Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Προβληματισμός από τις δικαστικές αποφάσεις

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, ακυρώνοντας στην ουσία μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η ακύρωση δημοσιονομικών μέτρων στην Πορτογαλία από το
Συνταγματικό Δικαστήριο και η εμφάνιση στην Ελλάδα του συγκεκριμένου φαινομένου, φοβίζει την κυβέρνηση
Η δικομματική κυβέρνηση, όπως ανέφερε αργά το βράδυ της Τρίτης, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, βλέπει να την αφορά πλέον το λεγόμενο κατά τους ανώτατους δικαστικούς «σύνδρομο της Πορτογαλίας».
Η ακύρωση δημοσιονομικών μέτρων στην Πορτογαλία από το Συνταγματικό Δικαστήριο και η εμφάνιση στην Ελλάδα του συγκεκριμένου φαινομένου, αν και σε μικρότερη διάσταση και για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, φοβίζει την κυβέρνηση.
Κι αυτό γιατί μπορεί στη χώρα μας οι δανειακές συμβάσεις και το «κούρεμα» των ομολόγων να πέρασαν τον έλεγχο της συνταγματικότητας χωρίς κραδασμούς και προβλήματα από το ΣτΕ, ωστόσο οι τελευταίες αποφάσεις δημιουργούν ανησυχία.
Η στάση των δικαστών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι επί της ουσίας, αν και κινούνται στα πλαίσια των καθηκόντων τους, παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή του τόπου, ενώ οι μυημένοι στο ζήτημα θυμούνται την πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτηρίου Ρίζου που έχει τονίσει ότι με τη στάση του Δικαστηρίου θα καθοριστεί και το μέγα θέμα της διακρίσεως μεταξύ Δημοσίου και Ιδιωτικού, εκείνων δηλαδή που πρέπει να διαφυλαχθούν υπέρ του κράτους και εκείνων που επιτρέπεται να εκχωρηθούν σε ιδιώτες.

Αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης η Κυβέρνηση

Αναπόφευκτα οι τελευταίες αποφάσεις, τόσο για τις αποδοχές των δικαστικών, τις περικοπές των αποδοχών των ένστολων, κ.α. δημιουργεί νέα δεδομένα για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την «τρύπα» που δημιουργείται στον προϋπολογισμό.
Το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Και αυτό διότι σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, εάν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να επιστρέψει τα ποσά που περικόπηκαν από την 1η Αυγούστου του 2012 σε όλους τους ενστόλους και ταυτόχρονα να επιστρέψει το ύψος των αποδοχών τους σε εκείνα τα επίπεδα, τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα τέτοιου μεγέθους, ενώ παράλληλα στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα, έχει δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει το όποιο δημοσιονομικό κόστος προκύψει, μόλις έχει την τελική δικαστική απόφαση για τις αποδοχές των ένστολων.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που επισημαίνεται και από ανώτερα, γαλάζια και πράσινα, στελέχη, είναι ότι οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν κατηγορίες εργαζομένων που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά κυρίως της κεντροδεξιάς διαχρονικά και έχει τη σημασία του, όπως έλεγαν, ο τρόπος αντιμετώπισης από την πλευρά της κυβέρνησης. 

Ήδη χθες κατατέθηκε από την κυβέρνηση, κόντρα στο περί δικαίου αίσθημα για πολλούς, τροπολογία με την οποία οι αποδοχές όλων των δικαστικών επιστρέφουν στα προ περικοπών επίπεδα και συγκεκριμένα σε εκείνα που ήταν έως τον Ιούλιο του 2012, εφαρμόζοντας την σχετική δικαστική απόφαση, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και στην επιστροφή όλων των αναδρομικών περικοπών που έχουν υποστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως σήμερα.
Το επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το Δημόσιο και ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθούν με εφάπαξ δαπάνη 99,76 εκατ. ευρώ για την επιστροφή των αναδρομικών μειώσεων και θα χρειαστούν άλλα 69,56 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα» λόγω της επιστροφής των αποδοχών των δικαστικών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, ποσά όμως που ήδη έχουν προβλεφθεί στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον Μάιο.
Η κυβέρνηση όμως δεν δείχνει την ίδια διάθεση να αποκαταστήσει τις αδικίες σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων
Για να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση έσπευσε δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, να ξεκαθαρίσει πως «σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την αναπροσαρμογή των απολαβών των δικαστικών λειτουργών, λόγω δικαστικών αποφάσεων, η εντολή του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν θα ισχύσει για τους βουλευτές».
Η κυβέρνηση όμως δεν δείχνει την ίδια διάθεση να αποκαταστήσει τις αδικίες σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και η εντολή που δόθηκε είναι ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει και όχι γενικευμένα για τις κοινωνικές – επαγγελματικές ομάδες στις οποίες ανήκουν.
Αυτό κρίθηκε αναγκαίο μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου.
Το «σύνδρομο της Πορτογαλίας» θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την κυβέρνηση που αναμένει και τις αποφάσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ό,τι αφορά του μικροομολογιούχους, αν και κάποιες έχουν ήδη εκδοθεί κρίνοντας το μέτρο σύμφωνο με το Σύνταγμα, στη λογική της «αποφυγής του κινδύνου στάσης πληρωμών και κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας» (απόσπασμα από σχετική απόφαση), ενώ εντός του καλοκαιριού θα υπάρξει και η απόφαση του ΣτΕ για το σύνολο του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου