Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ιλιγγος στη ΔΗΜΑΡ για τις συμμαχίες

Σε πολλαπλά επίπεδα και με πολλούς αποδέκτες από την Κεντροαριστερά μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι πραγματοποιούνται τα ανοίγματα της ΔΗΜΑΡ με στόχο ευρύτερες συγκλίσεις και συνεργασίες.
Η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μετεκλογική απόφαση
για προσέγγιση και με την Κεντροαριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ
Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη μετά την εκλογική συντριβή στις ευρωεκλογές αναζητεί νέο ρόλο στο θολό τοπίο της Κεντροαριστεράς και προσπαθεί να προσαρμοστεί από το προεκλογικό όχι σε διάλογο με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετεκλογική απόφαση για προσέγγιση και με την Κεντροαριστερά, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την επομένη των ευρωεκλογών το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την επομένη των ευρωεκλογών με την πρόταση του Φώτη Κουβέλη να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων από την Κεντροαριστερά μέχρι και την Αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος στο Ποτάμι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος χαιρετίζοντας το συνέδριο του Ποταμιού εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στο διάλογο για την κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας και υπογράμμισε ότι «η συμμετοχή και του Ποταμιού θα συμβάλλει στο να εξασφαλισθεί η ισχυρή παρουσία του προοδευτικού χώρου». Κάλεσε δε τα μέλη του Ποταμιού να καθίσουν στο κοινό τραπέζι του διαλόγου. «Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου είναι τώρα μπροστά μας», είπε ο Θ. Θεοχαρόπουλος. Μετά από μία έντονη περίοδο στις σχέσεις των δύο κομμάτων πριν από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών όπου η ΔΗΜΑΡ επιτέθηκε στο Ποτάμι τονίζοντας ότι έχει θολό πολιτικό στίγμα και ανυπαρξία πολιτικών θέσεων, η Αγίου Κωνσταντίνου προχωρά σε μία επίθεση φιλίας προς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι σχέσεις ΔΗΜΑΡ- ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην εκδήλωση κατά της πώλησης της ΔΕΗ προκάλεσε προβληματισμό στην Αγίου Κωνσταντίνου η οποία απάντησε αρνητικά με επιστολή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αλλά με ευγενικό τρόπο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου και συμπόρευσης των δύο κομμάτων στο άμεσο μέλλον, παρά την πρόθεση της προεδρικής πλειοψηφίας να παραστεί αντιπροσωπεία του κόμματος στην εκδήλωση.
Στόχος της ηγετικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ είναι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και η κατ' αρχήν συμπόρευση σε θέματα όπως η διαφωνία των δύο κομμάτων στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η «προεδρική» ομάδα όμως δεν παραχωρεί τον ζωτικό χώρο της Κεντροαριστεράς ως προνόμιο του Σπύρου Λυκούδη και της μεταρρυθμιστικής τάσης που έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας ΕΛΙΑΣ- ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Θ. Μαργαρίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως με τον Δ. Ρέππα και τον Θ. Μωραΐτη και τη Φώφη Γεννηματά διερευνώντας τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ ...ΣΥΡΙΖΑ το Αριστερό Δίκτυο

Το Αριστερό Δίκτυο που αριθμεί 26 από τα 111 μέλη της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ προτάσσοντας το αριστερό πρόσημο του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς.
Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κινείται και η πρωτοβουλία των πέντε βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που αποτελείται από τους Γ. Πανούση, Γ. Κυρίτση, Θ. Ψύρρα, Δ. Αναγνωστάκη και Ν.Φούντα. Οι «5» βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραϊτη, Ν. Σηφουνάκη, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τριαντάφυλλο και Φ. Σαχινίδη προετοιμάζοντας κοινές πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Ριζοσπαστικής Προοδευτικής Παράταξης αλλά με σεβασμό προς τα κόμματα που ανήκουν.
Τέλος, ο Σπύρος Λυκούδης και η μεταρρυθμιστική τάση του κόμματος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και έχει ξεκινήσει επαφές με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με στόχο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση αυτόνομου πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς που δεν θα λειτουργήσει ως συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ ή της Ν.Δ.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου