Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Λαπαβίτσας για ΣΥΡΙΖΑ: διεκδικείτε το ανέφικτο

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του, «Ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα και την περιφέρεια της Ευρωζώνης» (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη), ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Λονδίνου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του  κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη, των βουλευτών Δημήτρη Στρατούλη, Αλέξη Μητρόπουλο και Δημήτρη Τσουκαλά, όπως και του μέλους της
Πολιτικής Γραμματείας Αντώνη Νταβανέλλο, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λειτουργεί ως παραδοσιακό κόμμα της αριστεράς σε ό,τι αφορά τη σχέση του με το λαϊκό κίνημα, και η ηγεσία του έχει εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη για το πώς θα λειτουργήσει.
Βαθιά διαγραφή χρέους, αλλαγή οικονομικής πολιτικής με τρόπο δραστικό και διαπραγμάτευση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ και την ΟΝΕ
Κατά την άποψη του οικονομολόγου, η κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα πρέπει να έχει προσδοκίες από τη «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές.  Αυτό που, όπως γράφει στο βιβλίο του, «θα έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα, και ενδεχομένως σε άλλες περιφερειακές χώρες, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η “τριάδα του ανέφικτου”».
Δηλαδή η επίτευξη μιας αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης του χρέους, η εγκατάλειψη της λιτότητας και η παραμονή της χώρας εντός του θεσμικού και πολιτικού πλαισίου της ΕΕ, και ιδιαίτερα της ΟΝΕ. Μια ριζοσπαστική κυβέρνηση -όπως πιστεύει ο Κ. Λαπαβίτσας- δεν θα πρέπει να σπαταλάει το χρόνο και τους πόρους της προσπαθώντας να επιτύχει το ανέφικτο.
Ο πραγματικός στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη της «τριάδας του εφικτού», δηλαδή: βαθιά διαγραφή χρέους, αλλαγή οικονομικής πολιτικής με τρόπο δραστικό και διαπραγμάτευση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ και την ΟΝΕ. Μια ριζοσπαστική κυβέρνηση που θα αντλεί τη δύναμη και τη νομιμοποίησή της από τον ελληνικό λαό, δεν θα πρέπει να φοβάται το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη...», είναι το συμπέρασμα του Κ. Λαπαβίτσα.
Από τον «αιρετικό»... οικονομολόγο είχε φροντίσει να κρατήσει προχθές μεγάλες αποστάσεις ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, για τον οποίον είπε ότι «έχει ασκήσει δριμύτατη κριτική στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σε ό,τι έχουμε πει», χρεώνοντάς τον μάλιστα στον Αλέκο Αλαβάνο!

thetoc

1 σχόλιο:

  1. οξω ρε συριζαιοι ακατανομαστοι.ρε πασοκ ρε.δημοκρατικη παραταξη και κεντροαριστερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή