Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μαζικές αιτήσεις διαγραφής στο ΤΕΕ



Περίπου 50 αιτήσεις την εβδομάδα δέχονταν τους πρώτους μήνες του 2012, το κεντρικό τμήμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, για διαγραφή από τις λίστες του. Αυτό και μόνο φανερώνει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει  ο κλάδος, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου. Με αφορμή τη διεξαγωγή σεμιναρίου, για τους νέους μηχανικούς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και τη διέξοδο που αναγκάζονται να βρουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό. 
ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αναφορικά με τα αιτήματα περί διαγραφής ο πρόεδρος του ΤΕΕ εξήγησε πως, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες λειτουργίας του ΤΕΕ διαπιστώνονται ομαδικές αιτήσεις διαγραφής μηχανικών ώστε να σταματήσουν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή, οι μηχανικοί διαφόρων κλάδων, για να αποφύγουν την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών, επιλέγουν να διαγραφούν και από το Επιμελητήριο.  Είναι πρωτάκουστο αυτό, αφού κατά τον κ. Παπαθανασίου  οι μηχανικοί, «δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη τους υποχρέωση να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για όσο διάστημα δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας. Αυτό και μόνο περιγράφει την κατάσταση», σχολίασε.

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ 
Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας σχεδόν τίποτα πλέον δεν κινείται στον τομέα των κατασκευών. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην περιφέρεια, κατά τον Νίκο Παπαθανασίου. Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί νέοι μηχανικοί με λαμπρές σπουδές να επιλέγουν τη φυγή από τον τόπο τους και την εγκατάσταση σε ένα από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν τη μετανάστευση. Αναζητώντας, καταρχήν εργασία, καλύτερες συνθήκες εργασίας και ένα οργανωμένο κράτος, επιλέγουν το εξωτερικό.  Αυτό επιβεβαιώνουν και στοιχεία που θέλουν τους γιατρούς μαζί με τους μηχανικούς να είναι οι πρώτοι στη λίστα του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας που αναζητά εργασία στο εξωτερικό. Και τα καταφέρνουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους μηχανικούς, είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Υποστήριξε παράλληλα ότι Έλληνες με τα εφόδια των ανώτατων σπουδών τους, την όρεξη για δουλειά ξεχωρίζουν ανάμεσα σε πολλούς στο ανταγωνιστικό και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον του εξωτερικού. Αυτό έχει όμως σαν συνέπεια η Ελλάδα να στερείται τους επιστήμονες της, το δυναμικό πάνω στο οποίο επένδυσε με μόρφωση το ελληνικό δημόσιο. «Δηλαδή το κράτος έχει επενδύσει σε αυτούς και σήμερα δεν αξιοποιεί αυτό το τεράστιο κεφάλαιο. Φοβάμαι ότι αυτοί που φεύγουν και κυρίως τα νέα παιδιά, δε θα επιστρέψουν πίσω και αποδυναμώνεται ο κοινωνικός ιστός της περιοχής μας. Για το λόγο ότι δεν είναι δυνατόν μία κοινωνία να έχει, -χωρίς να απαξιώνω κανέναν και τίποτα,- μόνο εργάτες και τεχνίτες και όχι την κορυφή της πυραμίδας που είναι οι επιστήμονες της».
ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 
Κατά τον κύριο Παπαθανασίου ο κλάδος των μηχανικών είναι το μεγαλύτερο θύμα της οικονομικής κρίσης. Η κατασκευή στη χώρα έχει παγώσει στον ιδιωτικό τομέα που διστάζει ακόμα και όταν έχει να επενδύσει στην οικοδομή. Όσον αφορά στο δημόσιο έργο, είναι γνωστό ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει μηδενιστεί με συνέπεια και τεράστιες κατασκευαστικές εταιρίες και επαγγελματίες του κλάδου, σήμερα να οδηγούνται σε διάλυση. Επιπλέον όλο αυτό το διάστημα έχουν ληφθεί εις βάρος των μηχανικών δυσβάστακτα μέτρα με αποτέλεσμα το επάγγελμα του μηχανικού να έχει ισοπεδωθεί και όλοι, ακόμα και παλαιότεροι μηχανικοί, με σπουδαία προϋπηρεσία και εμπειρία να οδηγούνται σε ετεροαπασχόληση ή στην αναζήτηση εργασίας. 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ 
Όσον αφορά στο σεμινάριο για τους νέους μηχανικούς, εντάσσεται στη θεσμική  υποχρέωση του ΤΕΕ για τη συνεχή επιμόρφωση των μελών του. Αυτό το διάστημα προγραμματίστηκαν τρία σεμινάρια αυτής της κατεύθυνσης. Το συγκεκριμένο σεμινάριο ήρθε να καλύψει, ειδικότερα στους κλάδους των νέων, την παροχή γνώσεων οι οποίες δεν καλύπτονται στις πολυτεχνικές σχολές της χώρας και αφορούν τις γνώσεις που είναι απαραίτητες και συναντώνται καθημερινά στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού. Είναι γνώσεις που δε διδάσκονται στις πολυτεχνικές σχολές και αυτός είναι ο ρόλος του ΤΕΕ, «να καλύπτει τα κενά που υπάρχουν, όπως να ενημερώνει για τις αλλαγές που υπάρχουν στην άσκηση του επαγγέλματος», κατέληξε ο κ. Παπαθανασίου.
Όλγα Τσιούλφα  ΠΗΓΗ: http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου