Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Τα όργια της Goldman Sachs: Τι καταγγέλλει το Bloomberg

Φέρνει στο νου σκηνές από την ταινία «Ο Λύκος της Wall Street»: έκλυτη ζωή, χλιδή στα όρια της πρόκλησης, εκτεταμένη χρήση ουσιών, μπόλικο «βρόμικο» σεξ, παρενοχλήσεις παντός είδους και φυσικά αρκετή οικονομική δύναμη.
Η Goldman Sachs, μια τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς
τράπεζες επενδύσεων, κατηγορείται από δύο γυναίκες (πρώην υπάλληλοι της εταιρείας) ότι τα... golden boys της, είχαν μετατρέψει την εταιρεία σε μια «λέσχη αγοριών» με ό,τι αυτό σημαίνει. Και σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα, βάσει των στοιχείων που παρέθεσαν στον ομοσπονδιακό δικαστή του Μανχάταν, όπως αναμεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.
Τα golden boys ενδιαφέρονταν για τη χλιδάτη ζωή που περιελάμβανε ποτά, καταχρήσεις, ακριβά ταξίδια, «επισκέψεις» σε στριπ κλαμπ και εκτεταμένη σεξουαλική παρενόχληση στις γυναίκες υπαλλήλους.
Την καταγγελία κάνουν οι Κριστίνα Τσεν-Όστερ και η Σάνα Όρλιχ που «κυνηγούν» την εταιρεία από το 2010 και τώρα, προσθέτουν στη μήνυσή τους νέα συνταρακτικά στοιχεία, που θεωρούν πως θα «δέσουν» ακόμα περισσότερο την υπόθεση και θα φέρει σε δύσκολη θέση την Goldman Sachs.

Οι δύο γυναίκες που έκαναν την καταγγελία 
Μάλιστα, σημειώνουν πως εκπροσωπούν και άλλες γυναίκες υπαλλήλους, αλλά και αντιπροέδρους της εταιρείας και προσθέτουν στον φάκελο της υπόθεσης δηλώσεις πρώην στελεχών που κατακεραυνώνουν τα golden boys. Αυτό που ζητούν από το δικαστήριο είναι αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστησαν, το ύψος της οποίας θα καθοριστεί.
Είναι φανερό πως αν η δικαστής Αναλίζα Τόρες επιτρέψει στις δύο γυναίκες να κάνουν ομαδική μήνυση, ο κίνδυνος για την Goldman Sachs γίνεται αυτομάτως μεγαλύτερος.
Διαφορά ακόμα και στους μισθούς
Διακρίσεις υπήρχαν ακόμα και στους μισθούς ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες εντός της εταιρείας. Συγκεκριμένα οι γυναίκες αντιπρόεδροι λάμβαναν 21% μικρότερο μισθό σε σχέση με τους άντρες ομολόγους τους. Το ίδιο και στις κατώτερες υπαλληλικές κλίμακες (η διαφορά ήταν 8%), ενώ οι γυναίκες αντιπρόεδροι δύσκολα έβλεπαν ανοιχτή την πόρτα του διευθύνοντα συμβούλου στα κεντρικά της Νέας Υόρκης.
Αρνείται η εταιρεία
Από τη μεριά της η εταιρεία, δια του εκπροσώπου της, αρνείται τις κατηγορίες. «Ολο αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία πριν από μια ομαδική μήνυση. Πάντως, η Ντενίς Σέλεϊ, πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs μέχρι το 2009, επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρονται στη μήνυση των δύο γυναικών, λέγοντας πως οι άντρες χλεύαζαν τις γυναίκες, τους συμπεριφέρονταν με σκαιό τρόπο, τις φώναζαν «bimbo's» και «party girls».
Ποια είναι η Goldman Sachs
Η Goldman Sachs είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο διεθνείς τράπεζες επενδύσεων τραπεζικών τίτλων, ομολόγων, κινητών αξιών, διαχείρισης επενδυτικών χαρτοφυλακίων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, οικονομικών συμβούλων και εκτιμητών εξαγορών - συγχωνεύσεων και μ΄ ένα πλήθος άλλων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Πελάτες της εταιρείας αυτής είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές, κυβερνήσεις χωρών αλλά και ιδιώτες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικονομικό παράγοντα στο χώρο της οικονομικής διαχείρισης των ΗΠΑ.
Παρά ταύτα πολλοί σήμερα διεθνείς αναλυτές είναι εκείνοι που καταλογίζουν στην εταιρεία αυτή τις μεγαλύτερες ευθύνες για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα. Μεταξύ δε αυτών φέρεται και η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία και έχει καταγγείλει την εταιρεία για τη λεγόμενη «φούσκα κατοικίας», ενώ Αμερικανοί δημοσιογράφοι την καταγγέλλουν για το «φιάσκο των τροφίμων» το 2008.
Η Goldman Sachs ιδρύθηκε το 1869 από δύο Γερμανούς μετανάστες, τον Μάρκο Γκόλντμαν και τον Σαμουήλ Zακς, εκ των επιθέτων των οποίων έλαβε το όνομα η εταιρεία η οποία και άρχισε με το πρωτοποριακό τότε αντικείμενο τραπεζικής εργασίας τη χρήση των εμπορικών χρεογράφων, αναδεικνύοντας τότε (1896) το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σήμερα η εταιρία εδρεύει σε ουρανοξύστη της Δυτικής λεωφόρου του Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου