Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ...

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο 59χρονος Γιούνκερ, που κυβέρνησε το Λουξεμβούργο επί 19 χρόνια μέχρι την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο
Οκτώβριο, δήλωσε στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Inforadio ότι «θα ήταν πρόθυμος (να αναλάβει τη θέση αυτή) εφόσον το πρόγραμμα των εκλογών και ορισμένα άλλα πράγματα εξελιχθούν ομαλά».
Ο Γιούνκερ, που προέρχεται από το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα ερωτήθηκε εάν θα επιθυμούσε να είναι ο βασικός υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης συντηρητικής πολιτικής ομάδας εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, ο νυν επίτροπος που είναι αρμόδιος για την εσωτερική αγορά. Ορισμένες πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θα προτιμούσε ο νέος πρόεδρος να είναι ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός, όπως ο ιρλανδός Έντα Κένι, ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ ή ο φινλανδός Γιούρκι Κατάινεν.
Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του στο συνέδριό του που θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου