Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

L.A. Times: Η εξέγερση «τζατζίκι» σε νησί, απεικονίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα



«Η εξέγερση “τζατζίκι” σε νησί, απεικονίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα», με αυτή τη δελεαστική φράση οι L.A. Times προσπάθησαν μέσω twitter να προσελκύσουν αναγνώστες για το άρθρο της απεσταλμένης τους στην Ελλάδα, Ανθής Καρασάβα.

Στο άρθρο με τίτλο «Τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα φέρνουν περισσότερους φόρους» και υπότιτλο: «Μια επιχείρηση πάταξης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής προκάλεσε μία εξέγερση σε ένα νησί και όχι μόνο», γίνεται εκτενής αναφορά στα επιπρόσθετα μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, λόγω των χαμένων εσόδων του Δημοσίου από την αποτυχία των αρχών να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. 

Όπου νησί, βλ. Ύδρα… και το περιστατικό στα τέλη Αυγούστου, της απόβασης ανδρών των ΜΑΤ και του Λιμενικού, προκειμένου να οδηγήσουν στο αυτόφωρο τους ιδιοκτήτες μίας από τις πιο ακριβές ψαροταβέρνες του νησιού, καθώς δεν έκοβαν αποδείξεις για τα γεύματα που προσέφεραν. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νησί υπέρ των δύο φοροφυγάδων και η ρίψη χημικών από την αστυνομία για να διαλύσουν τη συγκέντρωση πήρε διεθνείς διαστάσεις.

Η αρθρογράφος μεταξύ των επισημάνσεων της προς το αμερικανικό κοινό, αναφέρει ότι οι κάτοικοι, εκτός των άλλων έκοψαν την παροχή ρεύματος και νερού στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείτο ο γιος της ιδιοκτήτριας της «Ψαροπούλας». Μάλιστα, παραθέτει και τη μαρτυρία ψαρά του νησιού, του Νικόλαου Τρίπου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Όλα αυτά για ένα πιάτο τζατζίκι, ενώ τα “μεγάλα ψάρια”, οι μεγάλοι φοροφυγάδες δεν παθαίνουν τίποτα».

«Η Ύδρα είναι το σημείο καμπής», αναφέρει η αρθρογράφος επικαλούμενη τα λόγια ενός 72χρονου συνταξιούχου ο οποίος καλείται εκ νέου «να πληρώσει το μάρμαρο».



«Ίσως», γράφει η Καρασάβα και προσθέτει: «Με την κυβέρνηση να καλείται να λάβει ένα πρόσθετο πακέτο περικοπών της τάξης των 11,5 δισ. ευρώ τις επόμενες εβδομάδες, οι αρχές φοβούνται ότι παρόμοιες εξεγέρσεις θα πυροδοτήσουν και “φουσκώσουν” τη δημόσια οργή. Πολλοί θυμούνται σε λιγότερο από μία εβδομάδα από την εξέγερση της Ύδρας, οι συνταξιούχοι μετά από το τέταρτο κύμα περικοπών, εισέβαλαν στο γραφείο του υπουργού Υγείας». 

Η αρθογράφος συνεχίζει να απαριθμεί διαδηλώσεις των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από παλιά και νέα μέτρα, τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση στην Αθήνα, η αναμέτρηση στην Ύδρα, προσέφερε κάτι περισσότερο από μια απλή υπόδειξη πιθανών νέων αναταραχών κατά της πρόσθετης λιτότητας. Παρείχε επίσης, και μια προειδοποίηση της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η πολιτεία στην πάταξη της φοροδιαφυγής, το αγαπημένο εθνικό χόμπι των Ελλήνων». 

«Σύμφωνα με τους αναλυτές», αναφέρει το άρθρο, «η απόφαση να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο επιβλητικό 23%, έφερε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το εισόδημα σε περίπου 60% των Ελλήνων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα».

Αντιμέτωποι με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση του «ευλογημένου από τον ήλιο κράτους», όπως χαρακτηρίζει την Ελλάδα η Καρασάβα (sun-kissed nation), «η κυβέρνηση κινείται προς κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και να στείλει περισσότερους επιθεωρητές για έλεγχο». Μάλιστα, τονίζεται ότι αν και από το περιστατικό του Αυγούστου στην Ύδρα, νέες ομάδες επιθεωρητών «έχουν κάνει απόβαση» στο νησί, ωστόσο δεν έχει «πιαστεί» κανένας για φοροδιαφυγή, «αλλά το μήνυμα έχει ληφθεί».

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου