Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΠΑΣΟΚ: Τα δείπνα, οι συμμαχίες, τα μπλοκ

Οι «μακαρονάδες» και τα «τσίπουρα» έχουν βάλει φωτιές στο ΠΑΣΟΚ αφού στο κυρίως πιάτο των δείπνων περιλαμβάνεται ο...Ευάγγελος Βενιζέλος και η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς χωρίς τον σημερινό πρόεδρο του κόμματος και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Κάτι τέτοιο θεωρείται λογικό από τον χώρο των «παπανδρεϊκών» αλλά στον χορό της
αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν μπεί και παραδοσιακοί συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπως ο υπεύθυνος για θέματα κυβερνητικής πολιτικής Χρήστος Πρωτόπαπας και η ομάδα των εκσυγχρονιστών που παρενέβησαν με κείμενο λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάλλεται τόσο από το εσωτερικό του κόμματος όσο και από στελέχη που έχουν αποχωρήσει και βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις να μην οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο αφού οι συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου εκτιμούν ότι θα επισπευσθούν οι εθνικές εκλογές και θα προκηρυχτούν το Φθινόπωρο. Εναλλακτικά έχει κατατεθεί η πρόταση να πραγματοποιηθεί το συνέδριο αλλά με τους ίδιους συνέδρους που είχαν εκλεγεί για την προηγούμενη συνεδριακή διαδικασία του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στο πλευρό του έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών και πολιτευτών αλλά και στελέχη από την Βόρεια και Δυτική Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση το βασικό ερώτημα που απασχολεί το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η ηγεσία του κόμματος την οποία φαίνεται ότι φίλοι και αντίπαλοι έχουν παραχωρήσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά η ηγεσία της Κεντροαριστεράς. Σε αυτό το πλαίσιο οι εσωκομματικοί συσχετισμοί διαμορφώνονται ως εξής:

Οι εκσυγγχρονιστές

Η ομάδα των εκσυγχρονιστών με συντονιστή τον Χρήστο Πρωτόπαπα και πρωταγωνιστές τους υπογράφοντες το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα Παντελή Καψή, Εύη Χριστοφιλοπούλου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Αθηνά Δρέττα αρχικά φάνηκε ότι στηρίζουν τις επιλογές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας όμως και στα δύο δείπνα που πραγματοποιήθηκαν στο σπίτι της Εύης Χριστοφιλοπούλου στο μενού ήταν το ΠΑΣΟΚ και η Κεντροαριστερά χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μάλιστα στο πρώτο δείπνο προτάθηκε να υποστηριχτεί από την ομάδα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης αλλά τελικά απορρίφθηκε. Στο δεύτερο δείπνο η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να δημοσιοποιήσει κείμενο με τις απόψεις της και στο επίπεδο των προσώπων να υποστηρίζει τον γνωστό δημοσιογράφο Παντελή Καψή για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην κεντροαριστερά. Όμως στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε και υπήρχαν σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με την συνεργασία με τη ΝΔ, η συλλογή υπογραφών δεν πήγε τόσο καλά ως αναμενόταν αφού ο αρχικός στόχος ήταν να μαζευτούν 26 υπογραφές αντί 6 που τελικά υπέγραψαν.
Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης ο οποίος συμμετείχε στα δείπνα δεν υπέγραψε τελικά το κείμενο ούτε και ο Χρήστος Πρωτόπαπας μετά από απόφαση των συμμετεχόντων. Οι υπογράφοντες σύμφωνα με πληροφορίες έφαγαν.... πόρτα από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στους οποίους απευθύνθηκαν για να υπογράψουν το κείμενο που βγήκε στην δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του THE TOC τα περισσότερα στελέχη που δεν υπέγραψαν παρά το γεγονός ότι βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις του Παντελή Καψή, αντέδρασαν στην πρωτοβουλία γιατί δεν θέλουν να ταυτιστούν με το «κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ» που εκφράζεται μέσα πό τις υπογραφές που μπήκαν στο κείμενο ή δεν ήθελαν να ταυτιστούν με τον Χρήστο Πρωτόπαπα αφού αποδίδουν στο παλαίμαχο συνδικαλιστή ότι έχει έχει ταυτιστεί με την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ από την δεκαετία του 90 μέχρι και σήμερα.

Το αντι-βενιζελικό μπλοκ

Παπανδρεϊκοί (Θάνος Μωραΐτης, Φ. Σαχινίδης, Ν. Σιφουνάκης κ.α) μετά από ένα κύκλο συζητήσεων και.... τσίπουρων βρίσκονται σε επικοινωνία με την Φώφη Γεννηματά αλλά και τους ....παλαιούς του ΠΑΣΟΚ (Δ. Ρέππα, Χ. Τσιόκα) αλλά και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με στόχο να θέσουν θέμα ηγεσίας στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς που σκοπεύει να διαμορφώσει το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες του χώρου. Το αντιβενιζελικό μπλοκ σε συνεργασία και με δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν την αλλαγή πολιτικής θέτοντας χρονοδιάγραμμα στην συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τέλος την εκλογή ηγεσίας της Κεντροαριστεράς από την βάση.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο γραμματέας της ΚΠΕ Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να αποτελούν τους μοναδικούς συμμάχους του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο γραμματέας της ΚΠΕ επιδιώκουν την ομαλή αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα όπου ο Κ. Σκανδαλίδης μετά από αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου θα αναλάβει μεταβατικός Πρόεδρος και μετά από συνέδριο θα επιδιώξει την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Οι... Κεντρώοι

Στελέχη που προέρχονται από την γενιά των 45άρηδων όπως η Τόνια Αντωνίου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κυρ. Πιερρακάκης, αλλά και προερχόμενοι από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ όπως ο γραμματέας Π. Χρηστίδης παρακολουθούν τις εξελίξεις και θέτουν ως προτεραιότητα την ανάγκη ενότητας του ΠΑΣΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου