Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η Αλ Σάλεχ, ο Βενιζέλος και οι… «εντολές Σαμαρά»

Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα με την πρότασή της να επεκταθεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια συμπληρώνοντας πως αυτό συμφέρει και τη ΝΔ. «Έχει γούστο να μας πουν ότι δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι δεξιοί» υπογράμμισε. Η Αφροδίτη της… Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται το «βαρύ πυροβολικό»
του Βαγγέλη Βενιζέλου. Δεν διστάζει να εκφράζει δημόσια την απέχθειά της στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όμως την ίδια ώρα «βάζει στη θέση της» τη ΝΔ, όταν κρίνει πως η θέση του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση θίγεται. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του κόμματος μιλά στην Karfitsa και αποκαλύπτει τα «ανοικτά μέτωπα» των «πρασίνων», εξηγεί πως βιώνει η ίδια την οικονομική κρίση, αναφέρεται στο Γιώργο Παπανδρέου και τέλος δίνει τις δικές της απαντήσεις στις… «εντολές Σαμαρά».
 Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
Κυρία Αλ Σάλεχ, ποιες είναι οι προτεραιότητες και τα «ανοικτά» μέτωπα του ΠΑΣΟΚ για το προσεχές διάστημα;
Οι αλλαγές  που πρέπει να γίνουν ώστε να εξαλείφθουν οι αδικίες και τα λάθη, που έχει ο ΕΝΦΙΑ και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από το ΠΑΣΟΚ, και μια σειρά από ρυθμίσεις που εντάσσονται σε αυτό που λέμε «φοροελαφρύνσεις» στο πλαίσιο της αποκατάστασης των αδικιών και τη διευκόλυνση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όπως επίσης τα κόκκινα δάνεια, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, η επανεξέταση των προστίμων, η καθιέρωση σταθερού συστήματος απαλλαγών με βάση συλλογή αποδείξεων για όλους, κα.
Φυσικά προτεραιότητα μας είναι το κρίσιμο ζήτημα της ανάσχεσης της ανεργίας. Την 1η Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί το εθνικό συμβούλιο απασχόλησης, όπως είχε προτείνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δουλέψουν μαζί, συντονισμένα, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και οι κοινωνικοί φορείς. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα «εθνικό κίνημα» για τη μείωση της ανεργίας, κυρίως στους νέους.
Ταυτόχρονα μεγάλης σημασίας είναι η συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι. Σηματοδοτεί το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα της αλλαγής στη σχέση μας με την τρόικα. Βασικός στόχος είναι να απεμπλακούμε άμεσα από το ΔΝΤ και άρα την τρόικα. Εκεί θα επαναβεβαιωθούν από τη μεριά μας οι κόκκινες γραμμές μας και οι ισχυρές διαφωνίες μας σχετικά με αλλαγές στη νομοθεσία για ομαδικές απολύσεις, τη μη αποδοχή νέων παραμετρικών αλλαγών στα ασφαλιστικά και βεβαίως με την  προστασία της πρώτης κατοικίας.
Φυσικά το κορυφαίο «μέτωπο» είναι η διαπραγμάτευση για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως έχει εξηγήσει πολλές φορές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα έχει όλα τα επιχειρήματα για να αποδείξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και άρα δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο μνημόνιο. Αν όμως εμείς οι ίδιοι δεν αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα, τότε δεν μπορούμε και να τη διαπραγματευτούμε. Είναι αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, διαφωνώντας στην ουσία με τους ίδιους τους δανειστές μας, δηλαδή  τον επικεφαλής του  ESM,  κ. Ρέγκλιγκ. Γιατί το κάνουν αυτό; Η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους είναι προς όφελος της χώρας και των πολιτών, είναι εθνικής σημασίας.
Το τρίπτυχο της στρατηγικής μας είναι: «Αλλαγή τρόπου επαφής με τρόικα, επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, απεγκλωβισμός από ΔΝΤ και άρα από την τρόικα».
Ποιο είναι το σημείο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πει στη ΝΔ «φτάνει πια. Ως εδώ…» και θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση;
Δίχως ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν είναι της ΝΔ, αλλά κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας για τη χώρα. Η κυβέρνηση είναι εθνικού σκοπού και αποτελείται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ δίνει διαρκώς μάχες είτε με τη ΝΔ, είτε με την τρόικα. Όλα είναι μια συνεχής επίπονη προσπάθεια με μοναδικό στόχο να επανέλθει η πατρίδα μας στην κανονικότητα και το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών.
Στις 3 του Σεπτέμβρη το Κίνημα ετοιμάζεται για να γιορτάσει τα… γενέθλιά του. Δυο μέρες πριν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρός του πραγματοποιεί ομιλία με αφορμή έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου. Θεωρείτε πως ο κ. Παπανδρέου κάνει «χαλάστρα»; Θα τον καλέσετε στην επίσημη εκδήλωση του κόμματος;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο θέμα. Είναι σημαντικό ότι τις ίδιες μέρες το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου πραγματοποιεί αυτή την πολύτιμη έκθεση στο Ζάππειο. Η φετινή εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι τα 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση. Δική μας ιστορική υποχρέωση ήταν και είναι, αυτό το  τόσο συκοφαντημένο αλλά και τόσο σημαντικό κεκτημένο της μεταπολίτευσης να προσαρμοσθεί και να προστατευθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μέσα από ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, ένα κανονικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, με κύριο μέλημα την αποκατάσταση των αδικιών, την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.
Έχουν προσκληθεί όλες οι γενιές του ΠΑΣΟΚ, όλα τα ιστορικά του στελέχη, όλοι όσοι προσέφεραν ανιδιοτελώς στους αγώνες για Ανεξαρτησία, Δημοκρατία, Ισότητα και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Έχουν προσκληθεί οι νέοι και νέες που  δίνουν μάχες για την προοπτική της Πατρίδας μας.
Αλήθεια, αυτή η… «εντολή Σαμαρά» σε διάφορα ζητήματα πόσο σας ενοχλεί;
Εμάς; Καθόλου. Απλώς καταδεικνύει ακόμα μια διαφορά μας από τη ΝΔ: Άλλοι λειτουργούν με εντολή του αρχηγού τους, κι άλλοι, όπως εμείς, με εντολή λαού.
Τον τελευταίο καιρό ακούγεται πως το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ανασχηματισμό και μεγαλύτερη συμμετοχή των στελεχών του στην συγκυβέρνηση. Το επιβεβαιώνετε;
Όχι, δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Άλλωστε ο ανασχηματισμός έγινε μόλις πριν δυο μήνες.
Εσείς πως βιώνετε την οικονομική κρίση;
Όπως όλοι οι πολίτες, με πολλές δυσκολίες και αγώνα για να τις ξεπεράσουμε .
 Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη
karfitsa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου