Συνάντηση με πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ολόκληρη η ομιλία του έχει ως εξής:
"Εύχομαι χρόνια πολλά και να έχετε αποδοτική χρονιά προσωπικά και οικογενειακά και πολιτικά. Δεν ξέρω αν έτυχε να διαβάσετε ή να δείτε τη χτεσινή μου ομιλία στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ. Στην πραγματικότητα όλοι εσείς θα έπρεπε να είστε και μέλη της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, αυτό είναι η ουσία. Για λόγους που είχαν σχέση με τα λειτουργικά μεγέθη, για να μην δημιουργούμε την αίσθηση ενός μικρομέγαλου σχήματος που έχει ένα γιγαντισμό στη Γραμματεία του, δεν μπορέσαμε να
βάλουμε όλους τους πρώην συναδέλφους στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ.
Αλλά ενόψει του Συνεδρίου και μέσα στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε στελέχη σημαντικά αδρανή. Είχαμε κάνει μια προσπάθεια να συγκροτήσουμε αμέσως μετά τις εκλογές ένα Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής στον οποίο να είναι οι συνάδελφοι της προηγούμενης Βουλής στις Περιφέρειες που δεν έχουμε καθόλου κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ή έχουμε ιδιόρρυθμη εκπροσώπηση, όπως είναι η Πάτρα που είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ή η Θεσσαλονίκη που είμαι εγώ, που στην πραγματικότητα δεν ασκούμε τα καθήκοντα τοπικού βουλευτή, για να υπάρχει μια σύνδεση με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μπορούν να κατατίθενται ερωτήσεις, να μπορούν να ενημερώνονται οι εν ενεργεία βουλευτές, να λειτουργεί το σχήμα αυτό.
Στη συνέχεια είχαμε δυστυχώς προβλήματα με την ψηφοφορία στα μέτρα και την αναγκαστική αποχώρηση κάποιων συναδέλφων. Έχουμε μεγάλες περιοχές όπου έχουμε ελλιπή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση παρ' ό,τι τυπικά έχουμε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, άρα και αυτός ο τομέας της περιφερειακής πολιτικής δεν κάλυπτε τις ανάγκες. Γιατί έμεναν μεγάλοι χώροι, το λεκανοπέδιο το ίδιο, με πολύ μικρή εκπροσώπηση και ούτως ή άλλως πρέπει καθ' οδόν προς το Συνέδριο και μετά το Συνέδριο, να διαμορφώσουμε ένα σχήμα στο οποίο να μπορούμε να εκφράσουμε όλες αυτές τις ανάγκες.
Στο μεταξύ, αρχίζουν και φουντώνουν οι προβληματισμοί για το Συνέδριο, για τη φυσιογνωμία για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και πρέπει εκεί να έχετε ένα λόγο κι ένα ρόλο και μια άποψη και μια παρουσία στη διαμόρφωση των κειμένων, στη συζήτηση, στην ενεργοποίηση του κόσμου. Να έχουμε μια συμμετοχή.
Ανοίγω μια μικρή παρένθεση. Ψήφισαν στις 18 Μαρτίου 240.000 ψηφοφόροι κι αυτό ήταν μια ένεση αισιοδοξίας λίγο πριν τις εκλογές. Στην εκλογή του Γενικού Γραμματέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που έγινε με άμεση εκλογή πριν από τρεις μήνες, σε μια χώρα με 60 εκ. κατοίκους ψήφισαν 120.000 μέλη του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Δεν πρέπει να έχουμε αξιώσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά μέτρα των Σοσιαλιστικών Κομμάτων και μετά από ένα θρίαμβο εκλογικό του Ολάντ, ο οποίος από την άλλη μεριά έχασε τη δημοτικότητά του βέβαια και βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλα διλήμματα μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα γιατί η ευρωπαϊκή πραγματικότητα και οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί είναι πάρα πολύ σκληροί. Κλείνει η παρένθεση αυτή.
Άρα έχουμε κι αυτό που πρέπει να γίνει.
Ύστερα σκεφτήκαμε ότι είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε ενόψει όλων αυτών των διαδικασιών για να σας παρακαλέσουμε να μπείτε μπροστά στις εκδηλώσεις που πρέπει να γίνουν, στη λειτουργία των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου και των Περιφερειακών Οργανωτικών Επιτροπών και βεβαίως τελευταίο στη σειρά αλλά πρώτο από πλευράς σημασίας, είναι ότι είναι μια καλή ευκαιρία σήμερα, έτσι άτυπα και φιλικά, να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για το ποια είναι η στρατηγική μας, που πηγαίνει η Κυβέρνηση, τι γίνεται με τη χώρα, τι είναι αυτή η ιστορία με τη λίστα και πως εξελίσσεται και τι κρύβεται πίσω από αυτό.
Γιατί είναι η επιτομή επάλληλων στρωμάτων προβλημάτων, σκευωριών, συνωμοσιών και τα λοιπά, που πρέπει κι αυτό να το δούμε γιατί πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από τα μέτωπα μπορεί να ανασυγκροτηθεί, δηλαδή μέσα από ένα καθαρό μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ το οποίο τώρα υπάρχει, μας το φέρνει στο πιάτο δηλαδή με τον τρόπο αυτό και μέσα από το καθαρό μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή, με την πρωτοβουλία που έχουμε πάρει για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που πρέπει να την καλλιεργήσουμε πολύ περισσότερο και πρέπει εμείς να είμαστε μέσα στην πρώτη γραμμή και στα δυο αυτά μέτωπα, τα οποία οριοθετούν και το χώρο μας.
Επίσης, φαντάζομαι ότι θα έχετε απορίες τι γίνεται με τη λειτουργία της Κυβέρνησης, τι γίνεται με την προοπτική της χώρας της οικονομίας, τι γίνεται με τη δική μας στάση τη βαθύτερη στάση απέναντι στην Κυβέρνηση, τι είναι αυτό το οποίο θέλουμε να συμβεί. Τι είμαστε. Είμαστε πραγματικοί εταίροι με ορίζοντα τετραετίας ή έχουμε μια δυστοκία και στην πραγματικότητα αναπτύσσουμε μια άλλη μορφή αντιπολίτευσης και κάνουμε αυτό που έκανε ο Σαμαράς την περίοδο της Κυβέρνησης Παπαδήμου;
Είναι θέματα, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να τα πούμε, να τα έχετε υπόψη σας κατ' αρχάς να τα θέσουμε, να τα συζητήσουμε για να δούμε πως μπορεί να μας βοηθήσουν να κάνουμε τις επιλογές μας στο Συνέδριο και μετά το Συνέδριο.
Έχουμε να μιλήσουμε για το Φόρουμ, έχουμε να μιλήσουμε για τις Κινήσεις, για τη σχέση μας με τη ΔΗΜΑΡ, για το πώς βλέπουμε το ρόλο του ΠΑΣΟΚ μέσα στην ευρύτερη δημοκρατική Παράταξη, την ευρύτερη Κεντροαριστερά, να συζητήσουμε γύρω από τα θέματα αυτά.
Εάν έχετε ακούσει την ομιλία μου τη χτεσινή δεν χρειάζεται να σας κάνω μια περίληψη ή μια επανάληψη, για να μην είμαστε και κουραστικοί. Προτίμησα να καταγράψω θέματα της ατζέντας και να τα συζητήσουμε και αν μπορέσω να σας δώσω μία απάντηση, ή εν πάση περιπτώσει να κρατήσουμε υπό σκέψη μερικά πράγματα για την επόμενη συνάντησή μας.
Και να δούμε –τελειώνω με αυτό- οργανωτικά τώρα πως θα γίνει αυτό. Γιατί εντάξει μαζευτήκαμε τώρα, μην το αφήσουμε να πέσει αύριο, να ξεχαστεί και μετά από μερικούς μήνες να ξαναθυμηθούμε ότι υπάρχουμε, θα πρέπει να διαμορφωθεί μια δομή η οποία να λειτουργεί από μόνη της. Χωρίς να χρειάζεται να σκεφτώ εγώ «α, να φωνάξουμε τους συναδέλφους που δεν τους έχουμε δει» και τα λοιπά. Αυτό σε γενικές γραμμές.
Άρα δίνω σε εσάς τον λόγο, όχι αναγκαστικά με τη μορφή κάποιων τοποθετήσεων αλλά ερωτήσεων, υπαινιγμών, κάποιων σημείων".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου