Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Κ.Ε

1. Τελικά η πολυδιαφημισμένη κεντροαριστερή στροφή του κ Τσιπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψευδεπίγραφη,παραπλανητική και υποκριτική. Δεν υφίσταται καμία κεντροαριστερή στροφή ή κεντροαριστερό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εντοπίζεται μια "ποινικοποίηση" της κεντροαριστεράς,καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αποτελεί «ανάχωμα για να αποκοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» και
αιτία όλων των δεινών της χώρας! Κηρύσσει δε τον ανένδοτο στην κεντροαριστερά: «η αντιμετώπιση της κεντροαριστερής ανασύστασης είναι κεντρικό πρωτεύον καθήκον για να έχει ο Συριζα ηγεμονικό ρόλο.»
2. Εντείνεται ο διχαστικός/εμφυλιοπολεμικος του λόγος, κακεκτυπο ταξικής ανάλυσης της δεκαετίας του '50, καθώς διαχωρίζει τους πολίτες σε εργάτες και λαϊκά στρώματα, και σε δυνάμεις του πλούτου και της διαπλοκής, ενώ μάλιστα αφήνει κατηγορεί τους πολίτες που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ/Ελια θεωρώντας πως είτε παραπλανήθηκαν είτε είναι διαπλεκόμενοι.
3. Επαναφέρει με μεγαλύτερη δυναμική την «αντιμνημονιακή ρητορική». Μιλάει για «πρωτότυπη αντιμνημονιακή κοινωνική συσπείρωση» και για «δημιουργία ενός πλατιού αντιμνημονιακού πολιτικού ρεύματος». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα δεν θα υπάρχει μνημόνιο ούτε τρόικα.
4. Επαναφέρει τα περί «ακύρωσης των μνημονίων» και προχωρεί σε λαϊκίστικες πλειοδοσίες για επαναπροσλήψεις και αυξήσεις δημόσιων δαπανών.
5. Εμμέσως πλην σαφώς ασκεί κριτική στον κ. Τσίπρα και στο αρχηγοκεντρικό τρόπο που λειτουργεί το κόμμα ώς τώρα και υπόσχεται ομογενοποίηση των οργάνων και στελεχών του.
6. Προσπαθεί να δικαιολογήσει τη συνεργασία με εκπροσώπους του δήθεν προοδευτικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού και να εξωραΐσει το κήρυγμα αποστασίας που κάνει : «Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της δεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή.» και : «Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που απεγκλωβίζονται από τις μνημονιακές πολιτικές»
7. Έχει ενδιαφέρον ότι από το κείμενο της απόφασης έχει εξαφανιστεί η δέσμευση του κ. Τσίπρα στην δευτερολογία του ότι θα φέρει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια και τα ναυπηγία Σκαραμαγκά με υπογραφές από βουλευτές και άλλων κομμάτων. Προφανώς η θέση του αυτή δεν «πέρασε» από την ΚΕ. Ισως γιατί κάποιοι κατάλαβαν πως η λασπη δεν τους βοηθά καθώς υπέστησαν δεινή ήττα σε όλες τις σχετικές κοινοβουλευτικές συζητήσεις ενώ επι της ουσίας έχουν αποδεχθεί ( ψηφίζοντας ´´παρών ´´ στη τελευταία ρυθμιση του Απριλίου 2014 που παραπεμπει ρητά στη ρύθμιση του 2010 ) το νόμο του 2010 ,το μόνο που θωρακίζει τα συμφέροντα του δημοσίου
Συμπέρασμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε στροφή στον ρεαλισμό και στο κέντρο, όπως διατείνονταν ότι ήθελε ο κ. Τσίπρας. Αντιθέτως, όπως προκύπτει από το κείμενο, επικράτησαν οι αριστερίστικες φωνές. Ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ποτέ, αδυνατώντας να αντιληφθεί τις πραγματικές προτεραιότητες των πολιτών και της χώρας και να συμβάλει στην προώθηση τους , κατασκευάζει ένα εμφυλιοπολεμικό σκηνικό και παραμένει προσκολλημένος στο ερώτημα αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει η συμφωνία της Βάρκιζας το 1945.
Σας παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα από την 21 σελίδων απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:
· Πρέπει να σημειώσουμε ιδιαίτερα την προσπάθεια του συστήματος να διαμορφώσει με επικοινωνιακά μέσα την κοινή γνώμη, με μυθεύματα περί της αντοχής και ανοχής – αν όχι αποδοχής – της ασκούμενης πολιτικής και συγχρόνως περί της ανάγκης ανασυγκρότησης του μνημονιακού και νεοφιλελεύθερου κέντρου, με τη μορφή είτε της κεντροαριστεράς, είτε της κεντροδεξιάς.
· Η κυβέρνηση και το σύστημα εξουσίας πρόκειται να χρησιμοποιήσει, όπως έχει αποδείξει και η ιστορία, κάθε μέσο για την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας: από την εξαγορά συνειδήσεων και τις προσφορές ανταλλαγμάτων μέχρι τις απειλές και τους εκβιασμούς
· Η λεγόμενη «κεντροαριστερά» συρρικνώθηκε, όμως κατάφερε να επιβιώσει, έστω και με σημαντικές εκλογικές απώλειες, κυρίως χάρη σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα τα οποία είτε δεν έχουν θιγεί από τα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας είτε θεωρούν ότι η πίεση απέναντί τους έφτασε στο τέλος της.
· Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε μπροστά σε μια προσπάθεια κεντροαριστερής ανασύστασης. Αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα στην προσπάθεια του πολιτικού συστήματος να δημιουργήσει αναχώματα προκειμένου να ανακοπεί η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.
· Η κεντροαριστερά αποτέλεσε βασικό πολιτικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας και δια μέσω αυτού και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Χωρίς την κεντροαριστερά, το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να ποδηγετεί σε μόνιμη βάση την κοινωνία. Σε πολιτικό επίπεδο η αντιμετώπιση της κεντροαριστερής ανασύστασης είναι κεντρικό πρωτεύον καθήκον για να έχει ο Συριζα ηγεμονικό ρόλο.
· Η ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει κυρίως την κοινωνική πόλωση, τη σύγκρουση ανάμεσα σε δυο κόσμους : από τη μια οι δυνάμεις της εργασίας, τα πληττόμενα λαϊκά και μεσαία στρώματα, οι λαϊκές συνοικίες και οι φτωχογειτονιές και από την άλλη οι δυνάμεις του πλούτου, τα συμφέροντα, η διαπλοκή.
· Ο λαός μας έδωσε εντολή να επισπεύσουμε. Να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών και να βάλουμε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, και ιδιαίτερα στο πεδίο των 1.500.000 ανέργων και ταυτόχρονα να δώσουμε ανάσα, ελπίδα και εμπιστοσύνη σε όλους όσους υποφέρουν, και είναι πάρα πολλοί. Εμπιστοσύνη γιατί οφείλουμε να ακυρώσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς, αντίθετα θα επιδιώξουμε και να πετύχουμε την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η δε αποπληρωμή του εναπομείναντος να γίνει με ρήτρα ανάπτυξης. Εμπιστοσύνη διότι θα ρυθμίσουμε δίκαια το ιδιωτικό χρέος. Ελπίδα, γιατί θα προχωρήσουμε άμεσα στην αύξηση των δημοσίων δαπανών, στο σταμάτημα των απολύσεων στο Δημόσιο τομέα, στην επαναπρόσληψη των αντισυνταγματικά απολυθέντων, στην προστασία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από μαζικές απολύσεις και στην κατάργηση της διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα. Ανάσα, γιατί θα επαναφέρουμε το κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, το επίδομα ανεργίας στα 461 ευρώ, τις συντάξεις στα προ του 2009 επίπεδα αρχίζοντας από τις χαμηλότερες, θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους από τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών επαναφέροντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συμβάσεις εργασίας.
· Η ανατροπή ταυτόχρονα με τις δράσεις μας σε κοινωνικό προγραμματικό επίπεδο απαιτεί τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής ριζοσπαστικής συμμαχίας, μια συσπείρωση ικανή να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πρωτοστατήσει και να αφιερώσει δυνάμεις, να σχεδιάσει και να δημιουργήσει μια πρωτότυπη προοδευτική, αντιμνημονιακή, κοινωνική συσπείρωση. Μια συσπείρωση δυνάμεων, κινήσεων, συλλογικοτήτων και κοινωνικών φορέων που θα τροφοδοτήσει, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, με διαδικασίες συμμετοχής και εθελοντικής δράσης, ένα υπαρκτό, πλειοψηφικό και διάχυτο δυναμικό που ασφυκτιά από την αδυναμία έκφρασης και εκπροσώπησης. Αυτή η πρωτότυπη αντιμνημονιακή κοινωνική συσπείρωση θα συνδέεται με το εγχείρημα μιας νέας ριζοσπαστικής μεταπολίτευσης, με στόχους τη σωτηρία και την ανόρθωση, της κοινωνίας και της χώρας.
· Η προσπάθεια αυτή οφείλει να συνδυαστεί με μια τολμηρή αναδιάταξη δυνάμεων μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, με την εξωστρεφή κίνηση του μεγαλύτερου μέρους της προς την κοινωνία και με στόχο τη δημιουργία ενός πλατιού αντιμνημονιακού πολιτικού ρεύματος.
· Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο δεν δώσαμε έμφαση και δεν απαντήσαμε πολιτικά στα φαινόμενα της κεντροαριστερής ανασύστασης (Ποτάμι, επανεμφάνιση ΓΑΠ κλπ) και δεν προβλεψαμε την δύναμη που διατηρεί σε αυτοδιοικητικό επίπεδο ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ.
· Στη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθηθούν επειγόντως αλλαγές, με στόχο τη συγκρότηση ενός ισχυρού, πραγματικά δημοκρατικού και συλλογικού, αριστερού κόμματος, σε έκτακτες μάλιστα συνθήκες, του οποίου οι οργανώσεις και τα μέλη θα συμμετέχουν ουσιαστικά στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και θα έχουν ουσιαστική παρέμβαση στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, στους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα.
Κομβικό ζήτημα είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα με στόχο την κατάκτηση της δημοκρατικής και συλλογικής του λειτουργίας, την απάλειψη των παθογενειών, τη μαζικοποίηση και ισχυροποίησή του ως μιας δύναμης της οποίας ο κάθε κρίκος μπορεί να αναδεικνύεται σε ηγετική δύναμη στην πολιτική πάλη, ώστε να συσπειρώνει και να κινητοποιεί ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, να συνδυάζει την κριτική, τον έλεγχο, την αντιπαράθεση με την ενεργή συμμετοχή στη διαχείριση των κοινωνικών υποθέσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο
· Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κόμμα μας ως "συλλογικό διανοούμενο" με την έννοια ότι δεν παράγει μόνο πολιτική, αλλά την ίδια στιγμή παράγει αξίες και ιδεολογία αντίπαλες στις αξίες του νεοφιλελευθερισμού, στην ιδεολογία του αστικού κόσμου, αντίπαλος και ανταγωνιστής στην ομογενοποίηση και στην αισθητική των ιδεολογικών μηχανισμών του κράτους
· Να συμβάλλουμε στην ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη κινημάτων αντίστασης, δομών αλληλεγγύης, εναλλακτικών παραγωγικών εγχειρημάτων, με μια νέα συγκρότηση και δικτύωση των αυτοδιοικητικών κινήσεων για συντονισμό και ανταλλαγή εμπειρίας. Να ανασυγκροτήσουμε το συνδικαλισμό της μισθωτής εργασίας, ένα συνδικαλισμό που να περιλαμβάνει όλους, τους εντός και εκτός των τειχών. Ένα συνδικαλισμό ταξικό, αγωνιστικό και διεκδικητικό, ένα συνδικαλισμό της άμεσης δημοκρατίας. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί με παρεμβάσεις μέσα στην υπάρχουσα δομή των συνδικάτων ώστε να αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός, να αναπτυχθούν συντονισμένοι αγώνες και να κυριαρχήσει ο ταξικός προσανατολισμός των συνδικάτων.
· Χρειάζεται με καθαρό τρόπο να απαντήσουμε στο κοινωνικό αίτημα τι θα κάνουμε ως κυβέρνηση και αυτό σημαίνει συγκεκριμένο και συνεκτικό πρόγραμμα άμεσων ενεργειών και συγχρόνως κυβερνητικό πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών, με αρχή, μέση και τέλος, με ρεαλισμό και όραμα. Τα Τμήματα της Κ.Ε., οι ΕΕΚΕ και η Επιτροπή Προγράμματος είναι έτοιμοι, χρειάζεται πλέον να το συζητήσουμε στο κόμμα και να ανοίξουμε μια πλατειά διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης.
· Με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και με το κάλεσμα συστράτευσης που απευθύνουμε, αναλαμβάνουμε την ιστορική μας ευθύνη να ανατρέψουμε τα μνημόνια και να αποτρέψουμε τη νεοφιλελεύθερη επίθεση, ώστε να πάψει η χώρα να είναι έρμαιο των δυνάμεων της διαπλοκής και των τραπεζών, να σταματήσουμε την κοινωνική λεηλασία και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας, να σωθεί ο λαός. Με την έννοια αυτή, απευθύνουμε συγκεκριμένο κάλεσμα να παραμερίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Σε όλους όσους συνειδητοποιούν ότι πρώτιστο καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε την καταστροφή.
· Απευθυνόμαστε, στις πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους που συναντηθήκαμε προεκλογικά στην στήριξη της υποψηφιότητας του σ. Α. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της δεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή.
· Στη βάση των πολιτικών σχεδίων είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με εκείνους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι η λύση για τη χώρα δεν μπορεί να έρθει με τα κεντρώα σενάρια, στον αστερισμό της ΝΔ, ούτε φυσικά με την αναβάπτιση του παλαιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου στελεχικού δυναμικού του πάλαι ποτέ δικομματισμού, αλλά σε εκείνους που έρχονται σε ρήξη με τα μνημόνια, που αναζητούν πολιτική διέξοδο για τη χώρα σε αριστερή, αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση.
· Δεν έχουμε προσδοκίες για προσέλευση στο αντιμνημονιακό μπλοκ, στην αντιμνημονιακή ριζοσπαστική δημοκρατική συσπείρωση, από τον οργανωμένο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ, αφού έχει ενταχθεί εδώ και πολλά χρόνια στο νεοφιλελεύθερο (και μνημονιακό ως εκ τούτου) μπλοκ και αποτελεί τμήμα του αντιπάλου πολιτικού σχεδίου. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις και τα πρόσωπα που απεγκλωβίζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και τους καλούμε να συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και τις πολιτικές διεργασίες της Αριστεράς. Απευθυνόμαστε σε όλους τους παραπάνω συνολικά και στον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας επιβάλει η κρίσιμη ιστορική συγκυρία να προχωρήσουμε μπροστά. Και τους καλούμε όλους, χωρίς συνδιαλλαγές και υποσχέσεις, να κάνουν το αυτονόητο βήμα, να αναλάβουν το μερίδιο της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί.

e-giakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου