Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ρίσκο Σαμαρά με επίδειξη πυγμής


«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Με τη φράση αυτή περιέγραφε στο Real.gr κυβερνητικό στέλεχος που είχε άμεση εμπλοκή στην απόφαση της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση έπειτα και από την προσωπική σφραγίδα που έβαλε ο Πρωθυπουργός στην απόφαση αυτή κάνοντας δηλώσεις έξω από το Μαξίμου… υπό βροχή σε μία προσπάθεια να κόψει τις ορέξεις των συνδικαλιστών του κλάδου αλλά και άλλων ειδικών ομάδων του πληθυσμού (ΠΝΟ, Αγρότες) που ετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις. 


Ο κ. Σαμαράς πήρε και αυτήν την απόφαση επάνω του παρά τις ενστάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φώτη Κουβέλη τον οποίο ενημέρωσε κατά τη διάρκεια της πεντάωρης συνάντησης που είχε με τον Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ στήριξε απόλυτα την απόφαση της κυβέρνησης αφήνοντας μάλιστα με διαρροές σαφείς αιχμές για τη στάση του κ. Κουβέλη ο οποίος τις δύσκολες ώρες, όπως εκτιμούν στην Ιπποκράτους, φροντίζει πάντα να μένει εκτός «κάδρου» διεκδικώντας ωστόσο μερίδιο στα όποια θετικά της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. 

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως εάν το κλίμα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες τότε ο κ. Σαμαράς θα «πιστωθεί» μία ξεκάθαρη πολιτική νίκη απέναντι σε αυτές που ονομάζει συντεχνίες αλλά και στην αντιπολίτευση, ωστόσο σε περίπτωση που υπάρξει γενίκευση των κινητοποιήσεων και ανυπακοή τότε ουδείς μπορεί να προδικάσει το τέλος αυτής της κυβερνητικής περιπέτειας. 

Ο τελευταίος υπουργός που είδε χθες το βράδυ τον Αντώνη Σαμαρά ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στις δηλώσεις του φρόντισε να… απαντήσει στις ενστάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια εξαιρέσεων από το ενιαίο μισθολόγιο.


Σίμος Κεδίκογλου: Ολοι έχουν θυσιάσει, δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί την εξαίρεσή του

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ αναφέρθηκε στην επιχείρηση της αστυνομίας στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια. Στο ερώτημα αν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια πριν γίνει η επιχείρηση ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Πιστεύω ότι τα εξαντλήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο. Δυστυχώς πρυτάνευσε η αδιαλλαξία μεταξύ της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εργαζομένων. Είχαμε δικαστικές αποφάσεις, είχαν κριθεί οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος».


Οσον αφορά για το πότε αναμένεται να επιστρέψουν στις ράγες οι συρμοί του Μετρό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Το συντομότερο δυνατόν. Δεν γνωρίζω πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται για να λειτουργήσει. Νομίζω ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον 400-500, κάτι τέτοιο. Θέλω να πιστεύω πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ρυθμιστεί το ζήτημα».

Στο ερώτημα αν απασχολεί την κυβέρνηση το γεγονός ότι η απεργία έχει μπει κάτω από την ομπρέλα της ΓΣΕΕ ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «Με απασχολεί το γεγονός ότι και σήμερα οι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται. Με απασχολεί το γεγονός ότι και σήμερα χάνονται εργατοώρες. Με απασχολεί το γεγονός ότι και σήμερα πλήττεται η κοινωνία μας. Με απασχολεί το γεγονός ότι ορισμένοι επιμένουν να βάζουν το ατομικό πάνω από το κοινωνικό. Είμαστε μία κοινωνία, μία οικονομία σε μία δύσκολη καμπή. Ολοι έχουν θυσιάσει δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί την εξαίρεσή του».

Η ερμηνεία του Συντάγματος

Η κυβέρνηση εκτός από τη… ΔΗΜ.ΑΡ. έχει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση που μιλά για «πραξικόπημα και παράνομη απόφαση». Ήδη από χθες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, όπως και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους απεργούς με την κυβέρνηση ωστόσο να αποφεύγει να σχολιάσει την εκεί παρουσία της αντιπολίτευσης. 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος αλλά και εργατολόγοι επιμένουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση στερείται νομιμότητας από τη στιγμή που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν περιγράφεται κίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο όπως αυτοί που αποτυπώνονται στο άρθρο 22 παρ. 4 του Συντάγματος:


Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σημειώνουν πως επί της ουσίας πρόκειται για μία «ατέλεια του Συντάγματος» που αναγκάζει την εκτελεστική εξουσία να επικαλείται γενικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας του κοινωνικού συνόλου σε έκτακτες περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να μην περιγράφονται αυτολεξεί στο συγκεκριμένο άρθρο, ωστόσο, επικαλούνται από όλες τις κυβερνήσεις για την αποφυγή διατάραξης της κοινωνικής ζωής και της δημόσιας τάξης.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου