Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Καλπάζει η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα - Στο 31,5% στη Θεσσαλονίκη


Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα όσον αφορά στην ανεργία. Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.
Σε πολλές περιοχές της η ανεργία ξεπερνά το 50%, ενώ σε άλλοτε πλούσιους νομούς όπως οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη, οι άνεργοι είναι ένας στους τρεις.


Αναλυτικότερα, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, η ανεργία φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχειά στο 31,5%, ενώ με τα δικά τους στοιχεία αγγίζει το 36%.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ δήλωσε χαρακτηριστικά πως αυτά τα νούμερα δεν υπάρχουν σε καμιά πόλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Χαλκιδική τώρα, τα πράγματα γίνονται λίγο καλύτερα το καλοκαίρι όσον αφορά στη ανεργία, καθώς οι άνεργοι αποτελούν το 20%, σε αντίθεση με τον χειμώνα που η ανεργία αγγίζει το 35%.

Στον Έβρο η ανεργία αγγίζει το 40%. Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Απόστολος Γκικούδης , πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Έβρου, η αγορά στον βόρειο Έβρο δεν λειτουργεί. Όλοι φεύγουν και πηγαίνουν αυθημερόν να κάνουν τα ψώνια τους στη Βουλγαρία. Μόνον το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών μεγάλωσε.

Στη Βέροια το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 35-36%. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας, Δημήτρης Ταχματζίδης, τόνισε κι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή όσον αφορά στην ανασφάλιστη εργασία, αφού όπως ανέφερε το 2010 απασχολούνταν στην περιοχή 7.500 αλλοδαποί μέσω τον προσκλήσεων για εργατικό δυναμικό από χώρες όπως η Αλβανία. Το 2011 ο αριθμός μειώθηκε στους 5.500, το 2012 υπήρξαν μόνο 800. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου της Βέροιας, γιατί οι εργαζόμενοι από την Αλβανία δηλώνονται ως τουρίστες, πραγματοποιώντας έτσι αγροτικές και οικοδομικές δουλείες και δουλεύοντας ανασφάλιστοι.

Στα Γιαννιτσά ένας στους δύο πολίτες είναι άνεργος καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, Σταυρίδης Γιώργος, η ανεργία είναι στο 50% ενώ υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό που ναι μεν εργάζεται αλλά χωρίς ασφάλιση και “μαύρα”.

Στη Καστοριά η ανεργία φτάνει το 35%, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς, Μαλέας Γιώργος, «όποιος θέλει να κάνει μεταπτυχιακό στη μαύρη εργασία ας έρθει στη Καστοριά».

Άσχημα είναι τα πράγματα και στην Κοζάνη, όπου η ανεργία έχει φτάσει στα επίπεδα του 32,5% και η ανασφάλιστη εργασία το 30%. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι καλά ούτε στο τομέα των επιχειρήσεων για τη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας όπου το 2012 έκλεισαν 700 επιχειρήσεις και άνοιξαν 400.

Στη Κομοτηνή τώρα όπου υπάρχει 2η μεγαλύτερη Βιομηχανική περιοχή μετά από αυτή της Σίνδου, η ανεργία αγγίζει 46%. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Μαγαλιός Παντελής, περιγράφει μια τραγική κατάσταση για τη Ροδόπη όπου όταν το 2000 εργάζονταν στις βιομηχανίες της περιοχής 17.000 εργαζόμενοι σήμερα εργάζονται μόλις 800. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι απλήρωτοι μέχρι και 8 μήνες. Ο κ. Μαγαλιός εξέφρασε ακόμα τη θλίψη του για το πλιάτσικο που γίνεται στα κλειστά εργοστάσια της περιοχής όπου κλέβουν τα μηχανήματα που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και τα μεταφέρουν στη Βουλγαρία.

Στη Ξάνθη τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα αφού το ποσοστό ανεργίας ξεπερνάει το 40%

Στις Σέρρες το 2ο μεγαλύτερο νομό της Βορείου Ελλάδος μετά από τη Θεσσαλονίκη και με ένα πλούσιο πρωτογενή τομέα και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ανεργία φτάνει το 43%.

Στη Φλώρινα οι ανεργία φτάνει το 38% ενώ για τους νέους είναι ακόμα χειρότερο καθώς το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 80%. «Έχουν αφήσει τη Φλώρινα στις τύχες της» δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Στέφανος Μπύρος.

Τέλος στην Έδεσσα η ανεργία ξεπερνάει το 35% και το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μετά το κλείσιμο του Πανεπιστημίου που έδινε πνοή στη περιοχή.


thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου