Με τους χειρότερους οιωνούς άρχισε το 2013 για τον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και ακροβατεί σε «τεντωμένο σχοινί», με τα νοικοκυριά στην Ιταλία να έχουν γίνει φτωχότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ να ζητεί περισσότερα μέτρα από την Πορτογαλία και τις ισπανικές τράπεζες να καλούνται να προχωρήσουν σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας, εικόνα που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ότι τα χειρότερα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έχουν παρέλθει.
Σειρά είχε, χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο οποίος σε δηλώσεις του στην «Guardian» είπε ότι το 2012 ήταν ένα σημείο καμπής για την κρίση της Ευρωζώνης και ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει.
Τα ιταλικά νοικοκυριά έγιναν φτωχότερα στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, με την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται κατά 4,1% τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.
Πολύ περισσότερο, η Ενωση Εμπόρων Confcommercio θεωρεί ότι το 2012 ήταν «η χειρότερη χρονιά για την αγορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η μείωση της κατανάλωσης ανήλθε σε 2,9% το Νοέμβριο, σε ετήσια βάση». Το χειρότερο, σύμφωνα με την ένωση, είναι ότι «οι ιταλικές οικογένειες συνεχίζουν να θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται και, κατά συνέπεια, μπαίνει ουσιαστικό φρένο στην αγοραστική ισχύ».
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας», Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάλεσε την Ε.Ε. να στηρίξει όσες χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσχέρειες, λόγω της κρίσης του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης. «Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) δεν ενισχύσει τις χώρες που βρίσκονται σε δυσκολία, θα βρεθούμε αναγκασμένοι να βγούμε από το ευρώ , όπως προβλέπουν και οικονομολόγοι που έχουν τιμηθεί με βραβεία Νόμπελ», είπε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «La7». Αναφερόμενος στο spread των ιταλικών κρατικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, ο κ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι, τους τελευταίους 12 μήνες, δεν μειώθηκε χάρη στο έργο της κυβέρνησης, αλλά λόγω των διεθνών εξελίξεων.
Την ίδια ώρα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να παρουσιάσει πολύ μεγάλη πτώση στο τελευταίο τρίμηνο του 2012, για να μπορέσει η ιταλική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους της. Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, έχει τοποθετήσει το στόχο για το έλλειμμα στο 2,6% του ΑΕΠ για το 2012, χαμηλότερα από το 3,9% του 2011. Η μείωση, πάντως, του ελλείμματος, τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων.
Ισπανία: Τράπεζες
Στην Ισπανία, την ίδια ώρα, η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα αποδεικνύεται ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία, αφήνοντας στο δρόμο χιλιάδες υπαλλήλους τραπεζών, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία το ποσοστό της ανεργίας καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Οι τραπεζοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν, χθες, διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και ακόμη έξι μεγάλες πόλεις της χώρας, την ώρα που εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, των Santander και Bankia, είχαν συνάντηση με τα εργατικά συνδικάτα, προκειμένου να διαπραγματευθούν τη μορφή που θα λάβουν οι περικοπές θέσεων εργασίας.
Η εθνικοποιημένη Bankia, που θα λάβει βοήθεια 18 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, έχει δεσμευθεί για την κατάργηση 6.000 θέσεων. Τα συνδικάτα εκφράζουν επίσης μεγάλους φόβους για το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προωθεί η Santander, η κορυφαία βάσει κεφαλαιοποίησης τράπεζα της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο απορρόφησης της θυγατρικής της, Banesto. Οπως ανέφεραν συνδικαλιστικές πηγές, το σχέδιο επηρεάζει περί τους 3.000 υπαλλήλους. Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της χώρας υιοθετεί πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των τραπεζών, σε ευθυγράμμιση με τις συστάσεις των Βρυξελλών.
Συγκεκριμένα, αποφάσισε να διορίσει επιτόπου επιθεωρητές σε δεκαέξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και όχι μόνο στους «μεγάλους παίκτες» της τραπεζικής αγοράς, όπως ορισμένοι ανέμεναν. Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, οι επιθεωρητές θα συμπληρώνουν μια αναφορά κάθε δύο χρόνια για κάθε οργανισμό που επιβλέπουν, συγκεντρώνοντας τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν ή τις καταστάσεις που έχουν ήδη διορθωθεί στη διάρκεια της επιθεώρησής τους. Στόχος είναι να δρουν άμεσα και να διορθώνουν καταστάσεις που χρειάζονται προσαρμογή.
Η ισπανική κεντρική τράπεζα τόνισε, ακόμη, ότι θα δημιουργήσει ένα πρότυπο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση των νέων εποπτικών μέτρων, με βάση τα προφίλ ρίσκου των πιστωτικών οργανισμών.
ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ, ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ
Πορτογαλία: Αντιδράσεις σε νέα μέτρα
Το εμπορικό έλλειμμα της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε 15,5% στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου του 2012 σε ετήσια βάση, με τις εξαγωγές εκτός Ε.Ε. να αυξάνονται 9,5%. |
Το ΔΝΤ υπογράμμισε σε έκθεσή του την ανάγκη για νέες πιθανές περικοπές δαπανών 4 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, εστιάζοντας σε μεγάλης κλίμακας περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και σε μειώσεις στις συντάξεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικού Τύπου.
Η έκθεση του Ταμείου κάνει λόγο για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% έως 20%, μέτρο από το οποίο θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν 795 εκατ. έως 2,7 δισ. ευρώ, ενώ μία μείωση των συντάξεων κατά 10% θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 2,3 δισ. ευρώ. Οικονομολόγοι, ωστόσο, αμφισβητούν την ικανότητα της Πορτογαλίας να ανταποκριθεί στους στόχους της σε διάφορους τομείς, δεδομένου ότι η οικονομία της παραμένει στη βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση από τη δεκαετία του 1970.
Οι παραπάνω προτάσεις ξεσήκωσαν, πάντως, θύελλα αντιδράσεων, ιδίως από την πλευρά των εργατικών ενώσεων, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σπεύσει να υπογραμμίσει ότι αποτελούν «απλές συστάσεις κι όχι αποφάσεις».
Αντιπαράθεση για την Κύπρο στη Γερμανία
Σε κίνδυνο θέτουν το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου οι προεκλογικές συγκρούσεις στη Γερμανία, καθώς αρκετοί βουλευτές, ακόμη και από το στρατόπεδο του κυβερνητικού συνασπισμού, απειλούν να μην ψηφίσουν στο Κοινοβούλιο υπέρ της βοήθειας, επικαλούμενοι κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» υποστηρίζει δε ότι σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία δεν θα πρέπει να περιμένει την υπογραφή του μνημονίου πριν από το Μάρτιο.
Σε δηλώσεις του προς τη «Suddeutsche Zeitung», ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα σώσουν κυπριακές τράπεζες, το επιχειρηματικό μοντέλο των οποίων στηρίζεται στη συνεργεία σε φορολογική απάτη». Τις ανησυχίες για αδιαφάνεια επικαλέστηκε και ο Ράινερ Μπρούντερλε των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, τονίζοντας σε συνέντευξή του στη «Bild» ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο δύσκολα θα ψήφιζε υπέρ του πακέτου.
«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την Κύπρο. Στη βάση των σημερινών δεδομένων, δεν βλέπουμε πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή», είπε χαρακτηριστικά.
Με το ζήτημα να έχει να αναδειχθεί σε σημείο αιχμής της προεκλογικής εκστρατείας, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, υπογράμμισε την ανάγκη για «θεμελιώδεις και δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» από την Κύπρο. Η ίδια η καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης κατά των ιδιωτικοποιήσεων, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν ειδικές συνθήκες διάσωσης για την Κύπρο». Σημείωσε δε ότι «είμαστε ακόμη μακριά από το τέλος των συνομιλιών». Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιοχάνες Μπλανκενχάιμ, σημείωσε ότι είναι ακόμη ασαφές πότε θα ληφθούν αποφάσεις για τη βοήθεια.
Από την πλευρά της, η Λευκωσία απάντησε ότι η «υπερασπίζεται την Κύπρο και την οικονομία της με επιχειρήματα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι τα όσα μεταδίδονται για το χρόνο της υπογραφής δεν ευσταθούν, ενώ σημείωσε ότι πίσω από τις άδικες -όπως τις χαρακτήρισε- επιθέσεις του γερμανικού Τύπου κρύβονται σκοπιμότητες.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου