Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ενα συνέδριο θα σώσει το ΠΑΣΟΚ (;)

Στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ οι συνεδριάσεις των Κεντρικών Επιτροπών του κόμματος αποτελούσαν ορόσημα για την διαμόρφωση της πολιτικής του, την περίοδο που το κόμμα μεσουρανούσε στην πολιτική ζωή του τόπου.
Στενοί συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο
Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει πως πλησιάζουν βουλευτικές εκλογές οπότε η διαδικασία του συνεδρίου δεν θα καταφέρει να ολοκληρωθεί
Η τελευταία σύγκλιση του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι Πρόεδρος και «φύλαρχοι» ήρθαν σε μία συμφωνία για το μέλλον του κόμματος: Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης -και όχι της ΕΛΙΑΣ- τον Οκτώβριο, οργανωτική Επιτροπή και αυτοοργάνωση όπου όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν από μηδενική βάση και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ακόμα και για εκλογή νέας ηγεσίας.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ότι δεν επιθυμούσε να ληφθεί μία τέτοια απόφαση από το πολιτικό συμβούλιο.
Στενοί συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει πως πλησιάζουν βουλευτικές εκλογές οπότε η διαδικασία του συνεδρίου δεν θα καταφέρει να ολοκληρωθεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρης Κουκουλόπουλος, ο οποίος απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και το Προέδρου του κόμματος, πρότεινε να μεταφερθεί το συνέδριο για το χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διαφώνησαν με την προσέγγιση του Πάρη Κουκουλόπουλου αλλά έπεσε στο τραπέζι μία ιδέα που μπορεί στο μέλλον να ξαναβγεί από το συρτάρι σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό συμβούλιο χαρακτηρίστηκε «θολή» από έμπειρα κομματικά στελέχη

«Θολή συμφωνία»

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πολιτικό συμβούλιο χαρακτηρίστηκε «θολή» από έμπειρα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι Κ. Σκανδαλίδης, Τόνια Αντωνίου, Θάνος Μωραΐτης, Μ. Καρχιμάκης και Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με την τελική συμφωνία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για διοργάνωση συνεδρίου Δημοκρατικής παράταξης.
Οι περισσότεροι όπως αναφέρουν στο παρασκήνιο, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να ενταχθούν ξανά στο ΠΑΣΟΚ πρώην μέλη και στελέχη αφού εκτιμούν ότι το κόκκινο πανί για τους «άστεγους» πρώην ΠΑΣΟΚους ή για τους «ΠΑΣΟΚους των άλλων κομμάτων» είναι η ηγεσία του κόμματος και ο Πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πολιτικό συμβούλιο ότι είναι απαραίτητη η κυβερνητική σταθερότητα και πως έχει εντολή από την βάση του ΠΑΣΟΚ να υπηρετεί το κόμμα από την θέση του Προέδρου, δείχνουν ότι μάλλον δεν έχει «κλειδώσει» η συμφωνία για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Στο εσωκομματικό πεδίο με τα σημερινά δεδομένα ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται να ελέγχει την κομματική βάση που έχει απομείνει στο ΠΑΣΟΚ κάνοντας συμμαχίες με τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον γραμματέα Νίκο Ανδρουλάκη, με βουλευτές και πολιτευτές του κόμματος ανά την επικράτεια αλλά και με την βοήθεια του ανασχηματισμού αφού η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος συμετέχει πλεόν στην κυβέρνηση.
Για να αμφισβητηθεί για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης θα πρέπει οι πράσινες φυλές που τον αμφισβητούν να κινητοποιήσουν κόσμο που βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ κάτι που δεν φαίνεται εφικτό σε αυτήν την φάση.

Η νέα τακτική Βενιζέλου

Εκμεταλλευόμενος την αδυναμία των αμφισβητιών του να αναδείξουν έναν αρχηγό που θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων την οποία θα αξιοποιήσει όχι μόνο ενόψει της σύγκλισης της ΚΕ αλλά και στο ενδοκυβερνητικό πεδίο.
Στην νέα τακτική του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα τονιστούν ιδιαίτερα οι διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ
Στην νέα τακτική του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα τονιστούν ιδιαίτερα οι διαχωριστικές γραμμές με την ΝΔ και τα κυβερνητικά στελέχη θα αναδειχτούν ως μικρή κυβέρνηση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τις εκπροσώπους των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων καθώς και των 85 καθηγητών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί προκειμένου να τακτοποιηθούν είτε επιστρέφοντας στις εργασίες τους (καθηγητές) είτε με αναγνώριση χρόνων εργασίας για να βγουν στην σύνταξη (σχολικοί φύλακες).
Συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να μην χαριστεί στην Τρόικα όταν έλθει στην Αθήνα και να μην αποδεχτεί τις όποιες απαιτήσεις για απολύσεις ή μειώσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους.
Ηδη το ΠΑΣΟΚ σήκωσε μπαϊράκι στην κυβέρνηση δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να περάσει από την Βουλή καμία αλλαγή στο νομικό πλαίσιο για του συνδικαλιστές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει στο εσωτερικό του κόμματος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χάσει την ψυχή του και θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα των αντιφρονούντων οι οποίοι ακόμα δεν έχουν βρει κοινό βηματισμό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου