι στις συνομιλίες των δύο κομμάτων υπήρξαν συγκλίσεις, αλλά υπάρχουν και ζητήματα που χρίζουν περαιτέρω διαβούλευσης και συζήτησης. Εξάλλου, οι αρχηγοί των δύο κομμάτων είπαν ότι συμφωνούν πως στα θέματα της οικονομίας χρειάζεται «συλλογικότητα που μέχρι στιγμής απουσιάζει». «Ο Πρόεδρος εννοεί να μην συμμερίζεται την άποψη ή να μην δέχεται την πρόταση ότι μέσα από τη συλλογικότητα ευκολότερα θα αντιμετωπίσουμε και θα διαπραγματευτούμε τους όρους ενός ενδεχομένου μνημονίου», είπε ο κ. Ανστασιάδης.
Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να γίνονται συνεννοήσεις και να υπάρξει διάλογος, μια συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε να φύγουμε από αυτή τη δεινή οικονομική θέση που βρισκόμαστε ως Κύπρος και κοινωνία. Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο», επισήμανε, «ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να μπει σε έναν διάλογο και μια συζήτηση με την αντιπολίτευση».


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου