Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Σύγχρονοι Αθλιοι του Βίκτορα Ουγκό μια ανάσα πριν από 2013


Σύγχρονοι Αθλιοι του Βίκτορα Ουγκό μια ανάσα πριν από  2013
Εικόνες που -στην καλύτερη περίπτωση- φέρνουν στο νου τρώγλες. Ανθρωποι συμβιώνουν με ποντίκια στη φυλακή Μπομέτ στη Μασσαλία της Γαλλίας. Εικόνα που παραπέμπει ευθέως στους «Αθλιους» του Βίκτορα Ουγκό. Κι ας είμαστε μια ανάσα πριν από το 2013.

Σε έκθεση-σοκ που υπογράφουν είκοσι ελεγκτές, οι οποίοι έκαναν επιθεώρηση στο σωφρονιστικό κέντρο το διάστημα από 8 έως 19 Οκτωβρίου, κάνουν λόγο για σοβαρή παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Γκρεγκουάρ Κοργκάνο δεν αφήνουν περιθώρια για να χαρακτηρίσει κανείς τα συμπεράσματα της έκθεσης υπερβολικά.

Οι ελεγκτές κατέγραψαν μεταξύ άλλων κελιά όπου τα παράθυρα έχασκαν, κομμένα καλώδια που ήταν εύκολο να χρησιμοποιηθούν για αυτοκτονία, έλλειψη φωτός, αφού οι καμένες λάμπες δεν είχαν αλλαχθεί, λεκάνες χωρίς σύνδεση με την αποχέτευση, ψυγεία βρόμικα, γεμάτα κατσαρίδες…

Ενας από τους κρατούμενους φέρεται να κατήγγειλε στους ελεγκτές ότι αυτές οι συνθήκες παραμένουν έτσι επίτηδες, για να οδηγηθούν οι φυλακισμένοι στην τρέλα.

Οι ελεγκτές επίσης διαπίστωσαν ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται ως δεδομένη από τους υπεύθυνους της φυλακής, η οποία πλήττεται και από το φαινόμενο των υπεράριθμων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την 1η Οκτωβρίου του 2012 ενώ οι φυλακές μπορούν να στεγάσουν 1.190 φυλακισμένους, είχαν 1.769 ανθρώπους υπό κράτηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, ο πληθυσμός των φυλακών έχει εκτοξευτεί και εξαιτίας των ποντικών! Μάλιστα, οι δεσμοφύλακες τη νύχτα για να τα διώξουν χτυπούν ρυθμικά τα πόδια τους, αλλά και πάλι χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

Οι διαρροές από τις τουαλέτες αλλά και τους νιπτήρες, αλλά και οι ακαθαρσίες έχουν μετατρέψει τη φυλακή σχεδόν σε υπόνομο, που αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τα τρωκτικά.

Ο [Τραγική η κατάσταση στα κελιά της Μπομέτ.] Οι συνθήκες αυτές κάνουν και τους δεσμοφύλακες να παίρνουν πολύ συχνά άδειες για το παραμικρό, με αποτέλεσμα όσοι τελικά εμφανίζονται για υπηρεσία να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο και να μην μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά τους εγκληματίες. Εξάλλου, ο ελλιπής φωτισμός στα κελιά δεν τους επιτρέπει καν να διαπιστώσουν αν είναι μέσα ο κρατούμενος και σε ποια κατάσταση!

Μετά τη δημοσιοποίηση των συνθηκών στα γαλλικά μέσα, έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις για την κατάσταση αυτή, που αποτελεί ντροπή για ένα δυτικό κράτος όπως η Γαλλία. Ετσι οι υπεύθυνοι των φυλακών αλλά και οι φυλακισμένοι ελπίζουν ότι θα εξασφαλιστούν κονδύλια για να σταματήσει η φυλακή Μπομέτ να είναι χωματερή ανθρώπων...


espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου