Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Το «πράσινο» παρασκήνιο για το γάλα

Η τελική συμφωνία που επήλθε στο κυβερνητικό στρατόπεδο- η οποία μένει να επιβεβαιωθεί στην ψηφοφορία το νομοσχεδίου – προήλθε από ένα έντονο παρασκήνιο και «πυρετό» διαβουλεύσεων στο ΠΑΣΟΚ.
Οι έντονες αντιδράσεις των Μωραΐτη, Κασσή και Σηφουνάκη για την αύξηση της διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν συναγερμό στην Χαριλάου
Τρικούπη 
Οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών Θάνου Μωραΐτη, Μιχάλη Κασσή και Νίκου Σηφουνάκη για την αύξηση της διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν συναγερμό στην Χαριλάου Τρικούπη που έβλεπε ότι αυτήν τη φορά οι απειλές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αρνητικές ψήφους με ανυπολόγιστες ζημιές για την κυβερνητική συνοχή.
Από την άλλη πλευρά τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάρις Κουκουλόπουλος όσο και άλλα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας όπως ο Παναγιώτης Ρήγας παρατηρούσαν ότι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για «φρέσκο γάλα» έως και 11 ημερών, δεν «πατούσε» σε επιστημονικά δεδομένα και κινητοποίησαν τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλία από τις Βρυξέλλες για την αναζήτηση λύσης.
Από τις πρώτες ημέρες όμως της  ενδοκυβερνητικής «κρίσης» που προκάλεσε το γάλα, τα ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι οι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιαστούν ομογενοποιημένοι στην κοινοβουλευτική διαδικασία. 
Το βράδυ της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών το ΠΑΣΟΚ υπό την Προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν το πολυνομοσχέδιο.
Τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Πάρη Κουκουλόπουλου που είχε αναλάβει τον ρόλο του «πυροσβέστη» για το «σβήσιμο» της φωτιάς που είχε ανάψει το γάλα στο ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη επικεντρώνοντας κυρίως στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την παστερίωση του γάλακτος και τον διάρκεια ζωής του.
Το έγινε στις κρίσιμες συσκέψεις
Στην κομματική σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα και η εναλλακτική πρόταση που είχε διαμορφωθεί προκειμένου να προστατευτούν οι Ελληνες γαλακτοπαραγωγοί αλλά και να «ανοίξει» η αγορά το γάλακτος υψηλής παστερίωσης. «Δεν μπορεί να υπάρξει φρέσκο γάλα 11 ημερών.
Όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει παστερίωση γάλακτος καταλαβαίνουν τι εννοώ», φέρεται να είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος στην κομματική σύσκεψη και κατόπιν πήρε το λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για να παρουσιάσει τα στοιχεία της νέας πρότασης.
Δεν απουσίασαν όμως στην κομματική σύσκεψη και οι φωνές  που υποστήριξαν την ρύθμιση Χατζηδάκη οι οποίες προέρχονταν από κομματικά στελέχη δραστηριοποιούνται στο έργο του συντονισμού των κυβερνητικών δράσεων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διέκοψε την συζήτηση δίνοντας το πράσινο φως στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην ανακοίνωση της συμβιβαστικής λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού όπου συμφωνήθηκε να υπάρξουν βελτιώσεις στο τελικό σχέδιο με βάση τις προτάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. 
Οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρήκαν σύμφωνους αρχικά του «πράσινους» αντάρτες βουλευτές Θάνο Μωραΐτη και Μιχάλη Κασσή
Οι χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης βρήκαν σύμφωνους αρχικά του «πράσινους» αντάρτες βουλευτές Θάνο Μωραΐτη και Μιχάλη Κασσή. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με παρεμβάσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισήμανε αρχικά ότι «η ''μπάλα'' είναι στην κυβέρνηση η οποία πρέπει να επιδείξει ουσιαστική διάθεση επίλυσης του προβλήματος. Δεν μπορεί να διατείνεται ότι μπορεί να καταθέτει μονομερώς προϋπολογισμό και από την άλλη να μην βρίσκει μια λύση για το γάλα».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ο Θάνος Μωραΐτης ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Οσα λέγαμε τις τελευταίες μέρες πιάνουν τόπο. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγο περιέγραψε με σαφήνεια και επιστημονική καθαρότητα ποια πρέπει να είναι η λύση για το γάλα», σημαίνοντας την λήξη του συναγερμού στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την οπισθοχώρηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά και ο Μιχάλης Κασσής δήλωνε ότι η πρόταση είναι σε θετική κατεύθυνση. 

THETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου