Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Παπούλιας: Θα εξαντλήσω τη θητεία μου

Οι διαψεύσεις είναι για να γίνονται, ειδικά από τα πρωθυπουργικά επιτελεία. Κάπως έτσι έγινε και χθες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που έγινε αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου υφυπουργού Παιδείας Γιώργου Στύλιου. «Δεν συζητήθηκε θέμα Προέδρου της Δημοκρατίας» λέγανε μονότονα οι συνεργάτες
του πρωθυπουργού, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του TheTOC.gr., καθώς οι δυο άνδρες κάνανε σύντομη αναφορά και στην προεδρική εκλογή.
Ο Κάρολος Παπούλιας θέλησε να καθησυχάσει τον πρωθυπουργό και έβαλε τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να υποβάλλει την παραίτησή του πριν από τη λήξη της θητείας του
Ο Κάρολος Παπούλιας θέλησε να καθησυχάσει τον πρωθυπουργό και έβαλε τέλος στα σενάρια που τον θέλουν να υποβάλλει την παραίτησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας πριν από τη λήξη της θητείας του, και να οδηγείται έτσι η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό, ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι και την ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα. Επίσης ο Κάρολος Παπούλιας διεμήνυσε στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τον άκουγε εμφανώς ικανοποιημένος, ότι και στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί διάδοχός του από την παρούσα Βουλή, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία από την επόμενη Βουλή που θα προκύψει από βουλευτικές εκλογές.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θα εξαντλήσω τη θητεία μου έως την τελευταία ημέρα» φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλείνοντας ενώπιον του πρωθυπουργού τα σενάρια που τον εμφανίζουν διατεθειμένο να υποβάλλει την παραίτησή του από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα πριν από τη λήξη της θητείας του.
Στην Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι τα όσα κυκλοφορούν είναι «εκ του πονηρού» και στον πρωθυπουργό διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα με απρόβλεπτες συνέπειες και μάλιστα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Στο Μαξίμου επιμένουν ότι ο Σαμαρά δεν θα εκκινήσει διαδικασίες νωρίτερα από τις αρχές του 2015. Tο ζήτημα είναι εάν θα επιβεβαιωθούν ή απλά «υπνωτίζουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους και έχουν έτοιμο το εκλογικό σενάριο
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται έντονα το ενδεχόμενο παραίτησης του Κάρολου Παπούλια από την Προεδρία της Δημοκρατίας και συνδέεται με τα σενάρια για το εάν θα ευοδωθεί ή όχι η κυβερνητική προσπάθεια για τη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογή του διαδόχου του από την παρούσα Βουλή.
Η κίνηση του Κάρολου Παπούλια έχει σαφώς βαρύνουσα σημασία, διότι έγινε σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία κυβερνητικά στελέχη, στα πλαίσια του «πολιτικού παιχνιδιού» των διαρροών σε ΜΜΕ, τονίζουν ότι η συζήτηση για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ίσως ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και δεν είναι υποχρεωτική η εξάντληση της προεδρικής θητείας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πάντως ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά να εκκινήσει τις διαδικασίες νωρίτερα από τις αρχές του 2015 και μάλιστα η έναρξη της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, τοποθετείται, περίπου στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. «Θα γίνουν όλα όσα ορίζει το Σύνταγμα» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, αλλά το ζήτημα είναι εάν θα επιβεβαιωθούν ή απλά «υπνωτίζουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους και έχουν έτοιμο το εκλογικό σενάριο.
Και αυτό, διότι από χθες το βράδυ σε επιχειρηματικούς, εκδοτικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών, συζητείται πολύ έντονα η πρόβλεψη που πολύπειρου πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο για την 3η του Σεπτέμβρη, ότι ίσως έχουμε εκλογές πριν το τέλος του έτους.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κυβερνητική πρωτοβουλία και εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τόσο εντός όσο και εκτός της επικράτειας, σε πρόωρες εκλογές με επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπράξει στην προεδρική εκλογή. Παραπέμπει στην παλαιότερη, το 2009, ενέργεια του Κώστα Καραμανλή που κινήθηκε παρόμοια, έχοντας την άρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια.

 
thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου