Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Κ. Σημίτης: Θυμηθείτε τι μας στοίχισε το «λεφτά υπάρχουν»

Την επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΠΑΣΟΚ άνοιξε με την ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος από τις πρώτες κιόλας λέξεις σχολίασε τα όσα συνέβησαν κατά την προχθεσινή εκδήλωση, στην οποία ακούστηκαν συνθήματα κατά του προέδρου του κόμματος και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας
συγκεκριμένα πως  «κάποιοι παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους».
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική και στην προεκλογική τακτική του Γιώργου Παπανδρέου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι λαικίστικες υποσχέσεις οδηγούν προς την αποτυχία και επιτείνουν τη στέρηση», καλώντας μάλιστα το ακροατήριο να θυμηθεί «τι στοίχισε στη χώρα και στο κόμμα η διαβεβαίωση ότι «λεφτά υπάρχουν»».
simitis1
Παράλληλα, δε φάνηκε να συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία περί διατήρησης της κυβερνητικής σταθερότητας, επισημαίνοντας πως: «Μας διαβεβαιώνουν ότι οι εκλογές δε θα γίνουν σύντομα αλλά όλα είναι αβέβαια».
Ο ίδιος, διερωτήθηκε ρητορικά: «Τι προσφέρουμε αυτή τη στιγμή στην πολιτική;» εξηγώντας πως: «Δεν αρνούμαι ότι σκύβουμε στα προβλήματα, ότι ακούμε τις διαμαρτυρίες, ότι μας αναφέρουν τα ΜΜΕ για τη δραστηριότητά μας. Αλλά η πολιτική δεν συνιστάται μόνο στην ενασχόληση με το αν θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε πέντε ή επτά δόσεις, με τον τρόπο εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων τραπεζικών δανείων, την επανεξέταση των υπερβολικών φορολογικών προστίμων ή το μέγεθος της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση ιατρικών δαπανών. Ούτε αρκούν για να μας προσέξουν οι πολίτες οι συνεχείς κόκκινες γραμμές που χαράζουμε μεγαλόφωνα πριν από κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα».
simitis-venizelos2
Αντ αυτών, ο κ. Σημίτης, πρόκρινε: «Χρειάζεται, όπως έχω τονίσει και άλλοτε, να ακολουθήσουμε νέους δρόμους τώρα χωρίς δεσμεύσεις από το παρελθόν. Στην πορεία μας να μην υπάρχουν συμμετέχοντες πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη. Χρειάζεται αντί για τους κλακαδόρους και τις κλάκες του αρχηγισμού αναζήτηση σε διάφορες κατευθύνσεις, με κρίση, σχέδια, με ιδέες. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια όπου όσοι έχουν εγκατασταθεί αποκλείουν τους άλλους. Χρειάζεται μια φάση χωρίς σκονισμένα παράσημα, επετηρίδες, ιεραρχίες. Χρειάζεται ειλικρίνεια».
Παράλληλα ωστόσο επιχείρησε να αποδομήσει και την αποχώρηση της τρόικα από τη χώρα, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να καλλιεργούμε αυταπάτες. Η τρόικα είναι μια μορφή ελέγχου που περιορίζει την αυτονομία μας. Αλλά και αν φύγει, που καλό θα ήταν να φύγει, θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της Ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικά χρέη. Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να υπάρξει. Ο προϋπολογισμός της χώρας θα συνεχίζει να εγκρίνεται από την Ένωση. Η Ένωση θα καθορίζει στόχους για τα ελλείμματα και το χρέος στους οποίους θα πρέπει να συμμορφωνόμαστε, αλλιώς θα μας επιβάλλονται πρόστιμα. Η Ευρωζώνη θα επιμένει σε μη αρεστές από πολλούς μεταρρυθμίσεις σύμφωνα είτε με τις γενικές συμφωνίες που υπάρχουν είτε με τις ειδικές συμφωνίες που θα προκύψουν κατά τη ρύθμιση του χρέους».

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου