Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Το Ποτάμι: Τα ανοίγματα Θεοδωράκη και ο στόχος του 14%

Με πολιτική ατζέντα Γιώργου Παπανδρέου για την αλλαγή του πελατειακού κράτους, εκφράσεις που θύμιζαν τον λόγο του  Λ. Κύρκο (το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και στα παιδιά μας)  και αρκετές φιλελεύθερες πινελιές για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις στην ανασυγκρότηση της χώρας,
περιέγραψε το πολιτικό στίγμα του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης με την εναρκτήρια ομιλία του χτες το συνέδριο του κόμματος.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επιδιώξει να αυξήσει την εκλογική δύναμη του κόμματος   με την αυτόνομη πορεία του πολιτικού σχηματισμού παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Κεντροαριστερά και την Αριστερά
Ο κ. Θεοδωράκης τα έβαλε με το κομματικό κράτος θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα που θέτει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τις πελατειακές σχέσεις που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικοί μέσω του κρατικού μηχανισμού. Χτες ο Σταύρος Θεοδωράκης κατακεραύνωσε τις πελατειακές σχέσεις λέγοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια  «'Οποιος είχε φίλους στα υπουργεία κέρδιζε».
Μάλιστα σε πολλά σημεία η ομιλία του Επικεφαλής του Ποταμιού και το τελευταίο άρθρο του  Παύλου Γερουλάνου, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, σχεδόν ταυτίζονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γερουλάνος σε πρόσφατο άρθρο του θέτοντας πέντε ερωτήματα για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει «να εξηγήσουμε πώς θα λειτουργούν από τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και τα συλλογικά όργανα. Και τρίτον, με ποια εργαλεία θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συμμετοχή του πολίτη ώστε να γίνει βίωμα ότι η εξουσία απορρέει από τον πολίτη και βρίσκεται στην υπηρεσία του». Οι επισημάνσεις Γερουλάνου δεν βρίσκονται μακριά από τις θέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για το πελατειακό κράτος ο οποίος επισήμανε: ««η διαύγεια και η αξιοκρατία στις προσλήψεις εγκαταλείπονται και αυτές. Ανακαλύπτουμε ξανά τους «συγχωριανούς» και τους «συμφοιτητές» και τους μοιράζουμε θέσεις ευθύνης αδιαφορώντας για την επάρκειά τους».
Τα ανοίγματα σε ανανεωτική αριστερά και φιλελεύθερους
Αλλά από την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη δεν έλειψαν και τα ανοίγματα στην ανανεωτική μεταρρυθμιστική αριστερά και τη  φιλελεύθερη δεξιά. Με στοιχεία που θύμιζαν τον λόγο του Λεωνίδα Κύρκου ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και στα παιδιά μας και όχι στις χωματερές» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να αποφύγουμε τους καθημερινούς μικρούς εμφυλίους ενώ τάχθηκε κατά  του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού και ενός συστήματος «που προσπαθεί με ψέματα και μισές αλήθειες να κρατηθεί στην εξουσία» μιλώντας στην καρδιά των ανθρώπων της ανανεωτικής αριστεράς.
Τέλος οι αναφορές για την ...χαμένη επιχειρηματικότητα  όπως είπε, «αφού το  κράτος, δεν κάνει το παραμικρό για να βοηθήσει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία, ενώ κάνει ό, τι μπορεί για να περισώσει τα προνόμια των πολιτικών κυκλωμάτων». Κατηγορώντας το παλαιοκομματικό σύστημα ως υπέρμαχο των συμφερόντων, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στα μεγάλα θύματα, πρωτίστως τους ανέργους αλλά και στους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που ζουν μέσα σε καθεστώς συνεχών υποχωρήσεων και  αναφέρθηκε και στους «λαϊκιστές της αριστεράς» που «δεν είχαν ποτέ ενστάσεις για την εκτίναξη του χρέους» και «δεν έδωσαν ποτέ μάχη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που στοιχίζει στον ελληνικό λαό το πολιτικό σύστημα».

Ο στόχος του 14% και το μήνυμα των συνεργασιών

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε ως στόχο την αύξηση των ποσοστών του κόμματος από το 6% στο 14% ή ακόμα και το 21% προκειμένου να έχει την δύναμη να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο και να αλλάξει πράγματα. Εξάλλου όπως φάνηκε και στην πρώτη μέρα του συνεδρίου το Ποτάμι μαγνητίζει στελέχη που προέχονται από την ΔΗΜΑΡ όπως για παράδειγμα τους βουλευτές Γρ. Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου και Νίκη Φούντα που παρευρέθηκαν στο συνέδριο ενώ ο Σπύρος Λυκούδης παρέστη μετά από προσωπική πρόσκληση του Σταύρου Θεοδωράκη. Ομως ο επικεφαλής του Ποταμιού θα επιδιώξει να αυξήσει την εκλογική δύναμη του κόμματος   με την αυτόνομη πορεία του πολιτικού σχηματισμού παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Κεντροαριστερά και στην Αριστερά.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου